Gebeliğin 6. Ayında Yaşananlar ve Anne Adayındaki Değişimler

21. Hafta

Anne adayımızın yavaş yavaş doğum tarihine biraz daha yaklaştığını hissettiği dönem olan 21. haftalık gebelikte hem anne adayında hem de yeni doğacak olan bebekte bir takım değişiklikler olur. Bu hafta itibari ile bebekte oluşan gelişmeler şöyledir; 21. haftaya ulaşan bebeğin büyüme hızı yavaşlar, bebeğin kalp kası gelişir, diş etlerinde hayatı boyunca kalacağı diş tomurcukları oluşur ve bebeğin sindirim sistemi de çalışmaya başlar.

Gebelikte 21. hafta anne karnındaki bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Haberin Devamı

Bu hafta itibari ile 21 haftalık bebek aynen böyledir.

Gebelikte 21. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu hafta itibari ile bebeğin boyu 29 cm, kilosu ise 450 gramdır.

Gebelikte 21. Haftada anne adayında olan değişiklikler nelerdir?

Anne adayının doğuma biraz daha yaklaşması nedeniyle vücudu daha da ağırlaşır. 21. haftalık gebelik döneminde anne adayı çok çabuk nefes nefese kalır. Bunun nedeni, karın içerisinde gelişen uterusun başka organlarla beraber diyafram kasına baskı yapmasıdır. 21. haftada bebeğin diş gelişimi oluşmaya başlaması nedeniyle anne adayı daha fazla kalsiyum almalıdır. 21 haftalık gebeliklerde idrarın daha yoğun kıvamlı olmasından kaynaklı idrar yolu enfeksiyon riski artar. Anne adayının gebeliğinin 21. haftasında özellikle ayakları şişmeye başlar bunu engellemek için günde iki saat ayakların yukarı kaldırarak dinlenmesi gerekmektedir. Anne adayının bu dönemde tansiyonunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde bir kez olmak koşulu ile anne adayının tansiyonu ölçülmelidir. 21. haftalık gebeliklerde anne adayında bel ve sırt ağrıları başlar. Bu ağrıların hafiflemesi için masaj yapılabilir. 21. hafta ve diğer haftalarda çoğu anne adaylarında burun kanaması görülür. Bu kanama kendiliğinden başlar ve uzun sürmez. Bu dönemlerde anne adaylarında şıkça görülen bir başka ağrıda kasık ağrısıdır. Bebeğin büyümesi ile birlikte yapmış olduğu baskıdan kaynaklanan bu durum korkulacak bir durum değildir. Bu dönemde anne adayı diş eti problemi de yaşamaya başlaya bilir. Bu nedenle anne hem bebeğin diş gelişimi hem de kendi diş sağlığı için gerektiğinde dışarıdan kalsiyum almaya başlamalıdır.

Haberin Devamı

22. hafta

22 haftalık gebelik hamileliğin ortalarına doğrudur. Yaklaşık beş buçuk aylık hamilelilik dönemidir. Bu dönemde anne adayının karnı yavaş yavaş büyümeye başlar. 22 haftalık gebelikte rahatça hareket edebilirsiniz. Bulantılarda azalma başlamıştır. Hamileliğin daha rahat geçtiği dönemidir.

Bulantılar ve kusmanın artık olmadığı bu dönemde mide yanmaları gayet normaldir. Çünkü rahmin yukarı itmesiyle mide asidi göğüs kafesinin altına gelir ve yanmalar başlar. Bu durumda doktora danışarak ilaç alınabilir, dik oturmak yardımcı olabilir.

Yine 22 haftalık gebelikte kan miktarında artma görülür. Buna bağlı olarak kanın sıvılaşmasıyla birlikte fizyolojik anemi ortaya çıkar. Gebeliğin 22. haftasına kadar yol alınması sonucu hormonlarda da değişimler meydana gelir. Bu değişim sonucu eklemlerde gevşemeler olabilir. Bu da bel bölgesinde ağrılara yol açacaktır.

Haberin Devamı

Yine bu dönemde kramplar görülebilir. Bunun için zengin kalsiyum içeren gıdalar tüketebilirsiniz. 22 haftalık gebelik döneminde diş etlerinde şişme de görülmesi normaldir. Tabi bunların hepsi her hamilede olacak diye bir şart yoktur. Her bayan farklı bir şekilde hamilelik yaşayabilir.

Peki, 22 haftalık gebelikte bebeğin gelişimi nasıldır? Bebeğin artık bir insan görünümünü almıştır. 22. haftada artık sizi duyabilir hatta tepki bile verebilir. Bunun için bu dönemde bebekle sıkça konuşulmalıdır.

22. haftada bebek iyice büyümeye başlar. Kırmızı kan hücreleri sayısı artar. Kafası vücuduna göre daha da büyür, boyu uzar, beyinde gelişme artar. Böylece dokunmayı öğrenerek çevresini tanımaya çalışır. Göz kapakları oluşumu tamamlanır ve oynatmaya başlar. Erkek bebeklerde sperm yapımı bu haftadan itibaren başlar.

Gebelikte 22. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

22 haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 30 cm, ağırlığı ise 500 gramdır.

