Sivilceler İlaçsız Geçer mi?

Gençlik dönemlerinde yaşanan sivilce ve akne problemleri artık ilerlemiş yaşlarda' da sorun olarak karşımıza çıkabiliyor.

Stres, hava kirliliği, beslenme şekilleri gibi etkenler bu sorunları tetikliyor.

Günümüzde bu sorun doğal yöntemlerle de çözüm getirilebiliyor!

Çünkü ergenlik sivilceleri bir hastalık değildir.

Şimdi bu söylemimi, biraz daha açmak istiyorum. Aynaya bakmaktan korkar hale gelenler, burdan sizlere bilgiler vermek istiyorum.

Fiziksel olgunluğu sağlayan hormonlar yağ bezlerinin daha çok yağ üretmesine neden olurlar. Bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni tıkanmaktır.

Haberin Devamı

Ciltteki gözenekler tıkanma sebebiyle nefes alamaz ve dış etkenlerden yani toz ve kirden siyahlaşır. Cildimizde gördüğüz siyah noktalar oluşur. Bu siyah noktalar temizlenmemesi halinde bakterilerin bu tıkanmış yağ bezlerinin üzerinden, komedon kanalların içine sızarak iltihaba yol açar. Bu durumda ''iltihaplı akne'' ye dönüşür. Gençlerin ergenlik geçiş döneminde yaşadığı en büyük sorun budur. Verdiğim bilgi doğrultusunda, bu sorun doğal yöntemlerle nasıl çözüme ulaşabilir.

Özel geliştirilmiş yoğun bakım yöntemiyle gençleri aynalara küstüren sivilce problemine kısa sürede çözüm getirebiliyor. ''Oleanal Acit'' , cildin yüzeyinde anti-biyotik etkisi yaratan etken maddedir. Bu etken madde içerikli ürünler Bio Heating mask'la birlikte uygulanıyor. Cildin yağ üretimini düzenleyerek yağ azaltıcı etkisiyle cltte komedon, sivilce oluşumunu ve ilerlemesi önleniyor.

Yöntemin düzensiz beslenme, yanliş kozmetik ürün kullanımı, stres, adet düzensizliği, cilt temizliğinin ihmal edilmesi ve hava kirliliği gibi sorunlardan kaynaklanan sivilcelerin düzelmesinde son derece başarılı sonuç alınıyor. Nihayetinde sivilce ve akneler başımızın belası olmaktan çıkıp günlük çözülebilir bir problem oluyor.

Op.Jinekolog Dr. Sibel Gölova 'dan Adet düzensizliğinden kaynaklanan sivilce sorunu hakkında bilgi aldık.

Menstural Akne

Menstural Akne adet öncesi esnasında ve sonrasında cildimizi nasıl etkilediği hakkında ve çözümleri konusunda bilgi vereceğim. Erişkinde yüzde, premenstrüel dönemde ortaya çıkan aknenin başlıca dört nedeni vardır, cltte artmış sebum yapımı kıl foliküllernde hiperkeratinizasyon follikül içinde Propionibacterium acnes artışı ve iltihaplanma. Bunların temelinde de genetik faktörler, hormonel dengesizlikler, stres ve sigara kullanımı yatar. 12-52 yağların arasında 400 kadında yapılan bir çalışmada prenenstrüel akne çıkışı %44 lerde bulunmuştur. Özellikle 22 ve 28 günler arasında enflamasyonda %25 artış saptanmıştır. Ciltteki yağlanma sebum yapımındaki artışa bağlıdır bu da öncelikle androjenlerin ( kadında mevcut erkeklik hormonlar ) etkisi altında olmakla birlikte, mevsim, nem oranı ve sıcaklık gibi çevresel faktörlerden de katkı mevcuttur. Androjenlerdeki artış sebum yapımında ve komedon oluşumunda artışa neden olur. Özellikle çalışan kadında strese bağlı olarak ortaya çıkan hormonel dengesizlik premenstrüel sendrom adı verilen bir tabloya da yol açabilir.

Haberin Devamı

Adet öncesi gerginlik sendromunun belirtileri genelde adetten 5-7 gün önce başlar ve ruhsal bulgular özellikle sinirlilik, depresyon, yorgunluk, değişen cinsel istek, gerginlik, panik durumda olmak ''panik atak'' benzeri şikayetler. Ruhsal yapıda değişiklikler, konsantrasyon güçlüğü ve fiziksel bulgular baş ağrısı, ödem bacaklarda karında veya memelerde şişkinlik, artan iştah çeşitli yiyeceklere olan düşkünlüğün artması, artan kilo, akne, kabızlık, baş dönmesi (vertigo) adele ağrısı, çapıntı görülmektedir. Hormonel sebeplerden özellikle östrojen fazlalığı veya progesteron eksikliği ve bu iki hormon arasındaki dengesizlik önemle rol oynamaktadır. Ayrıca prolaktin hormonu LH, FSH, antidiüretik hormon, insülin hormonu ve kortizol seviyelerindeki kısmi değişikliklerin de premenstruel sendroma (adet öncesi gerginlik) sebep olabileceği bilinmektedir. Kanda hormon ölçümleri yapıldığında çeşitli dengesizlikler saptanır, özellikle LH (Luteinizan Hormon) ve erkeklik hormonları (Testosteron DHEAS) yükselmiştir. Bu sendromda beyindeki hipofiz bölümünden salgılanan ve yumurtalık hormon üretimini düzenleyen, FSH ve LH hormonları arasındaki denge bozulmuştur. Bunun sonucu olarak yumurtalık hormon üretiminde anormal sapmalar ve yumurtlamada problemler oluşmaktadır. Bu sendromun önemli belirtisi AKNE' yle mücadelesi, dıştan estetik tedavilerin yanı sıra kişinin stresle baş etmeyi öğrenmesi, yapılacak tetkitlerle varsa mevcut hormon dengesizliğinin ortaya konması ve uygun tedavinin içten de sağlanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Op.Jinekolog Dr. Sibel Gölova

Sayın Sibel Gölova hanımefendiye, verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.

Sağlıklı güzel günler dileği ile

Int Dipl. Kozmetisyen

Nesrin Sürer