Bir burnu ne güzel yapar?

Bir burnu cazip kılan nedir? Burun estetiği olmayı düşünüyorsanız muhtemelen bu soruyu siz de düşünmüşsünüzdür. Belki burnunuzun çok büyük olduğunu düşünüyorsundur. Ya da çarpık. Ya da yukarı basık. Veya ucu çok düşük. Sorun her ne olursa olsun, burun genel olarak yüz görünümünü en fazla etkileyen uzuvdur. Yüzün en merkezinde kapladığı yer ile, burun diğer yüz özellikleri ile genel uyumu yakalayamayınca aşırı derecede dikkat çeker.

Burun estetiğinin nihai hedefi, burnun aşırı derecede dikkati üzerine çekmesini engelleyerek yüzün geri kalan kısımları ile tam bir uyum içinde olmasını sağlamaktır. Altın oran açısından uyumlu ve estetik olan bir yüzden en önce gözler dikkat çekmelidir.

Haberin Devamı

İdeal burnun özellikleri nedir?

1950'lerde ve 1960'larda uygulanmaya başlayan geleneksel burun estetiğinde, nispeten küçük, ucu nispeten yukarı doğru kalkık olan burun ve burun köprüsü tercih edilirdi. Günümüzde bu burunların doğal görünmediği düşüncesi yaygın hale gelmiştir. Ameliyat ile düzeltildiği aşırı derecede belli olduğu inanışı yaygındır. Günümüzdeki modern burun estetiği anlayışı kişisel tercihleri ve en önemlisi sadece Kafkas estetiği standartlarına dayanmayan çok kültürlü modelleri dikkate alır. Ve yine günümüzün burun estetiği anlayışı daha doğal görünümlü bir sonuç elde etmeye odaklanmaktadır.

Burun şekli ile burnunun işlevi birbiriyle yakından ilişkilidir

Burundaki şekil bozuklukları kadar, burundaki solunumu engelleyen fonksiyon bozuklukları da aynı oranda dikkate alınmalı ve ameliyat buna göre planlanmalıdır. Çünkü bir burunda kemer, eğrilik, asimetri ya burun deliği gibi şekil bozuklukları varsa beraberinde mutlaka fonksiyonel yani nefes alamama sorunları da vardır. Bu neden ile burun estetiğinde sadece şekil önemseniyormuş gibi görünse de, burun dış görünüşü ve burun içi işlevi genellik ile bir arada incelemeye alınır. 1950 ve 1960'lardan itibaren indirgeyici rhinoplastiler sıklıkla burun tıkanıklığı ve burun tıkanıklığı semptomlarına neden olan burun ucu problemlerine neden olurdu. Günümüzde çoğu rinoplasti cerrahisi, burnun estetik açıdan şekline ve uyumuna dikkat ederken aynı zamanda burnun altında yatan yapısal desteğin korunması (veya iyileştirilmesi) için kompleks bir burun estetiği yaklaşımını uygular. Bu yaklaşım sayesinde burun estetiği operasyonlarında hastanın hem nefes alma hem de burun şekli sorunlarından kurtulacak şekilde tedavi görmesi sağlanır.

Haberin Devamı

Op. Dr. Güncel Öztürk

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah

www.guncelozturk.com