Kültür Sanat "Önyargıyı kıracak, hepimize umut aşılayacağına inandığım bir kitap oldu"

"Önyargıyı kıracak, hepimize umut aşılayacağına inandığım bir kitap oldu"

27.01.2020 - 13:24 | Son Güncellenme:

Gerçek bir seyahat tutkunu olan Seymen Bozaslan ile Libros'tan çıkan yeni kitabı İçinden Yol Geçen Hayatlar'ı konuştuk.

Önyargıyı kıracak, hepimize umut aşılayacağına inandığım bir kitap oldu

Merhabalar, öncelikle sizi tanımak isteriz. Seymen Bozaslan kimdir?

Haberin Devamı

Çok teşekkür ederim öncelikle ilginize. Seymen, bir yandan kurumsal çalışma hayatına devam eden bir yandan da Anadolu ve dünyayı keşfetmeye çalışan bir gezgin. Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi üzerine master yaptım. 14 yıldır da çalışmaktayım. Çalışma hayatım dışında tüm özel hayatımı keşfetmeye ayırmış durumdayım. Yaklaşık 8 yıldır düzenli seyahat ediyorum. Son 4 yıldır ise yıl içinde yaklaşık 30 seyahat gerçekleştiriyorum. Buradaki fotoğraflarımı Instagram’da @seymen.b hesabında, keşiflerimdeki notlarımı ve tavsiyelerimi de çeşitli blog siteleri, gazeteler ve dergilerde paylaşıyorum.

Seyahat tutkunuz nasıl başladı?

Aslında anneannem ile Kayseri’ye doğru ekspresi ile giderken tren yolculuğuna hayran kalmam, ailemle baba tarafından memleket Gaziantep’e giderken başladı diyebilirim. Yani bir çok kişi gibi tipik memleket yolculuklarıyla başladı seyahat tutkum. 18li yaşlarım da Türkiye’de şehirleri gezmeye, fotoğraflamaya başladım. Ve bir süre sonra ülkemde farklı kültürleri keşfederken, dünyadakilere de merak sardım. Ve ilk yurtdışı seyahatimi Orta Avrupa’ya bir tur şirketinden tur satın alarak yaptım. Hatta çok iyi hatırlıyorum maaşımdan 3 kat daha fazla bir turdu. Fakat iyi ki de yapmışım. O günden sonra da düzenli şekilde seyahat etmeye devam etti.

Haberin Devamı

Şimdiye dek kaç şehir gezdiniz?

Türkiye’de 81 şehri gezme fırsatım oldu. Artık daha küçük yerleşimler yaylaları, köyler peşindeyim. Dünyada ise 55 ülke, 200’den fazla şehir görme fırsatım oldu.

Kitabınızın konusu nedir? Okura ulaştırmayı hedeflediğiniz bir alt metin var mı?

Kitabın içeriği benim Anadolu’da yaptığım yolculuklarda tanıştığım ve hikayelerinden etkilendiğim insanlardan oluşuyor. Tek parçası 8000 km olmak üzere farklı zaman dilimlerinde 30.000 km yol yaparak Çanakkale’den Kars’a, Şırnak’tan Rize’ye 71 insan ve 10 bölge kültür hikayesi topladım. Her hikaye bana hayattan farklı dersler almamı sağladı açıkcası. Ve amacım bu duyguyu okuyucuların da hissetmesi. Çünkü bu insanların çoğu kısıtlı imkanla bir şeyler başarmış ya da alışılagelmiş hayat dışında bir yaşam süren insanlar. Eminim okuyucular da bir çok hikayede kendi hayatlarından bir şeyler bulacaktır. Umut kelimesinin ne kadar kıymetli olduğunu, çalışkanlığın, inancın, hoşgörünün kısacası Anadolu’nun öz değerlerinin örneklerinin olduğu bir kitap oldu. Bir yandan hayatlarından ders alabileceğimiz kendi insanımız diyebiliriz kitaptaki kahramanlar için. Bir yandan ise seyahat etmenin sadece gezilecek yer veya lezzet deneyimleri olmadığını aynı zaman da insan tanımanın da seyahat etmenin en önemli kısımlarından biri olduğunu anlatmak istiyorum. Çünkü cennet Türkiye’de yaşam kaliteniz, eğitim seviyeniz ne olursa olsun ders alacağımız çobanlar da, muhtarlar da, hiç okul yüzü görmemiş insanlar da var. Bu insanlardan öğreneceğimiz farklı bir çok şey olduğuna inanıyorum. Önyargıyı kıracak, hepimize umut aşılayacağına inandığım ve okuyucunun da keyif alacağına inandığım bir kitap oldu.

Haberin Devamı

“Içinden Yol Geçen Hayatlar" da sizi en çok etkileyen hikaye hangisi?

Haberin Devamı

Bu yolculuklarda yaklaşık 120 civarında kişi ile sohbet yaptım. 71 kişi ise kitapta yerini aldı. Benim adıma her biri özel. Hepsinden etkilendim diyebilirim. Çünkü hepsi hayata farklı pencerelerden bakan insanlar ve bu zengin mozaikte kendime gerçekten çok ders çıkardım. Ama illa birini söylemem gerekirse Gaziantep’ten Mehmet Amca inanılmaz birisi. Hayatını yoksullara yardım etmeye adamış ve şehrin yoksul haritasını çıkarmış, insanların faturalarını posta kutularından gizlice alıp sonrasında durumu iyi olan insanlara piyango gibi yelpaze yapmış, ödemelerini rica etmiş yıllarca. “Topla Dağıt, İnsin Ağıt” sloganıyla çıktığı bu gönül yolculuğunda bence hepimizin öğreneceği çok şey var. Rize’de 75 yıldır günlük yazan Abdullah Amca gençler için harika bir örnek. Kapadokya’da bebek müzesi açan ve bebeklere kıyamaz kız çocuğu diyen Sibel Hanım, Konya’da, bekçiyken yazdığı kitap Amerika’da üniversitede okutulan Sadettin Abi gibi bir çok kişi var. Her biri özel insanlar gerçekten benim için.

Haberin Devamı

Ufukta yeni bir proje var mı?

İçinden yol geçen hayatlar benim ilk kitabımdı biliyorsunuz. Açıkçası okuyucunun Anadolu insanının özünü gerçek insanlardan öğrenmesinin kıymetli olduğunu düşünüyorum.  Yine bu tarz projeler yapmayı planlıyorum. 2. Hatta 3. Kitap yolda diyebilirim.