Meme Küçültme Operasyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her kadın için meme, kendini özgüven dolu, güzel ve kadın gibi hissetmesinde oldukça önemlidir. Kadın olmanın yanı sıra, üreme ve anne olmak gibi önemli özellikleri bir arada barındırır. Meme, ergenlik çağı öncesinde gelişimine başlar ve doğurganlık çağı sonuna kadar da değişimine devam eder.

Meme küçültme operasyonuna neden gerek duyulur?

Hormonal ya da yıllar boyu yaşanan fiziksel değişimlere bağlı olarak meme küçültme ameliyatına ihtiyaç duyulabilir. Hamilelik, emzirme, kilo alıp-verme, yaşlanma, genetik özellikler gibi etkenler, meme küçültme operasyonlarının temel nedenleri olarak sıralanabilir.

Haberin Devamı

Memenin sarkık ve büyük olması ne gibi sorunlar doğurur?

Büyük ve sarkmış bir meme, özellikle boyun ve sırt bölgesinde dayanılmaz ağrılara neden olur. Kişinin sağlığını etkilediği gibi, sosyal hayatını da olumsuz yönde etkiler. Özellikle büyük meme sorunu yaşayan hastalarda pişik, mantar enfeksiyonu oluşumu gibi rahatsızlıklara ortak sorun olarak rastlanır. Sutyen askısının baskısı ile omuzlarda çukurluk, ağırlık nedeni ile kollarda uyuşma, boyun ve bel fıtığı gibi önemli rahatsızlıklara dek uzanan sağlık problemlerini doğması olasıdır.

Sosyal hayat içerisinde kişinin iri göğüslerini saklama, uygun bedende giysi bulamamak, bol, uyumsuz giysiler giymek zorunda kalmak, büyük sutyenler kullanmak kişinin mutsuz olmasında büyük rol oynar. Ayrıca bireylerin içe kapanma, sosyal hayata karışamama gibi psikolojik olarak sorunlar yaşadığı bilinen ortak sorunlardan bazıları olarak sıralanabilir.

Meme küçültme ameliyatı kimlere uygulanır?

Meme büyüklüğü nedeni ile çeşitli sağlık problemleri yaşayan, 18 yaşını geçmiş ve anestezi alması uygun olan her hastaya uygulanır. Genellikle 30-50 yaş arası hastalar bu ameliyat uygulamasına başvurmaktadır.

Meme küçültme operasyonu sonrasında his kaybı yaşanır mı?

Geçmiş yıllarda kullanılan tekniklerden, günümüzde kullanılan teknikler arasında farklılık olduğundan; meme başı ile bağlantılı olan dokuyu ve meme başına giden duyuyu korumaya yönelik yaklaşımla ameliyatlar uygulanır. Bu yüzden kalıcı his kaybı oluşmaz.

Haberin Devamı

Meme küçültme ameliyatı hamile kalmaya ve emzirmeye engel olur mu?

Meme küçültme ameliyatı sonrası meme dokusunun kendisini toparlaması ve normal işlevini sürdürmesi için ortalama 1-2 yıl süre içinde hamile kalınmaması önerilir. Hamilelik süresi içerisinde kilo alımında kontrollü olmaya ve oluşabilecek çatlak gibi deformasyonlarda cildi nemli tutarak korunmaya özen gösterilmesinde yarar vardır.

Süt verme dokusunun küçüldüğü oranda emzirmenin de azalma ihtimali az da olsa vardır.

Meme küçültme operasyonu sonrası evrede merak edilenler

Meme operasyonu süresi kişiye ve hekime göre değişiklik gösterebilir. Ortalama 2-3 saat sürebilir. Ameliyat sonrasında bir gece boyunca hastanede kalmak gereklidir. Operasyon sonrasında yedi gün içerisinde işe ve sosyal hayata geri dönülebilir. Fakat ameliyat sonrasında 15 gün boyunca özel bir sutyen kullanmak gereklidir. Ardından bir 15 günlük süreçte sporcu sutyeni kullanmalı ve sonra normal sutyene geçiş yapılmalıdır. Ameliyattan sonra 15-20 gün içerisinde ağır fiziksel aktivite ya da spor yapmaktan kaçınmaya özen gösterilmelidir.

Haberin Devamı

Ameliyat izi kalır mı?

Meme küçültme operasyonu sonrasında takip eden ilk 6 ay boyunca kızarık biçimindeki iz, 1 yıl sonuna doğru ten rengini alarak, zamanla kaybolacaktır. Bu süreci hızlıca atlatmak için hekimin önereceği merhemler kullanılabilir.

Op. Dr. Defne Erkara
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı