Phalaenopsis Orkide Bakımı

Phalaenopsis orkide Alman botanikçi Karl Ludwing Blume tarafından keşfedilmiştir. Phalaenopsis orkide bakımı da oldukça kolay olduğundan tüm dünyada en çok yetiştirilen orkidedir.

Bu tür orkideye Phalaenopsis orkide denmesinin sebebi ise Phalaena adında bir tür kelebeğe benzemesidir. Phalaenopsis orkide günümüzde en popüler orkide türüdür.

Phalaenopsis orkide bakımı

Phalaenopsis bakımı en kolay orkidelerden biridir. Zira anavatanı Asya’nın doğusu olduğu için bazen kuraklığa bazen de yüksek neme maruz kalmıştır. Bu sebeple ev ortamında kolayca yetiştirilebilir. Phalaenopsis orkide ağaç gövdesine tutunarak yaşar. Yılda 2 kez çiçek açar ve çiçekleri 2-4 ay arasında solmadan kalabilir. Toprakta değil ağaç gövdesinde tutunarak hayatta kaldığından Phalaenopsis orkide epifitik bir türdür.

Haberin Devamı

Yuka çoğaltma yöntemleri

https://www.pratikse.com/yuka-bitkisi-nasil-cogaltilir/

Işığı sever mi?

Ağaçlara tutunarak yaşayan bu orkide türü dolayısıyla gölgelerde yaşar. Doğrudan ışık sevmez. Evlerin doğu penceresi çok uygun olacaktır. Güney pencerelere koyarsanız fazla güneş sebebiyle yaprakları yanabilir. Perdeden süzülen ışık tercih sebebidir.

Phalaenopsis suyu sever mi?

Phalaenopsis orkide diğer orkideler gibi suyu sever. Nemli ortamdan hoşlanır. Nem oranı %40-70 arasında olmalıdır. Saksı tabanını içi su ve çakıl dolu tepsiye veya tabağa oturtursanız Phalaenopsis orkideniz gerektiği kadar nemi alacaktır.

Phalaenopsis orkide bakımı yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sulamasıdır. Kökleri su depolayamadığı için kuraklığa gelemez. İki sulama arasında toprak tamamen kurumalıdır. 2 hafta veya 10 günde bir Phalaenopsis orkidenizi yarım çay bardağı su ile sulamak yeterli olacaktır.

Phalaenopsis orkideyi sularken su yapraklara ve orkidenin gövdesine değmemelidir. Orkideyi gece yerine sabah sulamanızı öneririz. Gece sularsanız yüksek nem sebebiyle mantar hastalıklarına davetiye çıkarabilirsiniz. Yapraklarına su değerse peçete ile suyu hafifçe emdirere almalısınız.

Phalaenopsis orkidede saksı değiştirme

Haberin Devamı

Phalaenopsis orkide saksısı 2 yılda bir değiştirilebilir. Orkideniz çiçekteyse çiçeklenmenin bitmesi beklenmelidir. Genç ve büyüyen orkideler 1 boy büyük saksıya geçirilebilir.