Kültür Sanat Ödüllü Yönetmenler Antalya Jürisinde

Ödüllü Yönetmenler Antalya Jürisinde

30.09.2009 - 14:35 | Son Güncellenme:

Sinemanın duayenleri Antalya’ya geliyor. Antalya, Krzysztof Zanussi, Karoly Makk, Bob Rafelson ve Bille August’ü ağırlayacak.

Ödüllü Yönetmenler Antalya Jürisinde

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri üyeleri Antalya Büyükşehir belediye Başkanı ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, AKSAV Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal ve AKSAV Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı bir basın toplantısıyla açıklandı.

"Ben bilirim” yerine “Biz yapabiliriz” anlayışıyla dünya festivali…

Açılış konuşmasına, Altın Portakal Film Festivali’ni Antalya’ya ve Türkiye’ye kazandıran dönemin Belediye Başkanı Dr.Avni TOLUNAY’ı ve yakın dostu Behlül DAL’a teşekkür ederek başlayan Başkan Akaydın, “ ‘Ben bilirim’ duygusuna hiç kapılmadan “Ben” yerine her zaman “Biz” diyerek katılımcı bir anlayışla 90 günde belki de bir dünya rekoru kırarak Türkiye’nin en zengin Festival programına imza attık.”diye konuştu. 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin program iskeletini kurarken “KÜRESEL DÜŞÜN, YEREL UYGULA” prensibi ile hareket ettiklerini vurgulayan Akaydın, “Dünyadaki sinema trendlerini hem sanatsal hem de teknolojik olarak Festivalimize uyarladık. Bu kapsamda dünyanın önemli filmlerinin Türkiye Prömiyerlerini Altın Portakal’da yapmanın ve dünya sanat otoriterlerinin bakışlarını Antalya’ya çevirecek olmalarının onurunu bugünden sizlerle paylaşıyorum.”dedi.

Akaydın ayrıca, Altın Portakal Film Festivalini “ ‘Festival Vadisi’ olarak tanımlanan dar bir alandan çıkartarak, tüm kenti kucaklayan gerçek bir kitle Festivaline yeniden kavuşturmanın coşkusunu yaşadığını söyledi.

Halkı dışlamayan dünya standartlarında bir festival…

Daha sonra söz alan AKSAV Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, amaçlarının, Antalya halkını da içine alan, dünya standartlarında bir festival yapmak olduğunu belirtti. Festival Filmlerini seçerken Balkanlar’dan, Kafkaslar’a, Avrupa’dan Amerika’ya kadar çok geniş bir yelpazede tercih yaptıklarını söyleyen Sayar, ünlü starların peşinden koşmak yerine, alanında söz sahibi ve değerli konukları festivale davet ettiklerini söyledi.

Ödüllü Yönetmenler, Usta Oyuncular Antalya’da…

Sayar, Festivalin Uluslararası Film yarışmasını jürisini ve katılacak konukları da açıkladı:

Uluslararası yarışmanın jüri başkanı ünlü Polonyalı yönetmen Krzystof Zanussi. Uluslararası jürinin diğer üyeleri ise, Macar sinemasının usta yönetmeni Karoly Makk, Amerikalı festival yönetmeni Stephen Ashton, yönetmen Canan Gerede ve oyuncu Pelin Batu. 17 Ekim’deki Kapanış Töreni’nde

kararlarını açıklayacak olan Jüri, Uluslararası Yarışma bölümüne seçilen 12 film arasında bir değerlendirme yaparak, En İyi Film ve En İyi Yönetmeni belirleyecek.

14 Ekim’de gerçekleşecek Onur Ödülleri gecesinde ise, Avrupa ve Amerika’dan iki yönetmene; Danimarkalı yönetmen Bille August ve Amerikalı yönetmen Bob Rafelson’a onur ödülü verilecek. Aynı gece, Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Sevda Ferdağ ve Yalçın Tura’ya Onur Ödülleri, Erol Günaydın’a Yıldırım Önal Anı Ödülü ve Halil Dede’ye Sinema Emek Ödülü sunulacak.

