Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonları genelde en yaygın olarak kadınlarda rastlanan bir tür hastalıktır. Bu nedenle kadınların %80’i bu hastalığa yaşamları süresince en az bir defa yakalanmaktadır.

Mantar Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Vajinal mantar enfeksiyon genel olarak kadına dışarıdan bulaşmaz. Bu hastalık kadının kendi bünyesinde normal şartta var olan mantar hücreleri farklı sebeplerden dolayı vücut direnci az olduğu zaman aktif hale geçen ve vajinit yani vajina enfeksiyonuna neden olmaktadır. Nadir olsa da vajinal mantar cinsel yolla bulaşabilmektedir. Ortak kullanım alanları ve eşyalar yani deniz, tuvaletler ve havuzdan azda olsa kişilere bulaşabilir. Kişinin antibiyotik kullanması yada strese bağlı olarak vücut direncinde olan düşüş sebebi ile bu fırsatçı hastalık oluşabilir.

Haberin Devamı

Vajinal MantarEnfeksiyonununBelirtileri Nelerdir?

Vajinal mantar enfeksiyonlarında en yaygın olan belirti vajina kaşınmasıdır. Kişinin sıcaklığı ile bu kaşıntı çoğalır ve vajinada yanmalar meydana gelir. Kişi idrar yaparken kaşınan bölgelerde yanma olur ve vajinada çok hızlı bir şekilde kızarmalar meydana gelir. Kadında ağrı yaptığı için kişi cinsel ilişkiye girmek istemez. Bu nedenle gebelik durumu oluşmayabilir. Ancak tüp bebek sayesinde kişi anne olabilmektedir.

Vajinal mantar hastalıklarında farklı tipte akıntılar oluşur. Yani bazıları kokusuz, akıntı kütleler halinde ve beyaz renkte olması, çok sulu bir akıntı gelmesi durumudur. akıntı kadında süt veya peynir kesiği şeklinde ise bir enfeksiyon durumu söz konusudur. bu duruma “mikst enfeksiyon” denmektedir ve diğeri” trikomonas” da eşlik etmektedir. Bazı yoğun akıntılar sebebi ile gebelik riski durumunda kişiler tüp bebek yöntemi ile sağlıklı bebek sahibi olabilirler. vajinal akıntı sebebi ile kadında meydana gelen kaşıntıları kaşınması vajinal bölgede derinin soyulması veya küçük yırtıklar nedeni ile kanamaya neden olabilir.

Vajinal Mantarın Tanısı Nasıl Yapılır?

Kadının doktora giderek jinekolojik muayene yada smear testinde kişide bu hastalıkla ilgili şikâyet olmamasına rağmen vajina bölgesinde mantara rastlanmaktadır.

Vajinal Mantarın Üremesini Kolaylaştıran Faktörler Nelerdir?

  • Naylon içeren iç çamaşırı giyimi
  • olması
  • Kullanılan doğum kontrol hapları
  • Bağışıklık sistemlerinde oluşan bozukluklar
  • Sürekli hijyenik ped kullanmak
  • Genital organda kullanılan parfümler çeşitli tuvalet kâğıtları, parfümlü prezervatifler ve kişinin tampon kullanması
  • Rahim ağzında oluşan yaralar
  • Gebelik ve şişmanlık
  • Çok çeşitli olarak antibiyotik kullanımı

Vajinal Mantar TedavisiNasıl Yapılır?

Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavileri bazen kolay bazen de çok zor onarılmaktadır. Kişide %5 yâda 25’lik kesiminde vajinal mantar hastalığı kronikleşerek tekrar nüksedebilmektedir. mantar tedavisinde kişiye sistemik ve lokal etkisi olan ilaçlar verilir. Etkinin tam olması için krem ve fitil takviyesi yapılır. İsterlerse bu hastalıktan dolayı gebelik yok ise düşünerek çocuk sahibi olmak mümkündür.

Haberin Devamı