Meyve Ağaçlarında Yaz Bakımı

Öncelikle bahçenizde ki tüm meyve ağaçlarınızı kontrol edin. Eksiklerini, ihtiyaçlarını not alın.

Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın. Mutlaka sabah saatlerinde bitkinin köklerine gelecek şekilde gövde etrafını kaplayacak şekilde sulayın.

Meyve ağaçlarının dibinde oluşan yabani otları temizleyin. Yabani otlar bitkinin besinine ortak olur ve bitkiyi zamanla zayıflatır.

Haberin Devamı

Toprağı çok sert ise el çapası ile toprağını havalandırın. Bu işlem ağacınızın nefes almasını ve bitkinin topraktan daha çok mineral almasını sağlar.

Meyva ağacınızın olgunlaşmış meyvelerini toplayın. Ağaçta toplanmamış meyveler ağacın çabuk hastalanmasına, ağaç üzerinde çürüyüp böceklerin oluşmasına sebebiyet verir.

Yaz mevsimi; genel olarak meyve ağaçlarının çok sık hastalandığı dönemdir. Bu mevsimde ağaçları ara ara kontrol edin ve hastalık durumunda bir ziraat danışanına hastalıklı bölgeyi göstererek zararlıyı tespit ettirin ve uygun ilaç ile ağaçları ilaçlayın.

Meyva ağaçlarını yıl boyunca besin takviyesi istemektedir. Bu nedenle ağacınızı daha güçlü olmasını ve daha çok meyve vermesini istiyorsanız bitkinin ihtiyaç durumuna göre organik veya inorganik gübre ile toprağını zenginleştirin.

Meyve ağacınızı gübre vermek istiyorsunuz ama hangi gübreden verileceğini ve nasıl gübre atacağınızı bilmiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım talep edin. Meyve ağacı gübre ihtiyacını yaprak rengi, bitki formu, meyve kalitesi ve dallanma yapısı ile belli eder. Bu nedenle uzman aracılığı yaptığınız gübreleme ağacınızın sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.

Meyva ağaçlarında budama çok önemlidir. Budama meyve ağaçlarında dallanma yapısını, bitkinin gelişimini, ürün verimini ve kalitesini artırır.

Yaz mevsiminde yapacağınız budama ağacın çatısını açmak ve ağacı gençleştirmek şeklinde olmalıdır. Özellikle yaşlı ağaçlarda iç dalların daha çok güneş alması için seyreltme budaması yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Meyve ağaçlarınızın gövdelerini dallarını kontrol edin. Eğer yara, kırık, aşınma gibi kısımlar görürseniz hemen o bölgeye aşı macunu ile kapatın. Çünkü bu gibi kısımlara böcekler hızlıca yuva yapar. Böceklerin zamanla çoğalması ile bitki zarar görmeye başlar.

Dut ağacı, incir ağacı, üzüm gibi meyve ağaçları salaş ve hızlı büyüme gösterir. Bir sene çok meyve verirken diğer sene az meyve verir. Meyveleri tatlımsı ve suludur. Eğer meyveler zamanla toplanmazsa ağaç üzerinde meyveler yerlere dökülür ve bulundukları yerleri kirletir ve yere leke bırakır. Ayrıca çok sinek, böcek ve karınca oluşmasına neden olur. Bu nedenle meyveleri zamanında toplayın ve yerdeki çürümüş meyve parçalarında gereken temizliği yapın.

Unutmayın her meyve ağacı her bölgede yetişmez. Bu nedenle bahçenize seçeceğiniz meyve ağaçları bulunduğunuz yerin iklimine, toprak yapısına uygun olmalıdır. Bu uygunluğa göre seçtiğiniz meyve ağacının bakımı daha kolay olur.

Haberin Devamı

YAZ MEVSİMİ İÇİNİZE SICACIK MUTLULUKLAR GETİRMESİ DİLEĞİMLE………

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI