Merkür’ü nasıl bilirsiniz ?

İletişim ve merak gezegeni Merkür’ün hayatımızdaki yansımalarına bakıyoruz

Gezegenleri tanımaya devam ediyoruz. Hazır Merkür hala geri giderken, astrolojik haritamızda karşılık geldiği konulara bakalım. Tanrıların habercisi olarak adlandırılan Merkür (Yunanca Hermes, Farsça Utarid) rasyonelliği, zekayı, merakı ve hareketliliği temsil eder. Bu gezegen ne dişidir, ne erkek ancak Güneş’le ilişkisine, bulunduğu burca ve yaptığı açılara göre daha girişken ya da daha etkilenir bir mizaç kazanır. Merkür konuşmadır, yazıdır, ifade gücüdür. Bu nedenle çocukluk yaşlarında eğitimle yakından ilişkilidir. Merkür hava elementi burçlarda (İkizler, Terazi ve Saka) daha akıcı, rasyonel ve tarafsızdır. Ancak su elementinden burçlarda (Yengeç, Akrep ve Balık) daha sessiz ve dışsal etkilere çok açık olur. Eğer haritada Merkür yükselen burcu görmeyen bir evde ise (6., 8. ve 12. Evler), iyicil gezegenlerden (Venüs ve Jüpiter) yardım görmemişse erken yaşlarda okulda sıkıntı, kendini rahat ifade edememe, çekingenlik ve eğitim sıkıntıları verebilir. Bu koşullar altında Mars ya da Satürn’den açılar altındaysa iletişim problemleri, engellenmeler ya da zihinsel sorunlara da işaret edebilir.

Haberin Devamı

Merkür becerinin, kıvraklığın, merak ve kimi zamanda kurnazlığın işaretidir. Yetişkinlik yaşlarında düşünceleri yaratıcı ve hızlı biçimde bir araya getirme, çağrışımda bulunma, açıklayabilme gücü Merkür’le ilgilidir. Merkür sayesinde problemlere farklı çözümler bulabiliriz. Güçlü bir Merkür yaptığı açılara göre ticari zekaya ya da entelektüel yeteneklere işaret eder. Bazen de Merkür, özellikle Ay ve Neptün’le açı içindeyse hayalgücünü kullanmayı, sanatsal yetenekler ortaya koymayı anlatır. Merkür yeteneklerle, merakla yakından ilişkili olduğu için kariyer hayatında çok önemli bir faktördür. Ancak kimi zamanda özellikle Mars’tan aldığı sert açılar altında yalancılık, hırsızlık yanında ortalığı karıştıran, fazla kurnaz, fırsatçı bir görünüm sergileyebilir. Merkür’ün bulunduğu burca göre genel özelliklerini aşağıda okuyabilirsiniz.

Astrolojik haritamızda Merkür’ün farklı göstergeleri vardır. Eğitim ve kendini ifade, hızlı çözümler yanında Merkür ticaret yeteneğini, alışverişlerde uyanıklığı, düşünce dünyamızın boyutlarını da anlatır. Bunun yanı sıra hareket ve yolculuklarla da ilişkilidir. Haritamızda Merkür’ün bulunduğu evin konularında daha hareketli ve iletişim içinde oluruz. Örnek olarak, Merkür 1. evde konuşkanlık ve hareketlilik getirir. 2. Evde para kazanma yönünde yeteneklere işaret ederken, 5. evde zihinsel rekabetten ve oyunlardan ve hobilerden keyif almaya işaret edebilir. Benzer şekilde 9. evde yabancılarla sık temas, akademik, felsefi konularla ilgilenme vardır. Merkür’ün haritada hiç açı yapmaması durumu iki uç konumda sonuçlar getirebilir. Kişi düşüncelerini ortaya koyma yönünde çevresel imkanlar bulmakta zorlanıyor olabileceği gibi, düşünce dünyasını belirli bir alanda sınırlı tutarak tek yönlü bir bakış açısı da geliştiriyor ve fikirlerini birden boca ediyor olabilir.

Haberin Devamı

Dil ve edebiyat yeteneği, düzen, mantık ve organizasyon da Merkür’le ilgilidir. Medya, gazeteciler, haberciler, ve genç ruh taşıyan, genç kalmaya, kendini güncel tutmaya çalışan kişiler, öğrenci ruhlular Merkür sembolü altındadırlar. Haberci özelliği ve işaret okuma kapasitesi ile Merkür aynı zamanda astrologların da göstergesidir. Astrolojik haritada rahat ettiği bir burçta ve evde, olumlu açılar altındaki Merkür eğitimde başarı, mantıklı ya da yaratıcı düşünce, farklı yönde beceriler, çizim ve dizayn yeteneği, çok yönlülük ve hareketlilik getirir. Merkür kısıtlandığı, sert açılar altında kaldığı konumlarda ise kendine zarar veren bir zeka, güvenilmezlik, yalancılık, dedikodu, dolandırıcılık ve insanlar arasında düşmanlık yaratan özellikler getirebilir.

Haberin Devamı

Merkür burçlarda

Koç’ta

Hazır cevap, hızlı ve yenilikçi düşünceler, düşüncelerde sabırsızlık, rekabet isteği

Boğa’da

Daha yavaş, artistik düşünceler, pratik yaklaşımlar, yavaş öğrenme, tutucu yaklaşımlar

İkizler’de

Meraklı, hızlı, çabuk öğrenen, mantıklı, çok yönlü ama aynı zamanda fazla hareketli ve kurnaz

Yengeç’te

Etki altında kalan, yumuşak, şairane düşünceler, düşüncelerde pasiflik ve endişe

Aslan’da

Düşüncelerinde kendini gösteren, daha dikkat çekici, kimi zaman gürültülü, fikr-i sabit

Başak’ta

Düzenli, mantıklı, akılcı ve organize olabilen düşünceler, kimi zaman fazla eleştirel ve dırdırcı

Terazi’de

Mantıklı, dengeli, uyumlu, sanatkar düşünceler, kimi zaman etki altında kalan düşünceler

Akrep’te

Sorgulayıcı, gizli, şüpheci, sezgileri olan ama kötülük yapabilen düşünceler

Yay’da

Serbest, dağınık, konsantre olmayan, pozitif, iyimser ama önyargılı olabilen yaklaşımlar

Oğlak’ta

Yöntemli, planlı, amaçlı, disiplinli, gelenekçi ama kimi zamanda sert ve katı düşünceler

Saka’da

Akılcı, yenilikçi, bilimsel, orijinal ama kimi zaman katı ya da utopik düşünceler

Balık’ta

Sezgisel, hayal gücü ile beslenen, şairane, dağınık ve kolay etkilenen düşünceler