Genel Sağlık Nedeni Belli Olmayan Burun Kanamaları

Nedeni Belli Olmayan Burun Kanamaları

02.10.2013 - 22:07 | Son Güncellenme:

Yetişkin birinin burnu belirli olmayan bir nedenden dolayı kanadığında sebep bilinmeyen bir sağlık sorunu, ilaçlar veya kuru hava olabilir

Nedeni Belli Olmayan Burun Kanamaları

Yetişkin birinin burnu belirli olmayan bir nedenden dolayı kanadığında sebep bilinmeyen bir sağlık sorunu, ilaçlar veya kuru hava olabilir. Burna bir darbe alınması, burunda enflamasyon gibi sebepler ani kanamalara yol açar ancak genellikle nedeni bilinmeyen kanamalar daha korkutucudur. Halbuki tıbbi olarak genellikle büyük bir tehdit değildirler. 

Haberin Devamı

Açık alandaki kuru hava veya iç alanda ısıtıcıların havayı kurutması burnun iç tabakasının da kurumasına sebep olur ve kanamaya yol açar.  Buna karşı burun spreyleri kullanılabilir ve burnun içi nemlendirilebilir. 

Altta yatan neden bir sağlık sorunu olabilir. Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya kronik alkol tüketimi kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltarak burun kanamasına sebep olabilir. Soğuk algınlığı, alerji ve sık sık burnu çekmek burnu tahriş ederek kanamaya yol açabilir. Yüksek tansiyon ve hipertansif kriz de burun kanamasına sebep olabilir. 

Kanı sulandıran ilaçların, aspirinin ve non steroidal antienflamatuar ilaçların kullanımı kanın pıhtılaşmasını etkiler ve burnun kanamasına, kanamayı durdurmanın zorlaşmasına sebep olabilir. Atrial fibrilasyon adlı kalp hastalığı olan kişilerin kanın pıhtılaşmasını önlemek için ilaç alması gerekir. Bu sayede pıhtı oluşumunun felce veya kalp krizine sebep olmasının önüne geçilmiş olur. Ancak burun kanamasının görülme ihtimali de artar.

Haberin Devamı

Evde burun kanamasını durdurmak için burna 10 dakika boyunca sıkarak baskı uygulanır. Salin çözeltisi veya topikal merhemlerle kanama durduktan sonra burun nemlendirilir. Kanama tekrar başlarsa nazal dekonjestan sprey kullanılarak burundaki damarların kanaması engellenir. Burun kanamaları çok nadir olarak hayatı tehdit eder. Ancak kan sulandırıcı ilaçlar alınırken burun kanamaları görülürse doktora danışıp ilaçların dozunu tekrar ayarlatmak önerilir. 


İşaret Dili Tercümanlığı Projesi

Yazarlar