Kültür Sanat Propeller Theatrer Company İstanbul Tiyatro Festivali'nde

Propeller Theatrer Company İstanbul Tiyatro Festivali'nde

19.05.2014 - 15:13 | Son Güncellenme:

19. İstanbul Tiyatro Festivali, 2014 yılının William Shakespeare’in 450. doğum yılı olması nedeniyle yapılan kutlamalar kapsamında Shakespeare oyunlarının yenilikçi topluluğu Propeller Theater Company’yi British Council’ın işbirliğiyle ilk kez İstanbul’da ağırlıyor.

Propeller Theatrer Company İstanbul Tiyatro Festivalinde

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 19. İstanbul Tiyatro Festivali, 2004 yılından bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. 5 Haziran tarihine kadar devam edecek festival programında yurtdışından 7, Türkiye’den 32 tiyatro, dans ve performans yer alıyor.

Haberin Devamı

Propeller Theater Company, British Council’ın üç yıl sürecek Shakespeare Programı kapsamında Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Yanlışlıklar Komedyası oyunlarıyla, toplam altı gösteri gerçekleştirecek.

19. İstanbul Tiyatro Festivali programıyla ilgili tüm bilgilere tiyatro.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

Festivalde Edward Hall yönetmenliğinde

“Bir Yaz Gecesi Rüyası” ve “Yanlışlıklar Komedyası”

Festival, 1990’lı yıllarda erkek oyunculardan oluşan bir kadroyla kurulan ve sadece Shakespeare oyunlarını sahneleyen Propeller Theater Company’yi British Council’ın işbirliğiyle, İstanbul’da ilk kez Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Yanlışlıklar Komedyası oyunları ile ağırlıyor. Her iki oyunu da topluluğun aynı zamanda sanat yönetmeni olan, festivalin üçüncü Onur Ödülü’nü alacak Edward Hall sahneye koyuyor.

Haberin Devamı

Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda aşkın ve yanılsamanın çatışması, kraliyet düğünleri öncesinde birbirlerine âşık iki insanın hikâyesi anlatılıyor. Düş ve gerçeklik oyun boyunca sürekli olarak yer değiştirirken, insana özgü duygusal karmaşa da tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor. Oyunlarda metin ile çağdaş estetik görünümü, çok titiz bir yaklaşımla birlikte ele alıp işleyen Propeller Theatre Company, bu oyun için sahnede maske, animasyon, her türlü klasik ve modern projeksiyonla her yaşa hitap eden müzik türleri kullanıyor. Bir Yaz Gecesi Rüyası, 20 Mayıs Salı, 22 Mayıs Perşembe ve 24 Mayıs Cumartesi günlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

Propeller Theatre Company’nin festival programında yer alan ikinci oyunu ise Yanlışlıklar Komedyası. Shakespeare’in eğlenceli ve akıl oyunlarıyla dolu bu oyununda, doğumlarından itibaren ayrı düşen ve 25 yıl sonra aynı şehrin bir evinde, bambaşka ve oldukça komik durumlar içeren bir halde yeniden buluşan ikiz kardeşlerin birbiriyle ve aile bireyleriyle olan karmaşık ilişkisi anlatılıyor. Yanlışlıklar Komedyası, 21 Mayıs Çarşamba ve 23 Mayıs Cuma akşamları 20.30’da, programa eklenen ek gösterim ise 24 Mayıs Cumartesi günü 15.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Festivalin Üçüncü “Onur Ödülü” Edward Hall’a

19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin üçüncü Onur Ödülü, Shakespeare topluluğu denildiğinde akla gelen ilk isim olan Propeller Theatre Company’nin artistik direktörü Edward Hall’a verilecek. Edward Hall’a Onur Ödülü, Propeller Theatre Company’nin 24 Mayıs akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştireceği Bir Yaz Gecesi Rüyası oyunu öncesinde verilecek. Edward Hall’a ödülünü, İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz takdim edecek.

Royal Shakespeare Company’nin kurucularından Peter Hall’un oğlu olan Edward Hall, Propeller Theatre Company’nin yanı sıra Boston Huntington Theatre, Barbican, National Theatre, Old Vic Theatre olmak üzere çok sayıda önemli tiyatroda oyunlar yönetti. 2010 yılının Ocak ayında Hampstead Tiyatrosu’nun artistik direktörü olarak çalışmaya başlayan Edward Hall, aynı zamanda National Theatre, Old Vic ve Watermill Theatre’ın da artistik direktörlüğünü üstleniyor. Edward Hall, 2002 yılında 13. İstanbul Tiyatro Festivali’ne The Watermill West Berkshire Playhouse “Gülün Öfkesi” (Rose Rage) ile konuk olmuştu.

Haberin Devamı

Propeller Theatre Company ile Shakespeare Üzerine Atölyeler

Festival kapsamında ayrıca British Council’ın değerli işbirliğiyle Propeller Theatre Company oyuncularının yer aldığı atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

“Hareket ve Algılama” başlıklı atölye çalışması, 23 Mayıs Cuma günü 15.00-16.30 saatleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılacak. Propeller Theatre Company’nin oyuncuları tarafından yürütülecek atölyede özellikle beden hareketi ve hareketin seyirci tarafından nasıl algılanacağı konusunda yönetmenin neye dayanarak seçki yaptığı, oyun sırasında neleri ön plana çıkardığı üzerine çalışılacak. Bu atölyede Bir Yaz Gecesi Rüyası’ndan parçalar üzerinde durulacaktır. Katılımcıların eser hakkında bilgi sahibi olmaları yararlı olacaktır.

Propeller Theatre Company oyunculaırnın “Sahnede Müzik Kullanımı” üzerine yapacağı atölye çalışması ise

Haberin Devamı

24 Mayıs Cumartesi günü 11.00-12.30 saatleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak. Bu atölyede, özellikle Shakespeare oyunlarında müziğin kullanımıyla ilgili çalışılacak. Her oyun için kendi müziklerini yapan topluluk, müzik ve oyun bağlamında katılımcılara sahne üzerinde örnekler sunacak. Propeller Theatre Company bir enstrümanınız varsa yanınızda getirmenizi tavsiye ediyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali Kitabı

19. İstanbul Tiyatro Festivali, İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nün işbirliğiyle bu yıl gerçekleştirdiği “Festival Metin Yazarlarını Yetiştiriyor” adlı eğitim projesi kapsamında hazırlanan festival kitabını yayımladı.

Festivalin yayın koordinatörü ve aynı bölümde misafir öğretim üyesi olan Dr. Evren Barın Egrik’in yürüttüğü kitap projesinde, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden seçilen ve bu proje için özel bir eğitim alan yedi lisans öğrencisi yer aldı. Öğrencilerin, gösterim öncesinde yerli topluluklarla yapılan röportajlardan kurgulayıp kaleme aldıkları oyunların tanıtım metinleri kendi imzalarıyla festival kitabında bulunuyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali kitabı, İKSV Tasarım Mağazası ve Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nden 20 TL üzerinden temin edilebilir.

Festival Biletleri

19. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), Biletix web sitesi (www.biletix.com), Ana gişe İKSV’den (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe Pazar günleri kapalıdır) ve gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabilir.

Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilecekler. Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli ve her gösteride tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılıyor.

19. İstanbul Tiyatro Festivali broşürü İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.