Dekorasyon Onduline Avrasya'dan çevreci yaklaşım

Onduline Avrasya'dan çevreci yaklaşım

09.01.2012 - 11:21 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin lider çatı yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya, çevreye duyarlı yaklaşımındaki öncü konumunu küresel iklim değişikliği konusundaki çalışmalarla da ortaya koyuyor.

Onduline Avrasyadan çevreci yaklaşım

Sürdürülebilirlik konusunda da liderlik bilinciyle hareket eden Onduline Avrasya, ürünlerinin ve üretim aşamasının çevresel etkilerini 3 ayrı çalışmada ele aldı. Uluslararası geçerliliği olan LEED ve BREEAM gibi yeşil bina sertifikalarına da hizmet edecek bu çalışmalarla, sürdürülebilirlik kavramının sektörde yayılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Onduline Grubu tarafından yürütülen çalışmaların ilkinde “Geri Dönüşüm”den en üst düzeyde yararlanmak amacı güdüldü. Üretimde her 1 ton geri dönüştürülmüş atık ile Onduline Avrasya 17 ağacı koruyor ve bunun yanında 90 bin ton su ile 400 litre petrol tasarrufu yapıyor. Her yıl, 30.000 ton selüloz atığın geri dönüşümünü sağlayan Onduline Avrasya, bitümlü çatı kaplama levhaları, bitümlü kiremitler ve oluklu kiremit altlıklarından oluşan malzeme gruplarında yaklaşık % 50 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullanıyor.

Onduline Grubu, 2.çalışma olarak tüm ürün ve faaliyetlerinde ortaya çıkan sera gazı salınımlarıyla ilgili farkındalığını artırmak ve stratejik önlemlerle küresel ısınma ve çevre konularında kendine düşen sorumlulukları yerine getirmek amacıyla, kapsamlı bir “karbon ayak izi bilançosu” çalışması yürüttü. Fransız Çevre ve Enerji Yönetimi Ajansı (ADEME) tarafından geliştirilen “Bilan Carbone: Karbon ayak izi bilançosu” metoduna göre yapılan ve 2009 yılı üretim ve faaliyet verileri kullanılan çalışmaya göre, Onduline levhasının yaşam döngüsü boyunca seragazı emisyonu (GHG) levha başına 7726g CO2 e./levha ve m2 başına 4066g CO2e./m2’dir. Bu sonuçlar, Onduline levhasının yaygın olarak kullanılan birçok çatı ürününe kıyasla daha düşük emisyon değerlerine sahip olduğunu gösterdi. Ayrıca Onduline fabrikaları arasında, Onduline Avrasya Sapanca fabrikasının levha başına en az salınım yapan fabrika olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Onduline Avrasya, ürettiği ürünlerin tüm çevresel etkilerinin değerlendirildiği, ham madde çıkarılmasından ürünün yok edilmesine kadarki süreci ele alan bir çalışma olan EPD (Environmental Product Declaration) çerçevesinde de ürünlerin tüm yaşam döngüsü sürecini değerlendirme ve çevre etkilerini ölçümleme çalışmalarını ayrıca sürdürmektedir.

Yazarlar