Yaşam Rafsancani: Toplum, bin yıllık rivayetlerle idare edilemez

Rafsancani: Toplum, bin yıllık rivayetlerle idare edilemez

26.12.2008 - 00:27 | Son Güncellenme:

İran eski Cumhurbaşkanı ve ‘Ulema Meclisi Başkanı’ Ayetullah Haşimi Rafsancani, günümüzde toplumları bin yıl önceki rivayetlerle idare etmenin mümkün olmadığını söyledi

Rafsancani: Toplum, bin yıllık rivayetlerle idare edilemez

Rafsancani, Tahran Üniversitesi’nde ‘Çağdaş Devirde İçtihad’ konulu toplantıda din adamları ve dini eğitim veren yüksek okulların öğrencilerine hitap etti.
Şia mezhebinde fıkıh konularının çağdaş devrin gerçeklerine uygunlaştırılmasının zamanının geldiğini belirten Rafsancani, ilimlerin geliştiğini vurgulayarak, bir din adamının bütün bilimsel alanlarda yeterli bilgiye sahip olmasının mümkün olmadığını bildirdi. Fıkıh konusunda uzmanlaşmanın zorunlu olduğunu anlatan Rafsancani şöyle dedi: “O devirde uzay araştırmaları, yer altında binlerce derinlikteki kazılar gündemde değildi. Düşünüyorum ki fıkıh ilmi ihtisaslaştırılmalı, her din adamı yalnızca bir ilim alanında ihtisas yapmalı ve yüksek seviyeli din adamları derinden öğrendikleri alanlarda konuşmalıdır.”

Kadına miras hakkı
Rafsancani, yürürlükteki fıkıh esaslarına göre kadınların 14 yüzyıldan bu yana miras haklarının çiğnendiğini de öne sürerek, fıkıhta her şeyden önce akla dayanmayı zorunlu gördüğünü sözlerine ekledi.

Yazarlar