YAZIN SPORU HAYATINIZDAN ÇIKARMAYIN

YAZIN SPORU HAYATINIZDAN ÇIKARMAYIN

Güneşin tadını doyasıya çıkarttığımız bu güzel mevsimde, bilinçli ve düzenli yapılan sporlar hem bedenimizi hem de ruhumuzu dinlendiriyor. Sağlığımızı kaybetmeden daha sağlıklı hale gelebilmek için hangi aktivitelerin nasıl yapılabileceğini bilmek ise çok büyük önem taşıyor.

Güneş, spor ve eğlencenin iç içe olduğu yaz mevsiminde egzersizi hayatımızın önemli bir parçası haline getirerek hem enerjimizi hem de sağlığımızı koruyabiliyoruz. Sağlığımıza katkı sağlamak ve vücut deformitelerimize şekil kazandırmak için yaptığımız spor, yaz mevsiminde dış ortamlarda yapılan bilinçli aktiviteler ile aynı zamanda eğlenceye dönüşüyor. Yaz boyunca bireysel, takım halinde ve aile ile yapılacak pek çok aktiviteyle hem sağlığınızı koruyabilir hem de hayatınıza keyif katabilirsiniz. İşte tüm yaz boyunca yapabileceğiniz aktiviteler ve sağlıklı spor yapmanın ipuçları;

Haberin Devamı

Ritim - Dans

Forma girebilmek ve kalp ritmimizi düzenlemek için eğlenceli ve etkili yöntem olan dans, hem kilo kaybına hem de kasların güçlenmesine katkı sağlar. Vücudumuzun zor yerlerindeki yağ dokusunu eritebilmenin ideal yöntemlerinden biridir.

Doğa yürüyüşleri

Ailenizle beraber yapabileceğiniz bu aktivite sırasında hem yürüme hem de doğanın gözden kaçırdığınız güzelliklerini gözlemleme şansınız olacaktır. Çocuklarınız için bulunmaz bir aktivite ve doğayla iç içe olma fırsatı tanıyacaktır. Hayvanat bahçesi, botanik bahçe yürüyüşleri, kuş gözlemleme aktiviteleri, dağda yaban mersini, böğürtlen, dağ çileği gibi yemişleri toplamak için eğilip kalkmalar bile sağlığınız için son derece değerli aktivitelerdir.

Plaj, deniz, havuz aktiviteleri

Kenarları kalkık büyük bir şapka takıp en az 15 faktörlü güneş koruyucularını sürüp yürüyüş yapmanın tam zamanı. Üstelik yumuşak kum üzerinde yürüyüş yapmak bacak kaslarını güçlendiren ve kalbe tempo kazandıran etkili bir aktivitedir. Bununla birlikte havuzda yapacağınız egzersiz hareketleri de sağlığınız için çok değerlidir. Yarım saat süre ile büyükçe bir havuzun içinde baştan başa yürüyerek bile keyifli bir egzersiz yapmış olabilirsiniz. Yaz sporları sadece iyi bir eğlence fırsatı değil aynı zamanda iyi bir enerji kaybetme yöntemidir. Bireysel olarak yapılabilen surf, paddle surf, kiteboarding dayanıklılık ve iyi yüzme bilmek gerektiren aktiviteler olup profesyonel koçların gözetiminde yapılmalarında yarar vardır. Bu sporları yapmak isteyen özellikle orta yaş ve üzerindeki bireylerin kalp ve akciğer fonksiyonları yönünden kontrolden geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca, takım halinde yapılabilen plaj voleybolu, su topu ve su basketbolu gibi sporlar vücutta gerek değişik kas guruplarının koordinasyon ve gelişimine katkı sağlayan gerek de kalp, akciğer kapasitesini artıran yararlı spor aktiviteleridir.

Haberin Devamı

Spor yaparken sağlığınızı kaybetmeyin

- Nabzınızı kontrol edin. Sıcakta kalp hızı artar. Egzersiz yoğunluğunuzu, kaldırabileceğiniz maksimum nabız değerine ve soluğunuzun kesilmeye başladığı etkinlik düzeyine göre ayarlayın.

- Günün en sıcak saatlerinde 11.00 ile 15.00 arasında içerde veya gölgede kalın

Haberin Devamı

- En az 15 faktörlü güneş koruyucularınızı 2 saat ara ile kullanın.

- Günde en az 8 bardak su içmeyi unutmayın. Her nereye giderseniz gidin yanınıza su almayı ihmal etmeyin. Egzersiz veya denize girdikten sonra ilave su içmeniz gerektiğini hatırınızda tutun.

- Sıcak saatlerde kafeinli içecekler ve alkol tüketmemeye çalışın. Bu içeceklerin vücuttan su kaybına neden olarak dehidratasyon ve sıcak çarpmasını tetikleyebileceğini unutmayın.

- Dayanılmaz sıcak ve nem oranı çok yüksek günlerde dış ortamlarda spor yapmak için ısrarcı olmayın.