Burun Estetiğinde Kullanılan Ameliyat Teknikleri Nelerdir?

Çoğumuz burun estetiği ameliyatlarının nasıl yapıldığını merak etmişizdir. Burun estetiğinde kullanılacak tekniğin seçiminde, hastanın genel durumu, burun için yapılacak değişimler, operasyonu yapacak burun estetiği uzmanının bu teknikler üzerindeki deneyimleri etkili olmaktadır. Biraz araştırdıktan sonra “burnu açarak veya burun içinden” olarak anılan farklı teknikler kullanıldığını duymuşuzdur. Burun estetiği ameliyatlarında temel olarak “açık teknik ve kapalı teknik” olmak üzere iki teknik kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Bu teknikler, burun kemik ve kıkırdak iskeletine hangi yollarla ulaşıldığıyla ilgilidir. Bu teknikleri biraz açıklamaya, avantaj ve dezavantajlarına değinmeye ve bir blog yazısı olarak kendi kişisel düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.

Her cerrahın kendisine göre burun ameliyatları hakkında bağlı olduğu temel bir felsefi düşünce, hareket noktası ve elde etmek istediği bir sonuç vardır. Bir olguda suboptimal bir sonuç yeterli olabilirken, diğer bir olguda daha iyi bir sonuç hedeflenebilmektedir. Elbette hiçbir cerrah kötü bir sonuca varmak istemez.

Kapılı teknikle burun estetiği

Kapalı teknik, burun içinden her iki burun kanadı altından yapılan kesiler ile burun cildinin bir ekartör yardımı ile kaldırılarak burun kemik ve kıkırdak iskeletine ulaşımını içerir.

Özellikle 1960 yıllardan itibaren yoğunlukla kullanılmaya başlanmış ve halen pek çok cerrah tarafından da uygulanmaya devam etmektedir. En büyük avantajı, ameliyat sonrası burun çevresindeki ödemin, açık teknikteki ödeme kıyasla, daha erken dönemde geçmesi ve burnun daha erken oturmasıdır. Ameliyat süresi de açık teknik rinoplastiye göre daha kısadır. Pek çok cerrah da ameliyat süresi daha kısa olduğundan ve erken dönemde daha inmiş bir burun ile hastasını buluşturmak istemesinden dolayı bu tekniği kullanmaktadır. Bununla birlikte, ameliyat sahasının hiçbir zaman bir bütün olarak tam olarak görülememesi – görüş kısıtlılığı, buna bağlı olarak burun deformitelerinin ameliyat içinde tam değerlendirilememesi ve düzeltici tekniklerin uygulama zorlukları ana dezavantajlarıdır.

Haberin Devamı

Açık teknikle burun estetiği

Operasyon burun delikleri arasındaki kesi ile gerçekleştirilir. Bu nedenle daha sonradan iz kalması gibi bir sorun yaşanmaz. Özellikle bu teknikle yapılacak ameliyatta hekimin deneyimi oldukça önemlidir. Bu kesiden burun iskeleti ile burun cildi görünür halde olur. Açılan bu kesi operasyon esnasında bizlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Açılan kesi ile burunda müdahale edilebilecek yerlere görerek ve daha kolay erişilebilmektedir. Bu sebeple benim tercihim açık teknik olmaktadır. Bu teknikle yapılan burun estetiği sonrasında hastalardaki iyileşme döneminin biraz daha uzun sürmesi tek dezavantaj olarak ele alınabilir ancak alınan sonuç göze alındığında, ön plana çıkmaktadır.

Burun estetiğinde hangi yöntem tercih edilmelidir?

Ameliyat için hangi tekniğin tercih edileceğine karar vermek için bazı değerlendirmeler yapılır. En önemli unsur olarak burun estetiği cerrahının hangi teknikte daha iyi sonuca ulaştığı, deneyim ve tecrübeleridir. Bunlar değerlendirilerek tercih edilecek teknik sayesinde başarılı bir burun estetiği yapılabilir. Bu nedenle hastaların doktorunun tavsiyelerine uyması gerekir.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı