Kültür Sanat Öykünün Oscar’ı sahibine kavuştu

Öykünün Oscar’ı sahibine kavuştu

28.10.2009 - 01:22 | Son Güncellenme:

Milliyet’in bu yıl 22’nci kez verdiği Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanan Murat Özyaşar, önceki akşam yapılan törende ödülünü Aydın Doğan’ın elinden aldı

Öykünün Oscar’ı sahibine kavuştu

Chagall’ın resimlerinin süslediği Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, önceki akşam 2008 Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü’nü “Ayna Çarpması” adlı kitabıyla kazanan Murat Özyaşar’ı kutlamaya gelen gazeteciler, edebiyatçılar ve edebiyat yazarlarını ağırladı.
60. yaşını kutlamaya hazırlanan Milliyet gazetesinin, 1974-1986 arasında köşe yazarı olan tiyatro, öykü ve mizah ustası Haldun Taner adına verdiği bu ödül de 22. yaşına girmişti artık.
Açılış konuşmasını yapan Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, önceki yıllarda Murathan Mungan, Ayşe Kulin gibi ustaların da aldığı ödülü geleceğin ustası olmaya aday genç bir yazarın kazandığına dikkat çekti.

5 bin TL’lik ödülü de takdim edildi
Mergen’in ardından kürsüye gelen Ödül Yönetmeni Milliyet yazarı Nail Güreli ise bu ödülü değerli ve anlamlı kılan üç kriter olduğunu ifade etti; Milliyet tarafından verilmesi, Haldun Taner adına düzenlenmesi ve Doğan Hızlan, Füsun Akatlı, Semih Gümüş, Tahsin Yücel, Şara Sayın, Hasan Özkılıç ve Demet Taner’den oluşan Seçici Kurulu.
Son konuşmacı jüri başkanı Doğan Hızlan ise aynı zamanda dostu olan Haldun Taner’in öykü ve oyunlarındaki mizahtan, zekâ güzelliğinden ve anlatım ustalığından söz etti. Alçakgönüllü, bilge bir kişilik olarak tanımladığı Taner’in günü çok iyi özümseyen bir gözlem ustası olduğunu da ekledi sözlerine.
Ve sıra ödülün sunumuna geldi. Ödül heykelciğini ve 5 bin TL tutarındaki para ödülünü Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın elinden alan Murat Özyaşar heyecanlı bir sesle ödül haberini duyunca çok duygulandığını, adının Haldun Taner’in adıyla yan yana yer almasının büyük bir onur olduğunu söyledi.

Törene kimler katıldı?
Ödül töreni, aralarında Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu, Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Altan Öymen, Sedat Ergin, Güneri Cıvaoğlu, Güngör Uras, Mehmet Tezkan, Tufan Türenç, Yalvaç Ural, Refik Erduran, Yiğit Okur, Feyza Hepçilingirler, Gaye Boralıoğlu ve Aslı Öymen’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci ve kültür sanat dünyasından davetlinin Murat Özyaşar’ı kutladığı kokteylle sona erdi.

Haberin Devamı

Öykünün Oscar’ı sahibine kavuştu

Özyaşar konuşmasında, haberi alır almaz kitabını okşayıp “Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandın, haberin olsun” dediğini anlattı ve sözlerini “Haldun Taner öykücülüğü karşısında tüm düğmelerimi bir kez daha ilikliyorum” ifadesiyle bitirdi.
FOTOĞRAFLAR: BÜNYAMİN AYGÜN