Nefes Alsın Yeter Demeyin!

Burun, estetik güzellik kadar sağlıklı nefes almayı da etkilemektedir. Burun estetik ameliyatları tüm dünyada en sık yapılan estetik girişimlerdir. Yüzün tam ortasında bulunduğundan dolayı, yüz güzelliğini ve ifadesini en fazla etkileyen organdır. Bu yüzden iyi yapılmış bir burun ameliyatının hem sağlık, hem de estetik açıdan doğal ve güzel görünmesine katkı sağlar.

Burun estetiği ameliyatları kişiye özel olarak planlanır. Yüzün belirli bir altın oranı vardır, bu sebeple her yüze her burun gitmez. Yüz bir bütündür ve bütün olarak ele alınmalıdır. Estetik burun ameliyatlarında dikkat edilmesi gereken en büyük nokta, doğal görünüm yakalayarak, işlevsel problemlerin çözülmesidir.

Haberin Devamı

Burun Ameliyatı Olmak İçin Engeliniz Yok

Burun estetiği ameliyatında herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Ancak kemik gelişimini tamamlamış olan kadınlarda 16, erkeklerde ise 17 yaşından sonra yapılması uygundur. 18 yaşından küçük hastalarda ebeveyn onayı olmadan ameliyat yapılamaz.

Burun şeklinden memnun olmayan, şikayet eden ve nefes problemi yaşan herkes burun estetiği ameliyatı için uygun adaylardır.

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Planlanır?

Burun estetiğine hasta ile birlikte karar verilir. Fakat cerrahın hasta yüzüne en iyi gidecek burun ile ilgili yönlendirici olması önemlidir. Sonuç olarak hasta ve cerrah arasındaki güzel ve gerçekçi bir iletişim sonucu hemfikir olunup ameliyat planlaması yapılır. Ameliyat öncesi planlamada simülasyon çalışmaları oldukça faydalıdır.

Ameliyatta Kullanılan Teknikler

Burun estetiği ameliyatı açık ve kapalı teknik olmak üzere ikiye ayrılır. Muayene sonrasında hastaların durumuna göre hangi tekniğin uygulanacağına karar verilir. Bazı durumlarda her iki teknik de kullanılabilir. Burnunda ileri derecede deformite olmayan, büyük değişiklik gerektirmeyen, ileri derecede deviasyonu(eğrilik) bulunmayan hastalarda rahatlıkla kapalı teknik kullanılabilir. Fakat bu durumlar mevcutsa ve bu ameliyat bir revizyon ameliyatıysa açık tekniğin kullanılması daha uygun olur.

Burun Sırtının Doğal Yapısı Korunuyor!

Haberin Devamı

Daha çok genç cerrahların tercih ettiği bu teknikte burun sırtından kemik veya kıkırdak çıkarmadan burun kemeri küçültülüyor veya istenilen şekle getiriliyor. Bu şekilde burun sırtının doğal yapısı korunuyor.

Keski ve Törpü Aletleri Kullanılmıyor

Piezo teknolojisiyle, burun kemiklerine işlem yapmak için kullanılan keski, törpü gibi aletler rafa kaldırılıyor. Kemiklere daha kansız, kontrollü işlem yapılarak morluk riski ve istenmeyen kırık riski minimum düzeye indiriliyor. Piezo teknolojisi şuanda açık olarak uygulanmaktadır.

Açık Teknik mi, Kapalı Teknik mi?

Kapalı teknik ile açık teknik ameliyat sonrası iyileşme süreci açısından bir değişiklik yoktur. Oluşacak şişlikler, hissedeceğiniz ağrı, burnunuzda oluşacak akıntılar, şişliklerin geçme süresi gibi durumlar açık teknikte de kapalı teknikte de aynıdır.

Ameliyat Sonrası Süreç

Ameliyat sonrası ilk hafta istirahat çok önemlidir. Bu süre zarfında burun darbelere karşı korunmalıdır. Yüzüstü yatılmamalı, duş alırken boynun yukarı kısmına su değmemesine özen gösterilmelidir. Saçlar ayrı olarak yıkanmalı ve baş geriye doğru yatık vaziyette dikkatlice su tutulmalıdır. Şişlikler ilk 3 gün artma eğilimindedir ve gözaltlarına doğru ilerler. 72 haftadan sonra bu etkiler giderek azalır. 1 hafta içinde burunda hafif bir işlik kalmakta, iki hafta içinde ise yüzde 80-80 oranında iyileşme görülmektedir.

Haberin Devamı

Dişler fırçalanırken baskı uygulamamak oldukça önemlidir. İkinci haftada burundaki bantlarla iş başı yapılabilir. İlk 30 gün boyunca güneş gözlüğü de dahil herhangi bir gözlük takılmamalıdır. Ameliyat sonrası 1 hafta sonra uçuş yapabilirler.

Op. Dr. Mirza Fırat
Estetik, Rekonstrüktif,
Plastik Cerrahi Uzmanı