Antalya’ya yurt dışından gelecek Jüri üyeleri ve onur konuklarının yanı sıra, Avrupa’nın farklı köşelerinden elliyi aşkın sanatçı Antalya’da ağırlanacak. Uluslararası Yarışma filmlerinden “English Strawberries”in yapımcısı Pavel Melounek, başrol oyuncularından Marie Stipkova; “The Other Bank”ın yönetmeni George Ovashvili; “Ambulance’ın yapımcısı Lilette Botassi ; “Operation Danube”un yapımcısı Wlodzimierz Niderhaus, senaryo yazarı Jacek Kondracki ; “Border”ın görüntü yönetmeni Vrezh Petrosyan; “Paper Soldiers”in başrol oyuncusu Merab Ninidze “Sinemanın Müziği Müziğin Sineması” programı içinde gösterimi yapılacak “Per Sofia” filminin yönetmeni Ilaria Paganelli, filmin başrol oyuncularından Carina Wachsmann ve Stephanie Capetanides; Antalya’ya gelmesi kesinleşen sanatçılar arasında yer alıyor.

Uluslararası yarışmaya felsefeci başkan

Uluslararası yarışmanın jüri başkanı Krzysztof Zanussi aynı zamanda tanınmış bir fizikçi ve felsefeci. Zanussi, ilk konulu uzun filmi olan “Kristal’in Yapısı / Struktura Krysztalu”nun (1969) içerdiği felsefi öğelerle sinemada özgün bir yer kazandı. Felsefi içeriğiyle dikkat çeken bir diğer filmi “Konstans / Sabit Sayı” Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Özel Ödülü’ne değer görüldü. Zanussi'nin yönettiği “From a Far Country / Uzak Bir Ülkeden” ve Papa II. Johannes Paulus'un yaşamını anlatan “Rok Spokojnego Slocna / Sakin Güneş Yılı” adlı filmleri Venedik Film Festivali'nde büyük ödülün sahibi oldu. Zanussi’nin son filmi “And A Warm Heart / Kalp Hırsızı” adlı filmi festival programının Özel Gösteriler bölümünde yer alıyor.

Karoly Makk’ın adı ‘Aşk’la anımsanacak

Uluslararası yarışma jürisinin Avrupalı bir diğer üyesi Karoly Makk da ödüllü bir yönetmen. 1980 yılında Berlin Film Festivali’nde; 1987 yılında Venedik Film Festivali’nde jüri üyeliği yapmış olan Karoly Makk’ın son filmi “Aşk”, Cannes Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü”ne değer görüldü. “Aşk”ın özel gösterimi festival çerçevesinde yapılacak.

Jüride bir festivalci

Jüri üyelerinden Stephen Ashton, yönetmenliğinin yanında, yazar, fotoğrafçı, görüntü yönetmeni ve film kurgucusu olarak da tanınıyor. Ama, asıl olarak festivalciliğiyle ünlü. Ashton, 1986 yılında Napa / Sonoma Wine Country Film Festivali’ni kurdu ve o yıldan beri festival’in sanat yönetmeni olarak görevini sürdürüyor. Yaratıcısı olduğu festival kapsamında Kirk Douglas, Anthony Quinn, Richard Dreyfus, Patrick Swayze gibi ünlüleri festivalin “Kariyer Başarı Ödülü” ile onurlandıran Stephen Ashton, birçok derginin editörlüğünü ve yazarlığını da yaptı.

Türkiye’yi iki kadın temsil ediyor

Uluslararası jüride iki de Türk bulunuyor: Canan Gerede ve Pelin Batu.

"Abidin, Sen Mutluluğun Resmini Yapabilir misin?" adlı belgeselinden de tanıdığımız Canan Gerede, dünyanın birçok ülkesinde tanınan ve yazdığı senaryolarla dikkat çeken bir yönetmenimiz.

Amerika doğumlu olan Gerede, Altın Portakal’ın yabancısı değil: Gerede, 32. Altın Portakal Film Festivali’nde (1995) “Aşk Ölümden Soğuktur” adlı filmiyle “En İyi Yönetmen” seçildi. Canan Gerede’nin yurt dışı ödülleri de bulunmakta: Bunlardan biri “Robert'in Filmi / Robert's Movie” adlı filminin senaryosuyla 8. Marsilya Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde (1991) aldığı “En İyi Senaryo” ödülü.

Jürinin şair üyesi

Pelin Batu, New York Üniversitesi’nde Edebiyat, Tiyatro, Felsefe öğrenimi gördükten sonra Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. “Glass / Cam” ve “Rüzgârlar Kitabı” adlı şiir kitapları da olan Pelin Batu; İslamabad, Girne, Prag, Londra, Paris, New York gibi birçok şehirde bulunduktan sonra İstanbul’a yerleşmeye karar verdi; şu anda yaşamını bu şehirde sürdürüyor.

