Kültür Sanat “Neler Yapmadık Şu Vatan İçin”

“Neler Yapmadık Şu Vatan İçin”

31.01.2011 - 12:30 | Son Güncellenme:

Gazeteci Şükran Pakkan’dan çarpıcı bir araştırma dosyası: Milliyetçilik, Medya ve Hrant Dink Cinayeti “Neler Yapmadık Şu Vatan İçin”

“Neler Yapmadık Şu Vatan İçin”

Türkiye’deki milliyetçilik olgusu, gazeteci cinayetleri ve Dink cinayeti sürecinde medyanın kamuoyu üzerindeki etkisini sorgulayan sıra dışı çalışma Postiga Yayınları’ndan çıktı.

Haberin Devamı


Şükran Pakkan, akademik temelli araştırma dosyasında Türkiye’de yükselen milliyetçilik zeminini, medyayı ve Dink cinayetini farklı bir gözle irdeliyor. “Neler Yapmadık Şu Vatan İçin”, Osmanlı tarihinden itibaren Türk milliyetçiliğinin oluşum ve gelişim süreciyle birlikte, günümüzde geldiği noktayı bilimsel bir çalışma sistemiyle ele alıyor ve Türkiye’deki milliyetçilik zemininin kaynağına iniyor. Türkiye’de yükselen milliyetçilik ikliminin yıllar itibariyle sorgulandığı çalışmada şiddet ve milliyetçilik ilişkisi de çarpıcı örneklerle masaya yatırılıyor.
Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet tarihinin başlangıcından itibaren bugüne kadar öldürülen 63 gazetecinin hikayelerine yer verilen kitapta, katledilen tüm basın mensupları tek tek, çalıştıkları dönemler ve öldürülme nedenleri masaya yatırılarak yeniden günışığına çıkarılıyor.

Haberin Devamı


Böylece, Hrant Dink’in öldürüldüğü iklimi, milliyetçilik ve gazetecilerin neden hedef haline geldiği zemininden hareketle sorgulayan Pakkan, dikkatleri bu yöne çekmeyi hedefliyor.


Kitabın asıl amacı, Dink’in hedef haline geliş sürecini masaya yatırmak. Bu doğrultuda, Türkiye çapında yayınlanan tüm yazılı basını tarayan bilimsel bir araştırma yapan Pakkan, öncelikle Dink’in yayın yönetmeni olduğu “Sabiha Gökçen’in 1915 katliamından kurtulan Ermeni çocuklardan biri olduğu” iddiasını içeren haber sonrası yaşanan gelişmeleri masaya yatırıyor. Dink’in 301. madde sanığı olarak medya tarafından kamuoyuna “Türk düşmanı” olarak tanıtılmasından hareket eden kitap, bu dönemden itibaren yayınlanan haber, yorum ve köşe yazılarıyla medyanın nasıl bir etkide bulunduğunu açıkça ortaya koyuyor. Ardından Dink’in öldürülmeden hemen önce ve sonrasında “Agos”, “Hürriyet”, “Milliyet”, “Anadolu’da Vakit”, “Türkiye’de Yeni Çağ” ve “Ortadoğu” gazetelerinde ele alınış şeklini ayrıntılarıyla irdeleyen Pakkan, medyanın oluşturulan bu fanatik milliyetçi zemine nasıl bir katkı sağladığını ortaya çıkarıyor.


Şükran Pakkan, Dink’in cinayetinde medyanın etkisini ve tutumunu sorguladığı bu araştırma dosyasında, gazetelerin yayın yönetmenlerine de söz hakkı tanıdı ve sözü “savunma”ya da verdi.
Gazeteci cinayetlerinde “tetiği çekenin” değil, “çektirenin” sorgulandığı bu uzun soluklu çalışmada, Dink cinayeti, medya ve milliyetçilik üçgenindeki soru işaretlerine yanıt aranıyor…

Haberin Devamı


Kitaptan bazı başlıklar:


MİLLİYETÇİLİK VE TÜRKİYE: Türkiye’de Milliyetçi ve Soy İdeolojisi, Türk Milliyetçiliği İdeolojisinin Açılımları…
GÜNÜMÜZ MİLLİYETÇİLİĞİ VE MEDYA: 2000’li Yıllar ve Yeni Tanımlar, Türkiye’de Milliyetçilik Algısı, MHP Devri, Türkiye’de Yükselen Milliyetçilik Tartışmaları, Şiddet ve Milliyetçilik, Medya ve Milliyetçilik
ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER: Türk Basın Tarihi ve Öldürülen Gazeteciler
HRANT DİNK: Hayatı, Hedef Oluş Süreci, Sabiha Gökçen İddialarıyla Başlayan Tartışmalar, 301. Maddeyle Yaratılan “Türk Düşmanı” Algısı, Suikast, Hrant’ı Öldüren İhmaller, Cinayet ile Milliyetçilik İlişkisi
MEDYADA DİNK: Cinayet Öncesi ve Sonrası Süreçte Yazılı Basında Hrant Dink, hakkında yazılanlar, yapılan yorumlar…