Kültür Sanat Peçenin 'iç yüzü'

Peçenin 'iç yüzü'

11.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fatih'te açılan güzellik salonu, türbanlı ve çarşaflı kadınların akınına uğruyor

Peçenin iç yüzü






urası Fatih'te bir güzellik salonu: Nisa Kuaför ve Güzellik Salonu. 'Erkekler giremez'. Sahibesi Seher Öğünç anlatıyor:
"Daha açılalı bir buçuk ay olduğu halde herkes buraya akın ediyor."
Burası Fatih'teki tek kuaför salonu olmasa da, belki de bu konforda hizmet veren yegâne güzellik salonu.
Öğünç, daha önce doğumhanede çalışıyormuş. AB'ye uyum yasaları doğumhaneleri kapatmayı gerektirince, o da böyle bir yer açmaya karar vermiş.
Görünümü modern. Kot pantolon, tişört ve beyaz önlük. "Aslında ben türbanlıyım" deyince şaşırıp kalıyor insan.
Kızı daha 13 yaşında. Üzerinde dar siyah bir pantolon ve kısa kollu pembe bir tişört var. "Bu kız herhalde açık büyüyecek" diye düşünürken kız, dar pantolonuyla tişörtünü muhafaza ettiği halde, başına örtüsünü bağlıyor, aynada hayran hayran kendini süzüyor ve dışarı çıkıyor.

Türban modeli
"İnsanlar buraya gelip saçlarını yaptırıyor, sonra da türbanlarını takıp mı çıkıyorlar" diye soruyorum. "A tabii. Ona göre yapılıyor saçları. Hem de öyle isteklerde bulunuyorlar ki, Gülben Ergen saçı, Ebru Gündeş kaşı... "
O sırada içeriye ikisi kara çarşaflı, bir de kot pantolon ve gömlekli ama başı kapalı üç kadın giriyor. Kot pantolonlu kadın başını açıyor, kaşını aldırmak üzere oturuyor: "Koca tarafım açık ama babamlar kapalı. E ben de babamların muhite gelince kapanıyorum mecburen." Müşterilerden biri kadının sözleri üzerine yorum yapıyor. "Zor tabii. Açık bir kızın, kapalı bir aileye gelin gitmesi ne kadar abes ise; kapalı kızın açık bir aileye gitmesi de o kadar abes."
Kara çarşaflı kadınlar etrafa göz gezdiriyorlar. Raflardaki spreylerden birini ellerine alıp fısıldaşıyorlar. Öğünç olaya el atıyor: "Bu spreyler yüzdeki siyah noktaların çıkmasını geciktirmeye yarıyor."
"Fiyatı nedir?"
Anne cevaplıyor:
"Büyüğü 9, küçüğü 6 milyon."
Aralarında biraz daha fısıldaşıp spreyi rafa geri koyuyor ve yerlerine oturuyorlar.
Radyoda Gülben Ergen'in Uçacaksın şarkısı çalmaya başlıyor ve çarşaflılar kıkırdaşıyorlar: "Yine Ayşe Hatun Önal'ınkinden iyi." diyor biri, "Onun kasedini ancak müziği için alırsın herhalde, sözler feci!"

Nişan başı
Kara çarşaflı bir genç kız giriyor içeri. Katalog istiyor: "Bunların hepsi açık. Tesettür modelleri olan bir kataloğunuz yok mu?" diye soruyor. Öğünç, "Henüz bastıramadık. Ama kuaförümüz yılların kuaförü. Mesleğe yeni başlamış biri değil" diye yanıtlıyor.
"Nişan başı yapıyor musunuz?" diye soruyor genç kız.
"Yapıyoruz. 90 milyon" diyor Öğünç.
Arkamdan, sokak kapısının önündeki perdeyi çekerken Öğünç müşterilere anlatmaya devam ediyor:
"Kirpik boyası da yapıyoruz. Genellikle sarışın kadınlar rağbet ediyor..."
Sarışın ve kara çarşaflı kadın...
Post-modern İslam kadın modeli bu olsa gerek...

POPULER KÜLTÜR