Akne ve Sivilce Hakkında

Akne ve sivilce hakkında neler biliyorsunuz?
Akne ve sivilce formlarını ne kadar tanıyoruz?

Genelde ergenlik döneminde ortaya çıktığı için akne sivilce bir hastalık olarak görülmez. Hormonel sorunlardan kaynaklanan yapıya sahip ise akne sivilce formlarını tanımlamadan, değişik uğraşlarla gidermeye çalışmak kalıcı izlere neden olur. Akne ve sivilcelerin değişik formları vardır. Doğru bakım istiyorsanız, akne sivilce formunun tespiti ve analizi odukça önem taşır.

Akne sivilce görünümü ve formları

Haberin Devamı

Komedon akne formu: Siyah nokta şeklinde, deri üstünde siyah veya deri altında beyaz görünümlü yağlardır. Ergenlik döneminde değişiklere neden olan hormonlar daha fazla yağ (sebum) salgılamasına neden olur. Ciltte gözeneklerin yağ ile tıkanması komedon akne kendini gösterir.

Akne vulgaris formu: Çoğunlukla ergenlik çağında yüzde 80'in üzerinde görülen akne vulgaris formudur. Bakterilerin çoğalıp gözeneklerin nefes alamamasından dolayı, kızarmasına ve şişmesine, ciltte iltihaplı sivilce oluşmasına neden olur. Bu da gençlerin fiziksel görünüm bozulmasıyla psikolojisini etkiler.

Papule formu: Deri altında gözle görülmeyen yağların çoğalmış formudur, elle dokununca pürüzlü his verir.

Püstül formu: Deri altı yağların yumuşayıp büyümesiyle iltihaplı form alır. Buna püstül formu denir.

Nodül ve kist formu: En şiddetli formu ise nodül ve kistler olarak bilinir. Bunlar deri altında ağrılı ve büyük sertlikler olarak belirginleşir. Ciltte kalıcı izlere neden olabilirler.

Sizlere bu hafta sivilce formları ile bilgi aktarmak istedim.

Devamı bir sonraki yazımda...

Sağlıklı ve güzellik dolu günler dileği ile,

Int. Dipl. Kozmetisyen
Nesrin Sürer