Dekorasyon Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

04.07.2017 - 17:31 | Son Güncellenme:

Bir evin tüm tarzını tek bir perde ile yansıtabilirsiniz. Peki evinizin daha büyük ve daha güzel görünmesini sağlamak için perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz

Tüm evlerde mutlaka bulunan, yaşam alanlarının en olmazsa olmaz parçalarından biri de tabii ki perdeler. Perdeler yalnızca özel alanımızı koruyan ve evimizin mahremiyetini sağlayan aksesuarlar değil, aynı zamanda bunun yanı sıra yerine getirdikleri pek çok başka fonksiyon da var. Bunaltıcı sıcaklarda güneşten koruma görevini de, dekorasyonumuzun estetik açıdan tamamlayıcısı olma görevini de perdelerimiz üstleniyor. Perdeleri özensizce seçilmiş bir yaşam alanının mobilyalarının ne kadar lüks ya da gösterişli olduğunun bir önemi yoktur çünkü dekorasyona uyum sağlamayan ya da kötü bir estetik anlayışıyla tercih edilmiş perdeler dikkati hemen üstlerine çekerler. İşte aslında dekorasyonun bir yan rolü olarak görülse de bir odadan içeri girer girmez ilk dikkat çeken ayrıntılardan biri olan perdeleri seçerken bu yüzden oldukça dikkatli olmak gerek. Peki perde seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor. İşte evinin perdelerini değiştirmek isteyenler için kullanışlı ve pratik bir rehber...

Haberin Devamı

Kumaş cinsi ve renkler

Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz
(Hande Dizayn Perde / homify.com.tr)

Perdenizin kalitenizi elbette ki kumaşı belirler. Dolayısıyla zaman içinde perdelerinizin ne kadar hızlı yıpranacağı ya da ne kadar uzun süre yeniymiş gibi dayanacağını, ne kadar bakım isteyeceğini perdenizin kumaşı belirleyecektir. Perdenizin kumaşı çok kalın ve ağırsa o halde perdeniz asılıyken düzgün katlanmayacak ve bu da nahoş bir görünüm oluşturacaktır. Eğer çok hafif ve ince bir perde seçerseniz, bu defa da aşağıya doğru pürüzsüz bir şekilde düşmeyecektir. Perdenizin asıldığında şık ve düzgün görünmesini esas alarak kumaş seçimini yapmalısınız. Renk konusunda ise hem odanızın dekorasyonuna hem de odanın ne kadar güneş aldığına dikkat etmelisiniz. Güneş ışınları zamanlar perdenizin rengini açacaktır, bunun için çok güneş alan odalarda çok açık renkler tercih etmemenizi öneririz. Bunun dışında mobilyalarınızın renkleriyle uyumlu ama farklı tonlarda perdeler seçmelisiniz. Koltuk takımınızla ya da duvar rengiyle aynı tondaki perdeler sıkıcı ve boğucu bir ortam yaratır.

Haberin Devamı

Uzunluk ve pile sıklığı

Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz

(SA&V / homify.com.tr)

Perde uzunluğunuzu ölçerken önce perdenizin nereden başlamasını istediğinize karar vermelisiniz. Profesyonel tasarımcılar genellikle perdeleri pencerenin 15-20 cm üstünden asarlar. Her ne kadar ülkemizde genellikle perdeler tavandan yere kadar uzansa da bu aslında zaman zaman boğucu bir atmosfer yaratabiliyor. Daha geleneksel bir görünüm için perdeleriniz yere hafifçe değmeli; modern bir duruş istiyorsanız da perdenizin yüksekliğini yerden bir iki cm yukarıda bitirmelisiniz. Aynı şekilde sık pileli perdeler daha klasik ve gösterişli bir doku yaratırken, pilesi az perdeler çağdaş ve minimal bir vurgu yapar.

Çamaşır makinesinde yıkanılabilir mi?

Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz
(Perdeci / homify.com.tr)

Perdenizi satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de perdenizin yıkanabilir olması. Bazı perde kumaşları yalnızca kuru temizleme ile temizlenebiliyor. Bu da tabii ki özellikle rutubetli, sigara içilen, ya da şehir merkezindeki tozdan ötürü sık kirlenen evler için bir dezavantaj.

Haberin Devamı

Desen seçimi

Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz

(Muebles Flores / homify.com.tr)

Her mobilya ve aksesuarda olduğu gibi perdelerde de trendler sıklıkla değişiyor aslında. Ama biz perdenizi seçerken o senenin trendlerine bakmak yerine sizin için en uygununu seçmenizi öneriyoruz çünkü perde desenleri odaların görünümüne doğrudan olumlu ya da olumsuz etki ediyor. Örneğin bu sene çiçekli ve tropik desenli perdeler çok moda. Ancak basık tavanlı ya da küçük bir yaşam alanı söz konusu olduğunda bu desenler pek de uygun olmayacaktır. Küçük ve alçak tavanlı evler için daha sade ve minimal desenler ve düz renkler kullanılmalı.

Güneşlik

Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz

(Elit Perde / homify.com.tr)

Perde denilince aklımıza çoğunlukla tül perde ve fon perdeler geliyor. Ancak aslında bazı evlerin bazı odaları için güneşlik de oldukça gerekli bir ihtiyaç. Özellikle sıcak yaz aylarında evinizi daha serin tutmak istiyorsanız güneşliklere yatırım yapmalısınız. Ayrıca uykusu hafif olanlar ve daha sağlıklı bir uyku düzenine erişmek isteyenler için black-out adı verilen içeriyi tamamen karartan perdeler de oldukça ideal ve kullanışlı.

Haberin Devamı

Mekanik modeller

Perde seçerken nelere dikkat etmeliyiz

(Sezerler Dekorasyon / homify.com.tr)

Stor perdeler, zebra perdeler gibi son dönemde oldukça moda olan mekanik perde sistemlerini kullanmak istiyorsanız öncelikle evinizin pencere ve kapılarını kontrol ederek buna uygun olup olmadıklarına emin olmalısınız. Bu tür mekanik sistemler en iyi sürgülü pencere sistemleri ile uyum sağlayabiliyorlar. Ayrıca bu sistemlerin kullanışlı ve şık oldukları kadar düzenli bakım istediklerini de unutmayın.

Yazarlar