Yaşam ‘Rahatlıkla hamsi yiyebilirsiniz’

‘Rahatlıkla hamsi yiyebilirsiniz’

14.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kızıl çamurun Karadeniz’i tehdit etmediğini söyleyen Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, bir gazetecinin ‘Bu olay Çernobil sonrası radyasyonlu çay işine dönmesin’ sözleri üzerine, “Bilimsel olarak konuşuyoruz. Olsa çıkar söylerim. Hamsiyi rahatlıkla yiyebilirsiniz” dedi

‘Rahatlıkla hamsi yiyebilirsiniz’

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Macaristan’da bir alüminyum fabrikasındaki iki setin yıkılmasıyla çevreye yayılan ve Tuna Nehri üzerinde Karadeniz’i tehdit eden zehirli kimyasal kızıl çamur konusunda, “Bize gelinceye kadar zehirli maddeler çökecek. Bu şartlarda bizim Karadeniz kıyılarında herhangi bir sorun olmayacak” dedi. Eroğlu, TBMM’de gazetecilerle sohbet ederken, kimyasal kızıl çamurunKaradeniz’i tehdit etmesine ilişkin soruları yanıtladı. Eroğlu, çamurun alkali niteliğinde olduğu için içinde demir oksit, alüminyum oksit maddelerinin bulunduğunu belirterek, bilim adamlarıyla sıkı işbirliğinin yürütüldüğünü kaydetti. Eroğlu, şöyle dedi:
“ 700 bin metreküp çamur bölgeye yayıldı. Büyük kısmı bölgede. Bir kısmı Tuna’ya ulaştı. Çamurda çökebilen maddeler var. Bize gelinceye kadar çökecek. Eser miktarda bize ulaşsa bile etkisi olmayacak. Demir oksitler, alüminyum oksitler çöküyor. Suyun içinde çözülmüş olanlar var. Bize gelebilir ama o kadar çok sel yok ki. Bu şartlarda Karadeniz kıyılarında herhangi bir sorun olmayacak.”
Eroğlu, bir gazetecinin, “Bu olay Çernobil sonrası radyasyonlu çay işine dönmesin. Bir bakan çıkıp milletin gözü önünde çay içmişti” anımsatması üzerine, “Alakası yok. Biz bilimsel olarak konuşuyoruz. Katiyen yok, olsa çıkar söylerim. Hamsiyi rahatlıkla yiyebilirsiniz. O zehirli maddelerin çoğu yüzde 90’ı çökecek. Merak etmeyin. ” karşılığını verdi.

‘TEHLİKE YOK’

Ukrayna Çevre Koruma Bakanlığı, Tuna Nehri sularının normal standartlarını koruduğunu ve henüz anormal bir durum bulunmadığını belirterek, “Suyun yüzeyinde bir değişim gözlemlenmedi” dedi. Rusya’daki Çevre Politikaları Merkezi’nden Alexey Yablokov da “Bölgesel düzeyde bir felaket yaşanıyor fakat toksik atıklar Karadeniz için tehlike arz etmeyecek, çünkü Tuna Nehri bu atıkların etkisini zayıflatacaktır” dedi. Uluslararası Tuna Nehri’ni Koruma Komisyonu sitesinde alınan su örneklerinin herhangi bir anormallik göstermediğini açıkladı.






Yazarlar