Genel Sağlık Parkinsona Hareketle Direnin!

Parkinsona Hareketle Direnin!

10.04.2014 - 11:41 | Son Güncellenme:

Parkinson hastalığına direnmek mümkün! Hareketlerdeki yavaşlama ile kendini gösteren hastalığın tedavisinde ilaç kadar önemli bir unsur da hareket etmek…

Parkinsona Hareketle Direnin

Parkinson Hastalığı Derneği, ‘Dünya Parkinson Hastalığı Günü’ nedeniyle bu yıl 12 Nisan Cumartesi günü İstanbul Yıldız Parkı’nda çok önemli bir etkinlik düzenliyor. Etkinlikte ‘hareketle hastalığa direnebilmenin mümkün olduğu’ anlatılacak, ayrıca hastalar, hasta yakınları ve doktorlar açık havada hep birlikte, egzersiz yapacaklar.

Haberin Devamı

Uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri eşliğinde egzersizlerin yapılacağı etkinlikte, hasta ve hasta yakınları, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda bizzat doktorlar ve uzmanlar tarafından bilgilendirilecek.

11 Nisan Dünya Parkinson Günü’nde ve içinde bulunulan hafta süresince, tüm dünyada Parkinson hastalığı için farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Parkinson Hastalığı Derneği ise her yıl Türkiye’de hastalığa ve alınması gereken önlemlere dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Hafta sonu olması nedeniyle bu yılki etkinlik, 12 Nisan Cumartesi günü İstanbul Yıldız Parkı’nda düzenlenecek. Geçen yıl ‘sen değil zaman yavaşlasın’ sloganıyla düzenlenen etkinlikte bu yıl, ‘Parkinsona karşı birlikte yürüyoruz’ ve ‘Parkinsonda sağlam adımlar için küçük hareketler’ sloganlarıyla ‘hareket’ temasına dikkat çekilecek.

Haberin Devamı

Sadece yaşlılık hastalığı değil!

En bilinen belirtileri ‘hareketlerin yavaşlaması ve titreme’ olan Parkinson hastalığıyla mücadele eden insan sayısı, tüm dünyada 10 milyon olarak tahmin ediliyor. Türkiye'de ise bu rakam 100-130 bin arasında. Her yıl 10 bin kişiye Parkinson teşhisi konulan Türkiye'de, 2030 yılında hasta sayısının iki katına çıkması bekleniyor. Bu hızlı artışa karşın, hastaların sadece yaklaşık yarısı tedavi görüyor. Bunun en önemli nedeni, hastalığın bazı hastalarda geç tanınması yanında bazen de açığa çıkmasının istenmemesi nedeniyle hekime başvurunun azlığı… Parkinson hastalığının 65 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 iken, 80 yaş üzerinde yüzde 5’e çıkıyor. Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson 20’li ve 30’lu yaşlarda da görülebiliyor. Hastalığın bu yaşlarda görülme oranı ise yüzde 5-10…

Hareket hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor…

Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Elibol, Parkinson hastalığında erken teşhis, egzersiz ve düzenli ilaç kullanımının çok büyük önem taşıdığını belirterek, “Hastaların her şeye rağmen hareketten vazgeçmemeleri ilaç kullanımı kadar etkili” diyor. Hasta ve hasta yakınlarının Parkinsonla ilgili bilinçlenmelerinin önemli avantajlar oluşturduğunu anlatan Elibol şu bilgileri veriyor:

Haberin Devamı

“Mevcut durumda, Parkinsonun en bilinen tedavisi ilaç… İlaçların aksatılmadan kullanılması çok büyük önem taşıyor. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda, beyin pili takılması ve yakma gibi cerrahi müdahaleler yapılıyor. Hali hazırda deneysel olarak sürdürülen kök hücre, hücre nakli, gen tedavileri ve aşı gibi çalışmalar geleceğe dair umutları artırıyor. Yalnız, kök hücre tedavisi, henüz hiçbir şekilde Parkinson için uygulanmıyor. O yüzden bu konudaki yanıltıcı haberlere karşı hastalarımızı sürekli uyarma ihtiyacı duyuyoruz… Hastalarımıza çok önemli bir uyarımız da hareket etmeleri konusunda oluyor. Araştırmalar, hareket etmenin, düzenli egzersiz yapmanın, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan en önemli unsurlar olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden bu yıl Dünya Parkinson Günü ile ilgili temamızı ‘hareket’ olarak seçtik”

Haberin Devamı

Yıldız Parkı’nda hareket başrolde olacak!

Parkinson Hastalığı Derneği’nin İstanbul Yıldız Parkı’nda düzenleyeceği etkinlik, 12 Nisan Cumartesi Günü, saat 10.00’da başlayacak. 13.30’a kadar sürecek etkinlikte, hastalara ilaç kullanımından, evlerini nasıl düzenleyeceklerine kadar birçok konuda bizzat doktorlar tarafından bilgi verilecek. Hareket ise, etkinliğin başrolünde olacak! Uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri hastalara evlerinde uygulayabilecekleri egzersizleri gösterecekler ve hareketin önemini anlatacaklar. Ayrıca açık havada; hastalar, hasta yakınları, doktorlar ve uzmanlar, hep birlikte hareket edecekler…

Yazarlar