Son dönemde sıkça duyduğumuz 'candida', hepimizin bağırsaklarında bulunan bir mantar türü. Buna karşın herkesin farklı bir bağırsak zarı ve florası olduğundan, zaman zaman vücutta yarattığı olumsuzluklar yüzünden huzurumuzu bozabiliyor. Ancak, bu mantarın yarattığı rahatsızlıktan ve ortaya çıkan sepmtomlardan kurtulmak, Kandida Diyeti ile mümkün. Görüşlerini aldığımız 90 Fit Platformu diyetisyeni Çağla Pınarlı, bağışıklık sistemini de rahatlatan bu diyetin detaylarını anlattı...

- Kandida nedir?

Candida albicans, çoğunlukla bağırsakta bulunan bir çeşit mantardır. Kandida mantarı insan vücudunda en sık bulunan mantar türü ve vücudumuzda 150'den fazla candida mantarı türü bulunuyor. Kandida mantarları sindirime ve besin emilimine yardımcı olur. Genellikle zararsız olan bu mantarın aşırı çoğalması ise enfeksiyonlara neden olabiliyor.

- Kandida mantarı neden çoğalır?

Vücutta kandida mantarı miktarının aşırı çoğalmasının birden fazla nedeni olabilir. Candida mantarı için önemli ve en yaygın 5 risk faktörü olarak aşağıdaki etkenleri sıralayabiliriz:
• Yüksek rafine şeker ve karbonhidrat tüketimi
• Yoğun antibiyotik kullanımı ve buna bağlı mikrobiyotada değişiklikler
• Yüksek alkol tüketimi
• Yüksek stres düzeyi
• Zayıf bağışıklık sistemi

- Kandida mantarının çoğalmasının belirtileri nelerdir?

Kandida mantarının aşırı çoğalmasının vücudunuzdaki en belirgin etkisi, sindirim sisteminizde problemler yaşamanız olacaktır. Bunun dışında, ‘vücudumda kandida mantarının çoğaldığını nasıl anlarım’ diyorsanız, genel olarak yaygın 7 belirtisini şöyle sıralıyoruz:
1. Kabızlık veya aynı zamanda şişkinlik
2. İshal
3. Mide bulantısı ve baş ağrısı
4. Kronik yorgunluk
5. Egzama gibi cilt problemleri
6. Sinirlilik, depresyon veya ruh hali değişimleri
7. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları

- Kandida diyeti nedir?

Kandida diyeti, candida mantarının aşırı çoğalması ortaya çıkan semptomları azaltmak için uygulanan katı bir diyet şeklidir. Yapılan araştırmalar, candida mantarının bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Kandida diyeti, şeker, gluten, alkol, bazı süt ürünleri ve zararlı katkı maddelerinin kullanımını yasaklarken, düşük şeker içeren meyveler, sağlıklı yağlar, nişastalı olmayan sebzeler ve tahıl grubunda glutensiz yiyeceklerin tüketimini teşvik etmektedir.

- Kandida diyetinde tüketilebilecek yiyecekler hangileridir?

Az şekerli meyveler: Limon, çilek gibi meyveler az miktarda da olsa yenilebilir.
Nişastalı olmayan sebzeler: Kuşkonmaz, Brüksel lahanası, lahana, brokoli, kereviz, patlıcan, soğan, ıspanak, domates, salatalık, kabak (domates özellikle çiğ veya buharda tercih edilmeli)
Glutensiz tahıllar: Kinoa, chia, yulaf kepeği ve karabuğday
Yüksek kaliteli protein: Tavuk, yumurta, somon, hindi ve sardalya
Sağlıklı yağlar: Avokado, zeytin, hindistancevizi yağı, sızma zeytinyağı ve susam yağı
Bazı süt ürünleri: Tereyağı, ghee yağı, organik kefir ve sade yoğurt
Yağlı tohumlar: Badem, ayçiçeği tohumu ve keten tohumu
Baharatlar: Karabiber, tuz, tarçın, dereotu, sarımsak, zencefil, kekik, biberiye, kırmızı biber, zerdeçal ve kekik
Şekersiz tatlandırıcılar: Stevia, eritritol ve ksilitol
Kafeinsiz içecekler: Bitkisel çaylar, badem sütü, hindistancevizi sütü, limonlu su

- Kandida diyetinde tüketilmesi yasaklı olan yiyecekler hangileridir?

Yüksek şekerli meyveler: Muz, hurma, üzüm
Gluten içeren tahıllar: Buğday, çavdar, arpa içeren yiyecekler
Bazı etler: Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler ve çiftliklerde yetiştirilen balıklar
Yağ kaynakları: Kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçeği yağı veya margarin
Çeşniler: Ketçap, soya sosu, beyaz sirke, barbekü sosu, yaban turpu ve mayonez
Bazı süt ürünleri: Peynir, süt ve krema
Şeker ve yapay tatlandırıcılar: Aspartam, agav, şeker kamışı, mısır şurubu, bal, akçaağaç şurubu, pekmez ve sofra şekeri
Yağlı tohumlar: Yerfıstığı, kaju fıstığı, ceviz ve antep fıstığı
Kafein, alkol ve şekerli içecekler: Kafeinli çaylar, kahve, enerji içecekleri, soda, meyve suyu, bira, şarap veya alkollü içecekler

ÖRNEK KANDİDA DİYETİ:

Kahvaltı: Keten tohumlu chia puding
Ara Öğün: Çilek
Öğle Yemeği: Tavuk ızgara, buharda Brüksel lahanası salatası
Ara Öğün: Badem, yaban mersini
Akşam Yemeği: Kinoalı salata (zeytinyağı, limon suyu ve elma sirkesi eklenmiş)