“Komiser Şekspir” adlı oyundaki rolüyle ünlenen Pelin Batu, ilk sinema deneyimini Ferzan Özpetek’in filmi “Harem Suare”de gerçekleştirdi. Oyunculuk kariyerini birçok sinema filmi ve televizyon dizisi ile devam ettiren Pelin Batu’nun “Ghost Sonata” adlı oyundaki rolünden, “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü bulunuyor.

“Postacı Kapıyı İki Defa Çalar”ın yönetmeni Bob Rafelson Antalya’nın konuğu

Altın Portakal’ın onur konuklarından Bob Rafelson, başrollerinde Jack Nicholson’ın oynadığı “Five Easy Pieces” ve “Postman Always Rings Twice” adlı filmlerin yönetmeni ve senaryo yazarlarından. Rafelson, aynı zamanda 60’lı yılların kült filmi “Easy Rider”ın yapımcısı olarak tanınıyor. Müzik grubu The Monkees’in yaratıcılarından biri olarak bilinen Rafelson, bir şapka üreticisinin oğlu olarak New York’ta dünyaya geldi. Rafelson, 30 yılı aşkın bir süre Jack Nicholson’la birlikte çalıştı. Nicholson ve Rafaelson’ın birlikte yazdıkları “Head” adlı filmi yöneten Bob Rafaelson, “Postacı Kapıyı İki Defa Çalar”, “The King of Marvin Gardens”, “Man Trouble”, “Blood and Wine” filmleri de dâhil olmak üzere birçok filmde Jack Nicholson’la çalıştı.

Çift “Altın Palmiye” li Bille August

Festivalin diğer onur konuğu Danimarkalı ünlü yönetmen Bille August. “Fatih Pelle/Pelle the Conqueror” adlı 1987 yapımı filmiyle hem Altın Palmiye hem de Altın Küre ödüllerini kazanan Bille August, Altın Palmiye ödülünü iki kez kazanan nadir yönetmenlerden biri. Ingmar Bergman’ın otobiyografik öğelere sahip senaryosuna dayanan filmi “İyi Niyetler / The Best Intentions”la ikinci kez bu prestijli ödülün sahibi olan August, sonraki dönemlerde Hollywood filmleri çekmeye devam etti.

Balkanlar’dan Kafkaslar’a

Altın Portakal’ın Uluslararası Yarışma bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından, 2008 ve 2009 yapımı 12 film yarışacak. Yarışmanın Bulgar yönetmeni Kamen Kalev, “Eastern Plays / Şark Oyunları” ile iki kardeşin gözünden günümüz Bulgaristan’ını yorumluyor. Bazı sahneleri İstanbul’da çekilen filmin oyuncuları arasında Saadet Işıl Aksoy ve Hatice Aslan da yer alıyor. Çekoslavakya’nın 1968’deki Sovyet işgalini konu alan iki film, Çek yapımı “English Strawberries / İngiliz Çilekleri” ve Polonya-Çek Cumhuriyeti ortak yapımı “Operation Danube / Tuna Operasyonu”,1960’lı yıllar Rusya’sında kozmonotların yetiştirildiği bir okulda geçen “Paper Soldier / Kağıttan Asker” yarışmanın geçmişe ayna tutan filmleri arasında yer alıyor. Sırp yönetmen Goran Radovanovic’in “Ambulance / Ambulans”ı Montreal’den sonra Avrupa prömiyerini 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapacak. Mülteci sorununa değinen iki film, “The Other Bank / Öteki Yaka” ve “East Of Me / Benim Doğum” da “En İyi Film” ödülü için yarışacak.

59. Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülü alan “Katalin Varga” toplumsal baskılara direnen bir kadının öyküsünü anlatırken; Pelin Esmer’in San Sebastian Festivali’nde de yarışan “11’e 10 Kala” adlı filmi tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey’in yaşamını konu alıyor. Yarışmanın kurgu belgesel türündeki yapımı “Border / Sınır” Ermeni yönetmen Harutyun Khachatryan’ın imzasını taşıyor. Uluslararası yarışmada yer alan bir diğer Türk filmi de geçtiğimiz günlerde Montreal Film Festivali’ne katılan Abdullah Oğuz’un yönettiği “Sıcak”. Altın Portakal’a İtalya’dan katılan “Freedom / Özgürlük” bu yıl Karlovy Vary Festivali programında da yer almıştı.

4