Erkeklerde Meme Büyümesi

Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun kadın tipi büyümesidir; östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanır. Bazen sadece tek bir memeyi veya her ikisini de etkileyebilir. Yenidoğan, ergenlik çağında ve yaşlı erkekler, hormon seviyelerindeki normal değişikliklerin bir sonucu olarak jinekomasti gelişebilir, ancak başka nedenleri de var.

Genel olarak, jinekomasti ciddi bir problem değildir fakat durumla başa çıkmak zor olabilir. Jinekomastisi olan erkekler bazen göğüslerinde ağrı olabilir ve utanma hissi duyabilirler. Ergenlik döneminde gelişen jinekomasti kendi kendine gerileyebilir. Devam ederse, ilaç veya cerrahi tedavi düşünülmelidir.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?

Jinekomastinin belirti ve semptomları; büyümüş meme bezi dokusu, memelerde hassasiyettir. Eğer memelerde şişme, ağrı, hassasiyet, tek veya her iki meme başı akıntısı varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Neden olur?

Erkeklerde meme büyümesi, östrojen ve testosteron hormonu miktarında dengesizlik ile tetiklenir. Bu dengenin bozulma nedeni testosteronun etkilerini engelleyen, azaltan veya östrojen seviyenizi arttıran bir durum olabilir.

Testosteron ve östrojen hormonları hem kadınlar hem erkeklerde cinsiyet özelliklerinin gelişimini ve korunmasını kontrol eder. Testosteron kas kütlesi ve vücut kılı gibi erkeksi özellikleri kontrol eder. Çoğu insan östrojeni yalnızca dişi bir hormon olarak görür, ancak erkekler de küçük miktarlarda olsa da üretirler. Bununla birlikte, erkek östrojen düzeyleri çok yüksek veya testosteron düzeyleri ile dengede olmaması jinekomastiye neden olabilir.

Ergenlik döneminde hormon değişikliklerinin neden olduğu jinekomasti nispeten yaygındır. Bazı durumlarda, büyümüş meme dokusu altı ay - iki yıl içinde tedavi edilmeden gerileyebilir.

Erkeklerde jinekomasti prevalansı yine 50 - 69 yaşları arasında zirve yapar. Bu yaş grubundaki her 4 erkekten en az biri etkilenir.

Tümör, hipertiroidi, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, siroz gibi bazı sağlık koşulları normal hormon dengesini etkileyerek jinekomastiye neden olabilir. Bunların dışında normal yaşlanma ile meydana gelen hormon değişiklikleri, özellikle fazla kilolu erkeklerde jinekomastiye neden olabilir.

Haberin Devamı

Komplikasyonları nelerdir?

Jinekomastinin fiziksel komplikasyonları azdır ancak görünümden kaynaklanan psikolojik veya duygusal sorunlara neden olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Erkeklerde ergenlik döneminde gelişen jinekomasti vakalarının bir kısmı kendiliğinden gerileyebilir veya tıbbi tedaviyle ortadan kaldırılabilir. Kalıcı meme büyüklüğü sorunlarında ise fazla meme dokusunu küçültmek için cerrahi tekniklere başvurulur.

İki çeşit erkeklerde meme küçültme (jinekomasti) ameliyatı seçeneği vardır;

Liposuction: Bu ameliyat meme yağını giderir, ancak meme bezinin dokusunu gidermez.

Mastektomi: Bu tip bir ameliyat meme bezi dokusunu temizler. Ameliyatlar genellikle meme başı etrafından küçük kesiler kullanılarak yapılır. Bu daha az invaziv cerrahi türü daha az iyileşme süresi gerektirir.

Birçok hastada kombine cerrahi ve liposuction birlikte uygulanır.

Haberin Devamı

Bir erkek için, jinekomasti stresli ve utanç verici olabilir. Jinekomastinin gizlenmesi zor olabilir ve romantik ilişkilerde sıkıntı yaratabilir. Kişi kendisini mutsuz hissedebilir. Bu durumda alanında uzman bir estetik cerrahtan destek alınarak bu sorun giderilebilir.

Op. Dr. İlsun Aka

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi

www.ilsunaka.com.tr

www.instagram.com/drilsunaka

www.facebook.com/drilsunaka