2 - Penis uzatma sorunsalı!

Bu yazıyı okumadan önce lütfen yazının ilk kısmını okuyunuz..

Uzatma meselesinin bu kadar kargaşaya yolaçmasının bir kaç sebebi var..

- Bazı cerrahların bu konuda bilgisiz olmasına rağmen "bu konuda bilgim yok" diyeceklerine mantık yürütüp yalan yanlış bilgi vermeler...

- Hastaların asıcı bağın kesilmesinden gereksiz şekilde korkması (bir "bağın" kesilmesi sanki hastanın kolu bacağı kesilecekmiş gibi korkutuyor hastaları..)..

- Asıcı bağın kesilmesinin his kaybı, ereksiyonda dikliğin kaybı, kısır kalma gibi şeylere yolaçabileceği korkusu.. Bu gibi komplikasyonlar asıcı bağın kesilmesi ile mümkün değildir. Biraz anatomi bilen bir cerrah bu ameliyatın böyle komplikasyonlara yol açmayacağını bilir. Anatomi bilmiyorsa zaten ameliyat yapmasın..

Haberin Devamı

- Bazı cerrah arkadaşların (maalesef) hastaların bu korkularını suistimal etmeleri. Hasta asıcı bağın kesilmesinden korkuyorum dediği an, "gel, biz asıcı bağı kesmeden yapıyoruz" diyerek hastayı "kandırmaları"... "Kandırmaları" derken en hafif tabiriyle söylüyorum.. Şu bir gerçek: asıcı bağ kesilmeden uzatma yapılamaz. Aşağıda ayrıntısıyla anlatıyorum.

Şu yazdıklarımı bir yere not edin. Bunlar dışında söylenenlere inanmayın, yanlıştır çünkü (en hafif tabiriyle söylüyorum).

- Penis sadece cerrahi işlemle uzar. Bu ameliyatta yapılan asıcı bağın kesilmesidir. Neden kesiyoruz bu bağı? Çünkü penis, leğen kemiğinin altından çıkar, önünden bir kaç santim yukarı uzanır, sonra dışarı çıkar. Biz sadece dışarıdaki kısmını görüyoruz. Ereksiyon halinde penisin dibini elinizle takip ederseniz, leğen kemiğinin altına uzandığını hissedersiniz. Asıcı bağın kesilmesi ile leğen kemiğinin önünden yukarı uzanan bir kaç santimlik kısmı serbestlemiş olursunuz. Bu kısmın arkasına "penisi dışarıya itekleyen" dikişler attığınızda ise, leğen kemiğinin önünde yukarı uzanan, dışarıdan görülmeyen kısmı dışarı ilerletmiş olursunuz. Bu şekilde uzatmadan 2-3 santim fayda görür hasta. Ben 4-5 santim uzama da gördüm, ama bunu her hastaya garanti edemezsiniz; hastanın bazı özellikleri varsa oluyor..

Haberin Devamı

- Gördüğünüz gibi penise dışarıdan bir şey eklemiyoruz. Penis dokusunu kesip bir şekilde uzatmıyoruz. Ameliyatta penis dokusunu (gövdesini) kemikten ayırıp, blok olarak, penisin bütünlüğü bozulmadan dışarı ilerletiyoruz. Bu yüzden asıcı bağ kesilmeden uzama olmaz! olmaz! olmaz!.. Bu kadar net!.. Ayrıca bir de 6 santim uzatma vaad eden "çok becerikli" meslektaşlarım var. Bakın bu noktada size bir şey anlatacağım. Belki bunu ilk kez duyacaksınız. Uzmanlığını yeni almış bir uzman hekim, her ameliyatı yeteri kadar yaparak uzman olmuyor. Bazen bir ameliyatı sadece 3-5 tane yaparak uzmanlığını alıyor. Özelde çalışmaya başladığında bu çok tecrübeli olmadığı konuda bir hasta geldiğinde hastayı muayene eder, "Tamam, güzel bir sonuç alırız" diyerek hastaya ameliyat günü verir. Ama ameliyat günü kendisine yardımcı olacak bir abisini, hocasını çağırır ameliyata, onunla birlikte yapar. Bu kötü bir şey değildir. Cerrahın eğitimi, bir usta-çırak eğitimidir. Tecrübeniz yoksa yardımcı olabilecek bir abiniz, hocanız gelir, size yardımcı olur. Sonuçta o ameliyatta iyi bir sonuç alınır ve hasta memnun şekilde gönderilir. Bir de yapılamayacak şeyler var. Mesela penisde 6 santim uzamayı garanti etmek.. Dünyanın en iyi, en tecrübeli cerrahı gelip yardım etse bunu sağlayamaz. Penisde 6 santim uzamayı garanti etmek ya cahilliktir yada hastayı "kandırmaktır" (en hafif tabirle). Ben zaman zaman bu konuda sunumlar yapıyorum kongrelerde, üniversitelerde. İlk söylediğim şey şudur: "Bu ameliyat sonunda başarı demek hastayı tatmin olmuş şekilde göndermektir. Bunun için de mutlaka hastaya ameliyatın sınırlarını, yapılabilecekleri doğru anlatmanız gerekir. Olmayacak şeye söz vermeyin!"

Haberin Devamı

- Sıkça gördüğüm saçma bir girişim de uzatma yapıyoruz diye penisin alt kısmına gereksiz yere z-plasty yapılması. Bu gerçekten son derece saçma bir işlem. Penisin alt kısmına yaılan bu işlem aslında "penoscrotal web" denen sorunun tedavisidir. Nedir penoscrotal web? Bazen penis ile testisler arasında perde şeklinde bir deri yaprağı olur; aynen yarasa kanadlarındaki gibi. Penis ereksiyonda iken alt kenarı boyunca ortaya çıkan bu deri yaprağı, ilişkiye girmeyi engeller. Bu cilt fazlası z-plasty ile (zigzag dikişlerle) çıkarılır. Altındaki deri yaprağı gidince penis uzamış gibi görünür ama cetveli koyup ölçün, bir milimetre bile uzama yoktur. Dolayısı ile bu bir "imitasyon uzama" dır. Sadece göze uzamış gibi görünür. Zaten yapılan işlem gerçek bir uzatma ameliyatı değil, penoscrotal web in düzeltilmesidir. Ama ülkemizde "asıcı bağı kesmeden uzatma yapıyoruz" diyenlerin yaptığı bir işlemdir. Daha da saçması, hastada penoscrotal web yoksa bile bu girişim yapılmaktadır. Tamamen gereksiz yere...

- Son kez yazıyorum: "Asıcı bağ kesilmeden, penisin içerideki kısmını dışarı kaydırılmadan uzama olmaz. Nasıl direğe bağlı bir köpeği, ipini çözmeden dolaştıramazsınız; asıcı bağı kesmeden de penisi dışarı kaydırıp gerçek bir uzama sağlayamazsınız."

Op. Dr. Oytun İdil

www.peniscerrahisi.com

oytunmd@gmail.com

0 533 5690649

0 505 2965569