Menopoz döneminde cildinizde nelerin yaşanacağını biliyor musunuz?

Kadınların menopoz döneminde değişime giren bedeninin yanında cildinde de farklılıklar meydana gelir

Ülkemizde kadınların menopoza girme yaşı 40’lı yaşların sonuna doğru yaşanıyor. Çoğunlukla sıkıntılı bir süreç yaşıyorlar, homonel sirküs sebebiyle dalgalanan bir beden, ruhsal olarak da kadınları etkiliyor. Gelişen tıp kadınlara bu süreci çok daha rahat atlatabilmeleri için farklı seçenekler sunsa da, kadın bir anda hızlanan yaşlanma sürecini hissederek, belirgin mutsuzluklar yaşamaya başlıyorlar.

Haberin Devamı

Çoğunlukla kadınlarla bir arada olduğum için, hastalarımın bu menopoz süreçlerini de çok iyi biliyorum. Fakat gelen hastalarımın %50’sinin maalesef menopozun cilt üzerine etkisinden haberdar olmadıklarını fark ediyorum. Bu sebeple bu haftaki yazımın konusu, menopoz ve cilt.

Kolajen hızlı bir şekilde azalıyor

Menopoz döneminde en belirgin olarak kolajen seviyelerinde değişimi gözlemleriz. Kolajen cildimize nem ve dolgunluk sağlayan ve özellikle hyaluronik asidin üretiminden sorumlu bir bağ dokusudur, kısaca kolajen gerçekten önemli bir yapı taşıdır. Cilt altı dokusundaki kolajenin azalması, dolayısıyla cildin yumuşaklığını ve en önemlisi elastikiyetini azaltır. Menopoz döneminde olmayan bir kadın her yıl ortalama %2 oranında kolajen kaybı yaşarken, premenopoz ve menopoz döneminde ise, özellikle ilk 4 ila 5 yılda %30 luk bir kayıp yaşanır.

Yaşlandım artık hissi

Kolajenin azalmasına bağlı olarak gelişen hyaluronik asit seviyesindeki düşüş, ciltte belirgin bir değişimi yaşatır. Söz gelimi, cildinizin gevşediğini, aynaya baktığınızda hacminin azaldığını, çizgilerin daha belirgin hale gelerek, kırışıklıkların oluştuğunu gözlemlersiniz. Diğer yandan menopozun ortalama 45 yaş sonrası gerçekleştiğini düşünürsek, ilerleyen yaş konusunun da devreye girmesi sonucu, kaslarda da gevşeklik gözlemlenir. Bu süreci aşamalı olarak yaşayan her kadın, ciddi anlamda mutsuzluk ve “yaşlandım artık” hissini yaşarlar.

Neler yapılabilir?

Menopoz bilinmeyen, şaşırtıcı bir şekilde karşımıza çıkan bir durum değil. Her kadın bu süreci yaşayacak. Bu sebeple birincil kural hazırlık yapmaktır.

Haberin Devamı

Hazırlık yapın

Evet, aynen misafir ağırlayacakmış gibi hazırlık yapacaksınız. Elimizde neler olacağına dair veriler var. O yüzden stokları sağlam tutmak önemli. Eğer menopoza azalmış kolajen, yıpranmış ve hiç takviye yapılmamış bir ciltle girerseniz, yeniden yapılanma süreciniz zorlu geçer. Medikal estetikten, ameliyatsız Örümcek Ağı estetiği gibi uygulamalardan bu sebeple yardım almanız, özellikle menopoz öncesi bunu yapmış olmanız çok önemli. Hiçbir şey yaptıramıyor dahi olsanız, cildinize Örümcek Ağı kremi veya Örümcek Ağı maskesi gibi ürünleri kullanmanızı öneriyorum.

Şimdi ağırlama zamanı

Menopoz dönemindeki hastalarıma, diğerlerinden farklı bir planlama yapıyorum. Çünkü az evvelde bahsettiğim gibi, süreçte dramatik bir kayıp yaşanacak ve hatta yaşanmıştır. Geri dönüşlerin iyi olması ve hastanın gerçek anlamda mutlu olabilmesi için kişiye özel cilt gençleştirme tedavisi yapılmalıdır. Kombine uygulamalar son derece faydalı olacaktır. Lazer tedavileri, botoks, medikal dolgu, Örümcek Ağı estetiği gibi ameliyatsız seçeneklerin yanı sıra, yağ transferi uygulamaları etkili çözümler sunar.

Haberin Devamı

Bu arada eğer menopoz döneminde iseniz, mutlak ve mutlaka sürecinizi takip eden doktorunuzun önerilerine uyarak, kalsiyum ve diğer vitamin mineral takviyelerinizi aksatmadan almayı unutmayınız. Doğal gençleştirme ise bizim işimiz, güvendiğiniz bir estetik cerrah tahmininizin ötesinde sonuçlar almanıza fayda sağlar.

Bedeninize ve ruhunuza iyi bakın.

Op. Dr. Bülent Cihantimur

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.bulentcihantimur.com