Gün geçtikçe mutfağımız da değişik tatlara öncülük eden avokado birçok vitamin ve minerali barındırmaktadır. İster yağını ister meyvesini tüketebileceğiniz bu besin doymamış yağ olduğundan sağlığımız için oldukça faydalıdır.

Gelin hep beraber faydalarını inceleyelim.

1. Kalp sağlığını korur ve kolesterol üzerine etkilidir... Düzenli tüketilen avokado, HDL kolesterolü (iyi) kolesterolü yükseltebilirken; LDL (kötü) kolesterolü düşürmektedir.

Yapılan bir çalışmaya göre MUFA dan zengin diyetin LDL düzeyini ve Kardiyovasküler Hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir.

Haberin Devamı

2. Lutein kaynağı... Lutein tüketimi yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan göz hastalıkları riskini azaltmaktadır. Vücudumuzda lutein üretimi olmadığı için dışarıdan besinlerle desteklemeliyiz.

3. B 12 den zengin... Avokado içeriğinde ki zengin yağlar ile cilt yanıkları ve yaraları üzerine etkili bir besindir.

4. Antioksidan ve E vitamini kaynağıdır... E vitamini kaynağı olan avokado, cildimizi zararlı ışınlarına karşı koruyarak nem sağlarken; antioksidandan içeri ile gerginlik ve pürüzsüzlük kazandırabilmektedir. Aynı zamanda yapılan bir çalışmada kanserli hücrelerin büyümesini engellemeye destek olmuştur.

Peki nasıl tüketilmeli?

Öncelikle, avokadonun yağ içeriğinin yüksek olduğunu belirtmeliyiz. Gün içerisin de almanız gereken porsiyonda yemenizde fayda var.

Salatalarınıza yarım/çeyrek avokado ekleyerek veya kurabiye, kek gibi tariflerinize yağ yerine tercih ederek beslenmenize avokado ekleyebilirsiniz.

Dyt. Öykü Yıldırım