Bel Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Bel kayması bu bölgede bulunan omurlarda meydana gelen kırıkların kaymasıyla ortaya çıkan bir sorundur. Bel kaymalarının büyük bir kısmı L4 ya da L5 omurlarının kayması ile gerçekleşir.

Bel fıtığı ile sıkça karşılaştırılan bel kayması sorunu 40 yaş üzerindeki kişilerde sıklıkla görülür. Bel kayması ile birlikte dar kanal rahatsızlığı da ortaya çıkabilir.

Bel Kayması Belirtileri?

Bel kaymasının belirtileri başlangıçta bel ağrısı ile meydana gelir. ‘Spondilozilis’ adı verilen stres kırıkları bir belirti olmadan meydana gelebilir. Bu nedenle de bel kaymasının fark edilmesi zaman alır.

Haberin Devamı

Bel ağrısı ile birlikte bacaklarda uyuşma ve ağrı, ayak bölgesinde güç kaybı ve kaba etlerde ağrı gibi sorunlar bel kaymasının habercisi olabilir.

Bel kayması olan kişiler uzun süre ayakta durmaktan ve yürümekten çekinirler. Oturdukları ya da uzandıkları zaman yani bel bölgesinin hareketsiz kaldığı durumlarda ağrılar azalır.

Bel Kayması Tedavisi

Bel kayması sorununda farklı tedavi yöntemleri denenebilir. Cerrahi müdahale öncesinde bel kaymasının şiddetine göre ilaçla tedavi yapılabilir.

Cerrahi tedavi bel kaymasında genellikle son olarak tercih edilen bir yöntemdir. Bu nedenle kişilerin yukarıda bahsedilen belirtiler karşısında tepkisiz kalmamalı ve erken teşhis için mutlaka bir uzamana başvurmalı.

Ağrı kesici ya da antiinflamatuar ilaç kullanımı, fizik tedavi, korse kullanımı, streoid enjeksiyonu ya da ağrı kesici enjeksiyonu bölgenin rahatlaması için kullanılabilecek tedavi yöntemleridir.

Bu teknikler bel kaymasına bağlı sinir sıkışması ciddi boyutlarda olmadığında oldukça etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. Eğer sinir baskısı şiddetliyse foraminalinjeksiyonlar tedavide kullanılabilir.

Sorununuzla Yakından İlgilenin

Stres kırığına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarda bu tedavi yöntemleri oldukça etkilidir. Ancak kişinin düzenli olarak kontrole gitmesi ve sorunun yakından izlenmesi gerekir.

Bel kaymasında cerrahi müdahale sorunun ilerlediği durumlarda gerekliliktir. Kaymaya bağlı olarak artan omurilik basısı ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Ayaklarda ciddi boyutlarda güç kaybı, idrar kaçırma gibi sorunlarda mutlaka cerrahi müdahale ile sorun çözülmeli. Bel kaymasında cerrahi müdahale iki farklı şekilde yapılabilir.

Bölgede bulunan kırığın cerrahi müdahale ile giderilmesi tercih edilebileceği gibi spiral füzyon ile bölgenin temizlenmesi ve basının giderilmesi de sağlanabilir.

Op. Dr. Çağatay Kemerli

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı

www.cagataykemerli.com

Instagram:@op.dr.cagataykemerli

Facebook:@OpDrCagatayKemerli

YouTube - OP. DR. Çağatay Kemerli