Editörün Seçtikleri Prof. Alp: E-5 doğru karar

Prof. Alp: E-5 doğru karar

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Harem-Kartal Hızlı Tramvay Hattı’na Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’ten destek

Prof. Alp: E-5 doğru karar

Prof. Alp: E-5 doğru karar

Harem-Kartal Hızlı Tramvay Hattı’na Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’ten destek

BAŞAK BAŞKAYA

Kamuoyunun İstanbul’la ilgili projeleriyle tanıdığı Başbakanlık Başdanışmanı Ordinaryüs Profesör Ahmet Vefik Alp, Harem -Kartal Hızlı Tramvay Hattı gerçekleştirildiği takdirde çok önemli bir problemi çözeceğini belirterek, "Bu proje bizim istek hattımıza cevap verecek bir projedir. E-5 karayolunun orta şeridi doğru bir seçim" diye konuştu.

Marmaray’ın alternatifi
Ulaştırma Bakanlığı’nın Harem-Kartal raylı sistemi yerine Marmaray projesinde ısrarcı olduğunu belirten Prof. Alp, Harem-Kartal Hızlı projesinin doğru bir seçim olduğunu söyledi. Mevcut banliyö hatlarının yanı sıra metro, şehirlerarası tren hattı ve tüp geçidi de kapsayan Marmaray projesinin hem çok pahalı, hem de fiziki zararları olacağını savunan Prof. Alp şunları söyledi:
"Kıyıda yapılacak hattın gelir düzeyi yüksek olan kesime hitap etmesi bekleniyor. O bölgedeki insanlar, genellikle özel arabalarıyla seyahat eder. Bundan dolayı benim ilk tercihim, Kartal -Harem hattı. Metroyu asıl kullanacak kesim E-5 yolunun iki tarafıdır. Yeni İstanbul daha kuzeyde. Dolayısıyla hat, en az E-5’ten veya daha kuzeyden geçmeli."

Tüp geçitte yanlışlık var
Tüp geçit projesini ilke olarak desteklediğini, ancak proje kapsamında ciddi yanlışlar olduğunu da belirten Prof. Alp, şunları söyledi: "Ulaştırma Bakanlığı da bu yanlışları düzeltme yoluna henüz gitmedi. İki bakanlık arasında yeterli ahengin olmaması nedeniyle projeler bir çekişme ortamında gelip gidiyor. Eğer Şehircilik Bakanlığı ve Şehircilik Üst Kurulu olsaydı, sorunlar daha kolay çözülürdü."

Vatandaş memnun
Bayındırlık Bakanlığı’ndan gelecek onayla start alması beklenen Harem-Kartal tramvay hattı vatandaşları sevindirdi. İşte Harem’den Kartal’a 20 dakikada gidebileceklerini öğrenen vatandaşların söyledikleri:

Elif Güney
Harem - Kartal arası 20 - 30 dakikaya inecekse bir dakika bile beklenmesin. Bir an önce yapılsın da biz de yollarda böyle işkence çekmekten kurtulalım.

Ahmet Tirit
Tramvay yapılırsa yoldaki sıkışıklık büyük ölçüde rahatlar. Hem duraklarda hem de yollarda saatlerce zaman kaybı önlenir.

Ali Birinci
Tramvay yapılırsa yol daha da daralacak. Şeritleri azaltacaklar bu da trafiği daha beter sıkıştıracak. Eğer yolu daraltmayacaksa ki bu da biraz zor, yapılması iyi olur.

Çiğdem Ertürk, Ezel Demirci
Cuma ve Cumartesi günleri bu yolda ilerlemek mümkün olmuyor. Hafta sonları işlerimize gelemiyoruz. Yol rahatlatılacak ve yolculuk süresi kısalacaksa hemen yapılsın.

Minibüsçüler kızgın
Tramvay hattının trafiği rahatlatmayacağı gibi kendilerini zarara uğratacağını düşünen minibüs şoförleri ise tepkilerini şöyle dile getirdi:

İsmet Bayraktar:
Buraya yapılacak tramvay hattı trafiği rahatlatmayacağı gibi bizi de maddi anlamda olumsuz etkileyecek.

Alaattin Fettahoğlu :
E-5’te yolun ortasına tramvay yapacak boş yer yok. Böyle birşey yapılırsa trafik bundan daha da olumsuz etkilenir.

Karşı görüş de var
BAŞBAKANLIK Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp’in de desteklediği Harem-Kartal hattına teknik açıdan karşı çıkanlar da var. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı’nden Güngör Evren ilk aşamada tüp geçit projesinin yapılmasını, dolayısıyla, tramvay yerine banliyö hatlarının kullanılmasının daha iyi bir çözüm olacağını savundu. İki yakayı birbirine birleştirecek olan Tüp Geçit projesinin Harem - Kartal hattından daha önemli olduğunu iddia eden Evren, "Öncelikle bu tartışmayı akılcı ve köklü biçimde çözecek tüp geçişe başlamalı. Dolayısıyla tüp geçişle beraber banliyö hatlarının iyileştirilmesi, modernleştirilmesi düşünülebilir" diye konuştu.



YAŞAM



























Yazarlar