Gebelikte 22. haftada anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Bu hafta itibari ile anne adayının midesindeki ekşimeler tekrar başlar. Bu durum anne adayını telaşa verir, ama gereksizdir. Bebeğin vücudunun her yerinde çıkmış olan kıllardan ötürü bu ekşime gerçekleşir.

23. Hafta

23 haftalık gebelikte rahim iyice büyümeye başlar ve idrar torbasının önüne yerleşir. Zaman zaman akıntılar görülebilir. Bu akıntıların sebebi rahmin idrar torbasına baskı yapmasıdır. Rahim git gide ağırlaşır.

Yine bu dönemde bebeğin hareketleri iyice hissedilmeye başlar. Çünkü artık bebeğin hareket etmesi için geniş bir ortam vardır. Yani bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısın fazla olmasıdır, buda hareket edeceği geniş bir alan demektir. Gebeliğin 23. haftasında anne adayı sürekli kilo almaya başlar. Bu dönemde aşermeler artar. Ancak bu olayın fazla abartılmaması gerekir. Yine 23. haftada kramplar olabilir ancak önceki haftalara göre azalma olacaktır. Özellikle de kalsiyum ve magnezyum krampların azalmasında çok etkili olacaktır. Yemeklerde fazla abartmadan bunlarla birlikte istediklerinizi tüketebilirsiniz.

Gebeliğin 23. haftasında bebeğin durumu nasıldır? Bebek giderek büyümekte ve normal boyutlara ulaşmaktadır. Yüzü ve vücudu son şekline giderek yaklaşıyor. Dudakları belirginleşiyor. Bebeğin pankreası ise insülin salgılamaya başlamıştır. Yine bu dönemde bebeğinizle konuşmalısınız. Sizi rahatça duyabilir hatta küçük sesleri bile duyabilir. Tüm bunlar 23 haftalık gebelikte olabilir ama her gebelik aynı şekilde gerçekleşmez kişiden kişiye farklı ilerlemeler olabilir.

23 haftalık bebeğin vücudunda pek çok şey yerine oturmuştur ancak derisi hala buruşuktur. Kılları koyulaşmaya başlıyor.

Gebelikte 23. haftada bebeklerin boyu veya kilosu ne kadardır?

Yaklaşık olarak boyu 30-31 cm ve kilosu da 550 gramdır ve bebeğin hareketleri dışarıdan çok rahat anlaşılabilir.

Gebelikte 23. haftada anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin 23. haftasında anne adayı sürekli kilo almaya başlanır. Bu dönemde aşermeler artar. Ancak bu olayın fazla abartılmaması gerekir. Yine 23. haftada kramplar olabilir ancak önceki haftalara göre azalma olacaktır. Özellikle de kalsiyum ve magnezyum krampların azalmasında çok etkili olacaktır. Yemeklerde fazla abartmadan bunlarla birlikte istediklerinizi tüketebilirsiniz.

24. Hafta

24 haftalık gebelikte kilo alımında hızlanmalar meydana gelir. Haftada 300 ile 500 gram arasında kilo alınması normaldir. Bu dönemde vücutta şişmeler artmaya başlar. Ayrıca bu dönemde tansiyon takibi düzenli yapılmalıdır. Bu dönemlerde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığına çok dikkat etmek gerektir.

Yine bu dönemde erken doğum riski olabilir. Bunun için erken doğum belirtileri öğrenilmelidir. Su kaybı erken doğuma sebep olabilir. Buna karşı özellikle yazın bol su tüketilmelidir.

Bu dönemde yani 24 haftalık gebelikte diş eti kanamaları görülebilir. Gebelik hormonları sonucu diş eti hastalıkları görülebilir. Bu diş eti hastalıklarına epulis gravidarum adı verilir. Diş etlerinde çekilme görülebilir. Ayrıca 24 haftalık gebelikte getasyonel diyabet adı verilen hamilelikteki şeker hastalığı görülebilir. Bu hastalık belirti göstermeden ortaya çıkar. Bunun için doktorunuz 24. haftada sizden şeker tarama testi yapılmasını ister. Bu testin yapılması 28. haftaya kadar uzatılabilir.

Gebelikte 24 hafta itibari ile bebeğin gelişimindeki değişikliler şöyledir; 24 haftalık gebelikte bebekte algılar oldukça gelişir. Artık çevresinde olanlara refleks olarak değil de bilinçli olarak cevap verir. Bebek artık öğrenmeye başlar. Özellikle erken doğuma çok dikkat edilmelidir. Çünkü 24. haftada doğan bebekler yoğun bakımda tutulur. 24 haftalık olarak doğan bebeklerin organları özellikle de akciğerleri işlev göremez. En önemlisi de erken doğan bebeklerde özellikle de bu haftalarda doğanlarda görme, işitme ve zihin de bazı sorunlar oluşabilir. Organlar işlevlerini yavaş yavaş görmeye başlar.

Gebelikte 24. haftada bebeğin kilosu ve boyu ne kadardır?

Bu hafta itibari ile bebeğin boyu 32 cm, kilosu ise 600 gramdır.

Gebelikte 24. haftada anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Bu hafta itibari ile anne adaylarında yaşadıkları sıkıntılarda bebeğin büyümesine rağmen bir rahatlama görülecektir. Ayrıca anne adayı beslenmesine dikkat etmeli ve sigara içilen topluluklardan uzak durmalıdır.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

Kadın Hastalıkları ve Tüp bebek Uzmanı