Yumurta Dondurma İşleminde Başarı Oranı

Yumurta dondurma işleminde elde edilen başarı oranı nedir?

Yumurta dondurma işleminde normal yöntemlere göre, vitrifikasyon yani camlaştırma yönteminin kullanılması ile beraber başarı oranını artmıştır. Vitrifikasyon yöntemi kullanılarak uygulanan dondurma işleminde, yumurtaların canlılığını koruma oranı, % 25 seviyesinden neredeyse % 95 seviyelerine kadar çıkmayı başarmıştır. Bu durum, anne adayının yumurta dondurma işleminin ardından çözdürülmüş olan yumurta ile hamileliği elde etma ihtimali, klasik yönteme göre daha da artar.

Haberin Devamı

Klasik yöntemde yumurtalar yavaş bir şekilde soğutulduğu için, uygulamanın yapıldığı esnada içinde bulunan sıvı miktarı fazla olan yumurtada buz kristallerinin meydana gelmesine sebebiyet vererek, yumurtanın canlılığının kaybolmasına neden olur. Vitrifikasyon yöntemi sayesinde, yumurta herhangi bir travmaya maruz kalmaz ve bu sayede de hamilelik sağlama şansı da daha kolay olur.

Klasik yöntem kullanıldığı zaman ise, çözdürülmüş olan yumurtaların neredeyse 4/1 i canlılığını kaybetmekte ve elde edilmesi beklenen hamilelik ihtimali de yarı yarıya düşmektedir.

Camlaştırma yöntemi ile sağlanan hamileliklerin oranı ise, taze yumurtalar ile elde edilen hamilelikler ile neredeyse aynıdır.

İşlem esnasında başarı sağlanmasına yardımcı olan faktörler nelerdir?

Yumurta dondurma uygulamasının iyi bir donanıma sahip olan merkezler tarafından gerçekleştirilmiş olması halinde, elde edilecek olan başarı şansı daha fazla olur. Özellikle onkolojik tedavi görecek olan kadınlarda ve hamile olmayı bazı sebeplerden dolayı 35 yaşından sonra yapmak zorunda kalan kadınlarda yumurta dodurma işlemi uygulanır. Vitrifikasyon ile dondurulan yumurtalar klasik yönteme göre, 600 ile 1000 kat daha hızlı soğutulmakta ve çözdürme işlemi esnasında da canlı yumurtalara rastlama ihtimali daha da artmaktadır.

Yumurta dondurma işlemini yaptırmayı düşünen kişilerin, olabildiğince genç yaşlarda yumurtalarını dondurması, işlem sonrasında elde edilecek olan başarı olasılığını arttıran bir başka föktördür.

Haberin Devamı

Kanser tedavisi görecek olan bayanların da, tedaviye başlamadan önce yumurta dondurması halinde, tüp bebek tedavisi ile başarı sağlama olasılığı artar.