Bir dolandırıcı, eski bir striptizci ve bir FBI ajanı Altantic City'de hazırladıkları kumar oyunuyla belediye ve hükümet içindeki rüşvetçileri tek tek açığa çıkarmaya başlar

Bir dolandırıcı, eski bir striptizci ve bir FBI ajanı Altantic City'de hazırladıkları

kumar oyunuyla belediye ve hükümet içindeki rüşvetçileri tek tek açığa çıkarmaya başlar

American Hustle(Düzenbaz)

Sevgilisi Sydney Prosser (Amy Adams) ve eşi Rosalyn Rosenfeld (Jennifer Lawrence) ile mutlu mesut bir hayat yaşayan

dolandırıcı Melvin Weinberg (Christian Bale), FBI ajanı Jimmy Boyle (Bradley Cooper) tarafından yakalanınca onlar için muhbirlik yapmayı kabul eder. Ajan Boyle ile 4 dolandırıcıyı açığa çıkarmak konusunda anlaşan Melvin, sahte bir Arap Şeyhi yaratarak Altantic City'de büyük bir oyun hazırlar. Zamanla oyuna belediye meclisi üyeleri, senatörler ve kumarhane sahipleri dahil olmaya başlar. İş yavaş yavaş büyürken tehlikesi de bir o kadar artar. 4 kişi için yola çıkan Melvin ve Boyle'nin elinde artık büyük bir rüşvet bombası vardır. Ve bu bomba her an patlamaya hazırdır.

Haberin Devamı

Bu sahneye eşekler güler!

Jennifer Lawrence'e 'en iyi kadın oyuncu' Oscar'ını kazandıran 'Umut Işığım' filminin ve Christian Bale'e 'en iyi erkek oyuncu' Oscar'ını kazandıran 'Dövüşçü' filminin yönetmeni David O. Russell imzalı 'American Hustle- Düzenbaz' bilindik konusu ve sıkıcı anlatımıyla etkileyici olamayan ancak mükemmel oyunculuklarla harikalar yarattığı için bile izlenmeye değer bir film.

- Sıkıcı çünkü senaryo sorunlu. Film başlıyor, 4-5 dakika sonra geçmişe gidiliyor. Dolandırıcı Melvin'in çocukluğu, işlere nasıl bulaştığı ve sevgilisiyle tanışması anlatılıyor. Günümüze döndüğünüzde nerede kaldığınızı unutuyorsunuz. Bu kadar zorlamaya ne gerek var ki? Tam filme ısınıyorsunuz pat diye geçmişe, işte böyle tanıştılar bunlar oldu. Yahu düz anlatsan da insanlarda izledikleriyle bütünleşse...(Bu hatayı son yıllarda Türk filmleri çok yapıyor. Mesela 'Hükümet Kadın' filminin daha 15-20'nci dakikasında baba karakteri ölüyor. Herkes ağlıyor, müzikler. Sinemadaki insanların yüzünde bir damla yaşı bırakın, tepki bile yok. Neden? Daha adamla duygusal bir bağ bile kurulmadan böyle olursa, bu sahneler eşeklerin gülmesi gibi sırıtır!) Daha sonra film tam hızlanıyor yine kağnı gibi yavaşlıyor.

Haberin Devamı

Türk oyunculara küpe olsun

- Harika çünkü Jennifer Lawrence döktürüyor. Nerede 'Açlık Oyunları'ndaki Katniss Everdeen nerede Rosalyn Rosenfeld! Sanki karşımızda iki farklı insan var. (Bu performans dümdüz oynayan Türk dizi oyuncularının kulağına küpe olsun. Belki kendilerini yenilemeyi düşünürler.) Hele evde şarkı söylediği sahneler mükemmel. Bradley Cooper çok iyi değil. Neden? Çünkü yakışıklı adamların laneti de budur. Eğer çok yetenekli değillerse, harikalar yaratamazlar. Filmin sürprizi ise Robert De Niro. Ona söylenecek çok fazla bir şey yok. Tek bilmediğimiz Arapçası süpermiş!

Koskoca filmden aklımda kalanlar ise Amy Adams'ın striptiz yaptığı sahneler ve Christian Bale'in balkonu, yani göbeği. Artık siz ona biradan deyin, bizimkilerin dediği gibi... Bir de 'Davut'un Yıldızı', 'Süleyman'ın Mührü' ya da Yahudi yıldızı var, izleyenlerin gözüne gözüne sokulan. Tabii ki fark ettiyseniz.

Bence Oscar'ı en iyi filmde alması bu senaryo ile biraz zor görünüyor. Belki oyunculuklarla altın heykelciği

Haberin Devamı

kucaklayabilir.