Egzersizler Pilatesin hiç bilmediğiniz faydaları

Pilatesin hiç bilmediğiniz faydaları

27.02.2017 - 12:13 | Son Güncellenme:

Pilatesin faydaları merkez bölgesinin kuvvetlenmesi ve esneklikten ibaret değildir. Tüm vücudu çalıştıran bu sporu düzenli olarak yapmak sırt ağrısını azaltır, kemik yoğunluğunu artırır ve kalp sağlığını destekler.

Pilatesin hiç bilmediğiniz faydaları

Kemik Yoğunluğunu Artırır
Ağırlık çalışmalarının kemik yoğunluğunu artırdığı bilinirken, pilatesin de kemikler için şaşırtıcı faydaları vardır. Kemik de kas gibi dinamik bir dokudur ve direnç, ağırlık çalışmalarına tepki verir. Direnç egzersizlerinde kaslar kemiklere asılarak gerilim yaratırlar ve bu da kemiği güçlendirir. Pilateste direnç egzersizleri yaylar ve direnç bantlarıyla yapılmaktadır. Kendi vücut ağırlığınızla yapılan egzersizleri de direnç çalışmasıyla destekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kilo Kaybı
Yarım kilo kaybetmek için günde 500 kalori daha fazla harcamak gerekir. İster diyet yapın, ister diyeti sporla birleştirin, pilates yardımcı olabilir. Yeni başlayanlar için düşük ila orta şiddetteki pilates egzersizleri dakikada 4 kalori yakar. Orta düzey egzersizler dakikada 6 kalori yakar. İleri düzeyde, orta ila yoğun pilates egzersizleri yapanlar ise dakikada 7.5 kaloriye kadar harcayabilirler.

Sırt Kaslarının Güçlenmesini Sağlar
Pilatesin faydalarından biri de bel ağrısını azaltmak için etkili bir yöntem olmasıdır. Yapılan araştırmalarda bel ağrısı yaşayan kişiler düzenli olarak pilates yaptıklarında önemli derecede iyileşme sağlamışlardır. Pilates merkez (core) bölgesini güçlendirerek hemen arkasında yer alan beli desteklemesini sağlar. Ayrıca vücut duruşunu düzeltir ve kasılmış sırt kaslarını nazikçe esnetir.

Haberin Devamı

Karın Kaslarını Güçlendirir
Pilatesoblikler de dahil olmak üzere karın kaslarını mekik hareketleri kadar, hatta daha da fazla güçlendirir. Pilatesin temelinde her hareketi yaparken karın kaslarını sıkmak yer alır. Pilates hareketleri derindeki karın kaslarını, yüzeysel olanlarla beraber çalıştırır ve baklava görünümünün oluşturulmasında da etkilidir.

Sakatlanmaları Önler
Pilates esnekliği, gücü ve dengeyi artırır. Bu sayede sakatlanma riskini azaltmış olur. Esneklik, hareket menzilini genişlettiği için sakatlığa karşı önleyicidir. Eğer diz ardı kirişi esnekliğini 10 derece artırabilirsiniz, yere eğilip bir şey aldığınızda belinizi sakatlama riskiniz düşer. Gücün artması hareket kontrolünü artırır. Ayrıca pilates vücut farkındalığını artırdığı için hareketleriniz daha verimli ve bilinçli olur. Bu da eklemler, tendonlar, kaslar ve bağ doku üzerindeki stresi azaltır.

Esnekliği Artırır
Çoğu egzersizde hareket menzili iki boyutludur, örneğin mekik hareketinin öne arkaya olması gibi. Pilates ise hareketleri daha çok düzlemde yapmayı gerektirir. İçe rotasyon, dışa rotasyon, yana eğilme gibi çok çeşitli hareketlerle tüm vücutta hareket menzili artmış olur. Bu da esnekliği artırarak, sakatlanma riskini azaltır.

Haberin Devamı

Vücut Duruşunu İyileştirir
Tüm gün masa başında oturarak, cep telefonuna odaklanmak için kambur bir şekilde durmak vücudun duruşunu bozar. Bu da zaman içinde kaslar arasında dengesizlik yaratır. Pilates bu kötü alışkanlıkların zamanla biriken kötü etkilerini geri döndürmeye yardımcıdır. Hayatımızı yaşama şeklimize göre çoğu kişinin vücudunda güç dengesizlikleri ve çok ciddi bir merkez (core) bölge zayıflığı söz konusudur. Pilates kasları teker teker çalıştırarak zayıf olanların güçlenmesini, kaybedilen gücün geri kazanılmasını ve tüm vücutta denge oluşmasını sağlar. Merkez bölgesinin güçlenmesi duruşu iyileştirirken, günlük aktiviteleri de daha rahat ve ağrısız bir şekilde yapmaya yardımcıdır.

Kardiyovasküler Kondisyonu İyileştirir.
Pilatesin faydalarından bir diğer kategori de aerobik gelişimdir. İleri düzey hareketlerden bazıları kalp atışlarını hızlandırırken, oturarak ya da yatarak yapılan hareketler kalp atışlarını yavaşlatır. İleri düzey derslerde kalp atış hızı dakikada 120 - 130 atışa kadar yükselmektedir. Egzersizler arasında hızla geçiş yapmak ve dinlenme sürelerini azaltmak buna katkı sağlar. Yüksek yoğunluklu pilates derslerinde kalp atış hızları yükselerek yapılan sporun aerobik bölgeye girmesini sağlar. Bunu seans boyunca devam ettirmek dayanıklılığı artırır ve kalp damar sağlığını destekler.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Yazarlar