Nezih Akçay’dan ekşi mayalı ekmek tarifi

Muhteşem ve köy ekmeğini anımsatan ekşi mayalı ekmek yapmaya ne dersiniz? İşte LetsBread markasının kurucusu Nezih Akçay'ın "Akdeniz Ekşi Maya Ekmek" tarifi...

Nezih Akçay’dan ekşi mayalı ekmek tarifi

Ekmek ve tatlı tutkunlarının yeni tercihi LetsBread oldu! Ekşi maya ekmekten muzlu ekmeğe, tatlı bisküvilerden lezzetli keklere çok çeşitli unlu mamulü tüketici ile buluşturan LetsBread markasının kurucusu Nezih Akçay, Akdeniz Ekşi Maya Ekmek tarifini sizler için yazdı.

Levan/taze maya için malzemeler

-50 gr ekşi maya
-100 gr beyaz un
-100 gr su

Nezih Akçay’dan ekşi mayalı ekmek tarifi

Ağzı kapalı bir kavanoz içerisine akşamdan 100 gr su, 100 gr un ve 50 gr ödünç mayanızı ekleyerek iyice karıştırarak hazırlayın. Hazırladığınız karışımı kapağını çok sıkmayarak ılık bir ortamda 5 - 6 saat bekletin. Bu süre sonunda Levan adı verilen genç ve taze mayanız hazır olacaktır.

Ekmek hamuru için malzemeler

-360 gr içme suyu
-150 gr tam buğday unu
-350 gr beyaz un
-14 gr ( yaklaşık 1.5 tatlı kaşığı) tuz
-25 gr küp doğranmış hafif yağlı kuru domates
-20 gr ceviz
-25 gr çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin
-Taze fesleğen ya da kekik

Nasıl yapılır?

-Ekşi ve keskin bir kokuya sahip taze mayanız üzerine 360 gr içme suyu, 150 gr tam buğday unu, 250 gr beyaz un ve 14 gr ( yaklaşık 1.5 tatlı kaşığı) tuz ilave edin.

-Mikserinizin hamur yoğurma aparatıyla yaklaşık 15 dakika hamur kendini toparlayana kadar iyice yoğurun. Sürenin sonunda geniş bir kaba alın. En az 30 dakika bekletin.

-30 dakika sonra hamurun üzerine 20 gr ceviz, 25 gr çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin, 25 gr küp küp kesilmiş kuru domates ve tercihen iri parçalar halinde kesilmiş taze fesleğen veya taze kekik ilave edin.

-Hamuru bohça kapar gibi dört yanından malzemeleri içinde kalacak şekilde katlayın. Bu işlemi her 30 dakikada bir 4 defa tekrarlayın. Bu süre sonunda hamur kendini toparlayacak, hamur gevşeyecektir.

-Pozitif ve güzel şeyler düşünün ki , enerjiniz ekmeğe geçsin. Şunu unutmayın, ekmek sizin stresinizi alır ama sizde ona enerjinizi aktarırsınız.

-Baton bir kalıbı tereyağ ile sıvayın ve iyice unlayın. Köşede dursun.

-Tezgahı unlayın. Kıvama gelen hamurunuzu kabından tezgaha alın. Elinizle hafifçe yanlardan çekiştirerek bir dikdörtgen haline getirin.

-Önce uzun kısımları birbiri üzerine katlayın. Sonra baton kalıba sığacak şekilde kısa kenarları alta doğru kıvırıp unladığınız kalıba dikkatli bir şekilde bırakın. Hamurunuz yırtılabilir, kopabilir asla dert etmeyin. Pişerken kendini toparlayacaktır.

-Üzerini streç film ile kaplayıp en az 12 saat buzdolabına kaldırın. 48 saate kadar bekletebilirsiniz. Soğuk ortamda mayalanan ekmeğin gluten seviyesi düşer, probiyotik özelliği artar. Pişirmeden 4 saat önce dolaptan çıkarın. Ekmeğin üzerini unlayarak keskin bir bıçakla boydan derin bir çizik atın.

-Ekmeği fırının zeminine koyarak 250 derecede 22 dakika, sonrasında ısıyı 240 dereceye düşürerek 20 dakika pişirin. Bu süreçte dayanıklı bir kap içinde fırına su koyun ki çıkan su buharı ekmeğinizi nar gibi kızartsın.

-Tel üzerine aldığınız ekmeği en az 2 saat bekletin. Sonra da halis bir sızma zeytinyağına banarak bir güzel yiyin.

Afiyet olsun.

Aromaterapinin faydaları nelerdir?Aromaterapi ruh sağlığına iyi geliyor mu? Ofis ortamında hangi uçucu yağlar kullanılabilir? Alerji sorunu olanlar hangi uçucu yağları kullanabilir? Aromaterapist Aslı San Bilgin aromaterapinin faydaları hakkında bilgiler verdi.

Desenlerin Büyüsü

Desenlerin Büyüsü
Astroloji
KOÇ
BOĞA
İKİZLER
YENGEÇ
ASLAN
BAŞAK
TERAZİ
AKREP
YAY
OĞLAK
KOVA
BALIK
Bugün

Ay İkizler’de ilerliyor. Bugün yakın çevreniz ve ailenizle ilgili işlerde daha hızlı davranabilirsiniz. Tek başınıza hareket edip, karar almanız gereken durumlar da olabilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün elinizdekileri daha iyi değerlendirmeye çalışın. Alışveriş yapacaksanız, gereksiz harcamalardan kaçınmaya bakınDevamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay burcunuzda ilerlerken, kendi kişisel konularınızla daha çok ilgilenebilirsiniz. Bugünlerde yeni adımlar ve başlangıçlar gündeme geliyor.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay İkizler’de ilerliyor. Bugün tam olarak bilemediğiniz konularda riske girmemelisiniz. Aynı zamanda üzerinde düşündüğünüz paraya ya da güvene yönelik konular olabilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Sevdiklerinizle, arkadaşlarla ilgilenmek, gelecek yönünde yeni planlar yapmak mümkün. Size keyif veren konulara daha çok açıksınız.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Hafta sonu olmasına karşın bugün sorumluluklarınız olabilir. Olaylara yaklaşımınızda daha esnek davranın.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay İkizler’de ilerliyor. Bugün kendiniz için çok şey yapabilirsiniz. Uzaklarla ilgili uğraşlar, yolculuklar daha sık gündeme gelebilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

İlişkilerde daha fazla güven ve istikrar isteyebilirsiniz. Ancak sizi psikolojik açıdan sıkıştıran durumlar da gündeme gelebilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugünlerde sizin kontrolünüzde olmayan dışsal koşullar ağır basıyor. İlişkilerinizde ve evlilik hayatında daha duyarlı olabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay İkizler’de ilerliyor. Hafta sonu olmasına karşın zamanınızı alabilecek, meşgul edebilecek durumlar olabilir. Bugün yeteneklerinizi daha iyi değerlendirebilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Yaratıcı konularda daha aktif olabileceğiniz bir gündesiniz. Sevdikleriniz için zaman ayırmak ve hayatın güzel yönlerine açık olmak güzel.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün elinizden gelen çabayı ve kararlılığı gösterebileceğiniz bir gündesiniz. Ancak olaylar karşısında daha yumuşak olmaya da bakın.Devamını Oku

Devamını Oku
Hafta Hafta Gebelik

Gebeliğinizin kaçıncı haftasındasınız?

Günün Yazıları

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber