Genel Sağlık Ortaçağ vebasının genetik kodu çözüldü

Ortaçağ vebasının genetik kodu çözüldü

19.10.2011 - 14:28 | Son Güncellenme:

Reuters'de yayınlanan habere göre 14. yüzyılda 50 milyondan fazla Avrupalının ölümüne yol açan veba, diğer adıyla Kara Ölüm'ün genetik şifresi çözüldü.

Ortaçağ vebasının genetik kodu çözüldü

Ortaçağ vebasının genetik kodu çözüldü
Londra'da gömülü olan kurbanların DNA'larından alınan örnekler sayesinde bilim adamları ilk kez eski bir patojenin genomunu yeniden yapılandırmayı başardı.

Sonuçlardan elde edilen veba genomunun tüm yapısı sayesinde bilim adamları hastalıkların evrimini ve günümüzdeki bulaşıcı hastalıkların yapısını anlamayı umuyor.

Önceki araştırmalar 1347-1351 yılları arasında Avrupa'yı kırıp geçiren hastalığın Yersinia pestis isimli bakterinin bir türevi olduğunu göstermişti. Alman, Kanadalı ve Amerikalı araştırmacılar hastalığın tüm yapısını çözmeyi başarmışlardı.

Ekiple birlikte çalışan Kanada McMaster Üniversitesi'nden Hendrik Poinar, " Genomik bilgiler bu bakteri çeşidinin günümüzdeki enfeksiyonların atası olduğu görülüyor. Günümüzde görülen salgınların her biri orta çağlarda görülen bu hastalığın bir türevi şeklindedir. Ölümcül bir patojen olan bu bakterinin daha iyi incelenip anlaşılması günümüzdeki salgın hastalıklara karşı daha etkili güvenlik önlemleri almamızı sağlayacaktır," dedi.

DNA'nın yeniden yapılandırılması ve derinden incelenebilmesi, günümüzdeki salgın hastalıklara sebep olan virüs ve bakterilerin atalarının tespit edilmesini sağlamıştır.

Uzmanlar bubonik vebanın izlerinin hala günümüzde var olduğunu ve yılda 2000 kadar insanın ölümüne neden olduğunu belirtiyor.

Bu yılın başlarında Almanya ve Fransa'da ölümlere neden olan E.coli bakterisinin de veba bakterisinin DNA izlerine sahip olduğu tespit edilmişti.

Araştırma için Poinar'ın ekibi kara ölüm kurbanlarının kemiklerini inceledi.

Kurbanların vücutlarındaki diş özlerinde buldukları örneklere odaklandılar. Bu örnekler daha önce Y. pestis kalıntısı için incelenmişti ve vebanın bulaşmadığı DNA örneklerinden ziyade hastalığın DNA'sını taşıyan hücreler içeriyordu.

1349'u 1350'ye bağlayan tarihlere ait olan kemikler araştırmacılara ortaçağ vebasına neden olan bakterinin yaşını hesaplama imkanı tanıdı.

Araştırması Nature isimli dergide yayınlana Poinar, ekibinin 660 yıllık bir evrimi tespit ettiğini ve eski organizmalarının genetik yapısının çok az değişikliğe uğradığını belirtti. Sıradaki adımın neden ölümcül olduğunu saptamak olduğunu da ekledi.

Yazarlar