Geçmeyen Baş Ağrısı Çekenler Ne Yapmalıdır?

Geçmeyen Baş Ağrısı En Sık Yaşanan Sağlık Sorunudur!..

Baş ağrısı tüm dünyada hekime başvuru nedenlerinin başında yer almaktadır. Dünyadaki en büyük iş gücü kaybı nedeni baş ağrılarıdır. Hemen hemen herkesin yılda en az birkaç defa baş ağrısı şikayeti olur. Kadınların % 5’i, erkeklerin de % 3’ü yılın neredeyse yarısını baş ağrısı ile geçirmektedir. Geçmeyen baş ağrısı çeken bu hastalarda ne olabilir?

Geçmeyen baş ağrısı yaşayanların bir bölümü sinüziti olduğunu düşünür. Bir bölümü migren olduğunu bilmektedir. Gerilim baş ağrısı yaşayanlar çoğunluktadır ama yaşam kalitesini bozan bu ağrılar günlük yaşamı engellemediği için kabullenmişlerdir.

Haberin Devamı

Geçmeyen Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Baş ağrısı tanısını almak en önemli başlangıç olacaktır. Nöroloji başta olmak üzere, KBB, dahiliye hekimlerinin muayenesi gereklidir. Nöroloji muayenesi ile baş ağrılarının çoğunluğunu oluşturan migren, gerilim baş ağrısı gibi durumlar tespit edilir. Doktora başvurulmasa da sinsi sinsi korkulan beyin tümörü, beynimde bir şey var korkusu yok edilir. Baş ağrılarının çok büyük bölümünde beyinde bir sorun yoktur.

Sinüzit başta olmak üzere burun eğriliği, burun eti, alerjik rinit gibi durumlar KBB muayenesi ile tespit edilir. Gerekli tedaviler düzenlenir. Bu alandaki problemler hastaların ve ilgili uzmanların düşündüğü kadar baş ağrısı nedeni değildir.

Hipertansiyon, metabolik bazı durumlarda baş ağrısı olabilir. Kullanılan kalp, mide, astım ve KOAH ilaçları da baş ağrısı yapabilir. Dahiliye muayenesi bu konuda çözüm üretebilir. Hamilelerde eklamsi de geçmeyen baş ağrısına sebep olabilir. Özellikle gebeliğin 4-5 aylarından sonra gelişir. Hipertansiyon, ödem ve baş ağrısı dikkat çekici bulgularıdır.

Kronik Migren ve Kronik Baş Ağrısı Nedir?

Ayın 15 günden fazlasını baş ağrılı geçiriyorsanız baş ağrınız kronikleşmiştir. Toplumun % 2'sinde kronik migren vardır. Genllikle orta yaşlarda, kadınlarda görülür. Bu hastalarda gerilim baş ağrısı ve migren birlikteliği dikkat çekicidir. Genç yaşlarda, özellikle ergenlik döneminde sürekli baş ağrısı olanlarda yirmi yaş dişlerinin olumsuz etkisi vardır. Kronik migrenlilerde aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı (analgesic overuse) baş ağrıları da tabloya eklenmiştir.

Haberin Devamı

Geçmeyen Baş Ağrısı Olanlar Ne Yapmalıdır?

  • Mutlaka doktora başvurunuz.
  • İlaçlarla ağrıyı geçiştirmeye çalışmayınız.
  • Ağrı bedenin yardım çağrısıdır. Nedenleri bulunursa her ağrı tedavi edilebilir.
  • Migrenin ve baş ağrısının çaresi yoktur. Bununla yaşamayı öğreneceksiniz düşüncesinden uzaklaşınız.

Baş ağrıları nelerdir? Bilgi için okuyunuz.

Migren ve baş ağrısı tedavisi için http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/

Migren ve baş ağrılarının tedavilerinde kitap için http://www.emelgokmen.com/hakkimda/migrene-cozum-var/migrene-cozum-var-hakkinda/ bakınız.