Tatil Perşembe akşamı bisikletçileri

Perşembe akşamı bisikletçileri

23.06.2010 - 12:35 | Son Güncellenme:

İzmir’de trafik korkusu nedeniyle bisiklete binemeyen bir grup bisiklet tutkunu tarafından oluşturulan Perşembe Akşamı Bisikletçileri, 3 yılda 15 kente model oldu.

Perşembe akşamı bisikletçileri

Her hafta perşembe günü saat 19.30’da değişik yaş gruplarından yüzü aşkın bisikletli, Göztepe İskelesi önünde buluşuyor. Aralarında profesyonel sporcular, çocukluktan kalma heveslerini gidermek isteyen emekliler, mahalle arasında dolaşmaktan sıkılan çocuklar ve iş stresinde kurtulmak isteyenlerin de bulunduğu grup üyeleri, kısa toplantının ardından grup liderinin belirlediği rotada yola çıkıyor.

Grubun kurucuları arasında yer alan Manisa Bisiklet İl Temsilcisi Muhlis Dilmaç, Göztepe’den Bostanlı’ya kadar yaklaşık 20 kilometrelik şehir içi turuna ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

İzmir’deki bir grup bisiklet tutkunu genelde hafta sonları bisiklete bindiklerini, 2007 yılının ekim ayında ’Neden geceleri de binmiyoruz ?" sorusuyla harekete geçtiklerini söyleyen Dilmaç, güvenlik önlemlerini alarak her hafta başka bir semti kapsayan rotada yolculuğa başladıklarını ifade etti.

"Perşembe Akşamı Bisikletçileri" adıyla internetteki sosyal paylaşım sitelerinde hızla yayıldıklarını, kısa sürede yüzü aşkın katılımcıya ulaştıklarını ifade eden Dilmaç, şunları söyledi:"Biz aslında bisikletin patlama noktasını yakaladık. İnsanlar sağlıklı yaşam bilinciyle bisiklete binmek istiyor, spor yapmak istiyor. Otomobillerden uzak durmak istiyorlar. Bir çok kişi balkonlarda, kömürlüklerde paslanan bisikletlerini kullanmak istiyor. Ancak bir bisikletlinin Türkiye’de kent içinde trafiğe çıkması riskli. Biz de grup olarak hem insanların güvenliğini sağlayarak onları yola çıkarmak hem de bisikletlilerin varlığını göstermeyi amaçlıyoruz. Trafikte bisikletlere de yer verilmesini, saygı duyulmasını istiyoruz."

Dilmaç, grupta kask takmanın zorunlu olduğunu, rotanın her hafta seçilen grup lideri tarafından belirlendiğini, ayrıca yancı ve arkacı adı verilen görevlilerin grubu kontrol ederek trafik içinde güvenle seyretmesini sağladığını belirtti. Dilmaç, grubun görevlilerde bulunan telsizler aracılığıyla yönlendirildiğine dikkat çekti.

Çıktıkları turların özellikle kent içinde bisiklete binmeye çekinenlerin ilgisini çektiğini ifade eden Dilmaç, "Bisikletle yeni tanışanları kimi zaman bazı konularda uyarıyoruz. İkinci kez katılan artık kent içine alışmış oluyor. Grup, internetin de yardımıyla kısa sürede ülke çapında yayıldı. Şu anda 15 kentte bini aşkın bisikletli perşembe akşamları yollarda. Bunun tüm Türkiye’ye yayılmasını hedefliyoruz. Aramızda bisikletle grubumuz sayesinde tanışan ancak şu anda şehirler arası turlara çıkan çok sayıda arkadaşımız var" dedi.

Grup katılımcılarından 14 yaşındaki Mustafa Kemal Öztürk, geçen yıl bir komşusuyla birlikte başladığı turlara her hafta katıldığını, hem spor yaptığını hem de bisiklet meraklısı çok sayıda kişiyle tanıştığını söyledi. Öztürk, alınan güvenlik önlemleri nedeniyle anne ve babasının şehir içi turlarına çıkmasında herhangi bir sakınca görmediğini de belirtti.

58 yaşındaki emekli Hüseyin Sefer ise çocukluk yıllarından sonra grup sayesinde tekrar bisiklete binmeye başladığını ifade ederek, "Çocukluktan kalma bir hevesim vardı, bu grupla tanışınca kendimi kaptırdım. Artık şehirler arası turlara da katılıyorum" dedi.

Grubun en küçüğü 7 yaşındaki Deniz Erdem ise babasıyla birlikte kullandığı tandem (ikili) bisikletle tura katılıyor. Babasıyla birlikte pedal çevirirken zorlanmadığını anlatan Erdem, kalabalıkla bisiklet kullanmanın çok eğlenceli olduğunu söyledi.

2