Yaşam PİLOTA LAZER

PİLOTA LAZER

14.10.2009 - 01:31 | Son Güncellenme:

Uçuş güvenliği açısından büyük risk taşıyan kokpite dışarıdan lazer tutulması olayı Türkiye’de de yaşandı. Londra-İstanbul seferini yapan İngiliz Havayolları pilotunun gözüne dün gece lazer tutuldu

PİLOTA LAZER

İstanbul Atatürk Havalimanı’nın Sefaköy tarafından önceki gece saat 23.15’te iniş yapan BA 680 sefer sayılı İngiliz Havayolları (British Airways) uçağının pilotuna, bir binanın üstünden yeşil lazer olarak bilinen ve kırmızı lazerden daha güçlü olan ışık tutuldu.
İnişi sorunsuz olarak gerçekleştiren İngiliz pilot, durumu bir rapor halinde havayolunun yer hizmetini yapan Hava Harekât Merkezi’ne iletti. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, olayın kendilerine intikal ettiğini ve Mülki İdare Amirliği’ne de durumun bildirildiğini belirterek, “Olay emniyet tarafından inceleniyor. Dileğimiz bu tehlikeli oyunu oynayanların bir an önce yakalanmasıdır” dedi.

Kırtasiyelerde satılıyorGeçen ağustos ayında Avustralya’da iki Türk genci, iniş yapan bir uçağın pilotunun gözüne yeşil lazer ışığı tutmuş, pilot geçici körlük yaşamıştı. Sorunsuz iniş yapan pilot daha sonra güvenlik güçlerine başvurmuş, iki Türk genci yakalanmış ve birisi tutuklanırken diğeri de kefaletle serbest bırakılmıştı. Lazer tehdidini yaşayan pilotların sayısının giderek arttığını belirten havacılar, kırtasiyecilerde serbestçe satılan lazerli kalemlere kısıtlama getirilmesini istiyorlar. Uzmanlar, uçakların özellikle inişte, yere birkaç yüz metre kala, güçlü lazer ışığının etki alanı içinde bulunmasının tehlikeli olduğunu söylüyor.

Yazarlar