Burun Estetiği Riskleri Var mıdır?

Burun estetiği operasyonu burun yapısının kişinin istediği estetik çizgide olmaması, travmalar nedeniyle burunda hasar oluşması, nefes alma sorunu olması gibi nedenlerle yapılabilir. Estetik açıdan yüzü hâkimiyetine almış olan burun yapısı, hem de yaşamak için ihtiyacımız olan solunumun başlangıcıdır. Estetik olarak uygun görülmeyen burun şekline sahip olmak, kişide hem fiziksel hoşnutsuzluğa, hem de psikolojik açıdan olumsuz etkilere neden olur. Burun estetiği ameliyatı sayesinde bu olumsuzluklar giderilmektedir. Burunda yapılan işlemlere göre 3-4 saat arasında kişi tüm sorunlarından kurtulmaktadır. Estetik düzeltmelerin yapılması için önce burun içinde olan sorunlar giderilmelidir. Böylece burun dışındaki değişiklikler yapılabilir. Bu operasyonların dikkatli ve özenli olarak yapılması, oluşabilecek riskleri azaltabilir.

Haberin Devamı

Burun estetiği ameliyatının komplikasyonları var mıdır?

Burun estetiğinin deneyimli bir burun estetiği uzmanı tarafından yapılması halinde oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirilir. Buna rağmen cerrahi bir işlem olduğu için, bazı riskleri her zaman taşır. Operasyon sonrasında enfeksiyon ortaya çıkması, kanama olması gibi sorunlara karşı hazırlıklı olunmalı ve bunun için gereken önlemler alınmalıdır. Bu risklerin önlenmesi için, bizlerin önerilerine kulak verilmelidir. Hemen her hastamda açık teknik burun ameliyatı uygulamaktayım. Dikiş hatları daha sonraki zamanda tamamen belirsiz hale gelir.

Açık teknikle yapılan burun estetiğinde iz bırakır mı?

Açık teknik kullanılarak yapılan ameliyatlarda, cilt üzerinde kesi yapıldığı için, bu alanlara dikiş atılırak burun kapatılır. Kalın cildi olan hastalarda iyileşmeden sonra belirgin izler, ince cildi olan kişilerde daha belirsizdir. Cilt rengi de yara izinin iyileşmesine etki eder. Cilt rengi koyu oldukça kalan izler daha belirgindir. Erkeklerde de cilt yapısı yağlı ve kalın olduğu için, cinsiyet yara izi iyileşmesinde etkili olur. Kadınlar yara izi konusunda daha şanslıdır. Çünkü ciltleri erkeklere göre daha ince olduğu için, burun estetiğinden sonra kalan izler azalır. Ameliyatı yapan burun estetiği uzmanının deneyimli olması da, izlerin iyileşmesine etki eden unsurların başında gelir. Dikişlerin yeterince düzgün ve muntazam dikilmesi halinde, izlerin iyileştikten sonra hemen hiç görülmezler. Bu etkenlerden başka hastaların bazı tıbbi sorunlarının bulunması halinde de yara izlerinin iyileşmesi etkilenebilir. Açık teknik burun ameliyatları çok daha geniş alanları direkt görüş altında daha kesin ve eksiksiz bir şekilde ameliyat yapma imkanı tanıdığı için benim ellerimde vazgeçilmez temel cerrahi yaklaşımımdır.

Haberin Devamı

Burun estetiği ameliyatı riskli mi?

Burun estetiği diğer cerrahi operasyonlar kadar risk taşımaktadır. Ameliyatta yapılan işlemler genellikle kişinin isteğine göre belirlenir. Bunlara göre yaklaşık 3-4 saatte ameliyat biter. Vücuttaki başka yerlerden doku alınacaksa, süre biraz daha uzayabilir, ancak en fazla 4 saatte hastanın yeni burun şekli oluşturulur. Ameliyat genel anestezi altında yapıldığından, hastalar acı duymadan, ağrısı olmadan işlemler tamamlanır.

Haberin Devamı

Burun estetiği ameliyatlarının hepsi farklıdır...

Burun estetiği kişiye özeldir. Çünkü herkes için aynı burun yapısı meydan getirilemez. Kişinin yüzüne uyumlu, diğer yapılarla orantısı sağlanmış yeni burun yapısı ortaya çıkarılmalıdır. Herkesin farklı bir yüz yapısına sahip olması nedeniyle, aynı ameliyat planı herkese uygulanamaz. Bu sebeple ameliyattan evvel kişiye uygun bir planlama yapılarak, bununla değişimler yapılmalıdır. Burun yapısının sadece estetik olarak değil, solunum başlangıcı olan burnun işlevlerinin bozulmadan ameliyat edilmesi gerekir. Koku almanın, nefes almanın ve ses tonunun belirlenmesinin hasara uğratılmaması gerekir. Başarılı burun estetiği için, hastanın istekleri yerine getirilmelidir.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı