Geri Dön

Ramazan sonrası midenize fazla yüklenmeyin!

Ramazan sonrasında yavaşlayan metabolizmanın da etkisiyle bayramda aşırı besin yüklemesi, vücuda yağ olarak dönüşmenin dışında, ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Ramazan sonrası midenize fazla yüklenmeyin!

Uzmanlar, düzensiz ve aşırı beslenmenin aşırı kilo artışının dışında gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısına neden olabileceğini belirterek, Ramazan sonrasında az, sık yemek yenilmesi, hamur işi tatlılardan kaçınılması ve bol sıvı alınması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Topalakçı, Ramazan ayı boyunca değişen yemek düzeni ve besin seçiminde oluşan farklılıklar ile oruç tutma sonrasında psikolojik olarak bayramda aşırı yemek yeme eğilimi olabildiğini söyledi.

Oruçla beraber azalan öğün sayısının ve bir defada aşırı yemek yeme ya da yetersiz beslenme durumları sonucunda kişinin metabolizmasında yavaşlama görülebildiğini ifade eden Topalakçı, bu nedenle Ramazan sonrası normal beslenme düzenine geçerken daha dikkatli davranılması ve dengeli beslenilmesi gerektiğini vurguladı.

Topalakçı, bir aylık orucun ardından bayramda aşırı yemek yemenin, metabolizmanın da yavaşlamasına bağlı olarak vücuda yağ olarak geri döneceğine dikkati çekti. Dikkatsiz ve aşırı beslenmenin, aşırı kilo artışının dışında gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine de yol açabildiğini ifade eden Topalakçı, bunların daha ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

"Az, sık yenmeli ve bol sıvı tüketilmeli"

Beden sağlığının korunabilmesi için Ramazan sonrasında basit tedbirlerin yeterli olduğunu dile getiren Topalakçı, şu önerilerde bulundu:

  • Bayramda sayıca az öğünler ile yüklemeler yapmak yerine az az sık sık beslenilmeli.
  • Ramazan ayı boyunca azalan sıvı alımı sonucunda vücutta oluşan su kaybını telafi etmek amacı ile bol miktarda sıvı tüketilmeli.
  • Ramazan boyunca oluşan öğün düzensizliğinin meydana getirdiği sonuçlardan birisi de kabızlık problemidir. Bu nedenle
  • Ramazan sonrası posalı besinlerden zengin beslenilmeli. Bol miktarda meyve ve sebze tüketilmeli ve kepekli ürünler tercih edilmeli.
  • Kızartma, kavurma, hamur işleri gibi kalorisi yüksek ve mideyi zorlayabilecek besinler yerine; bu dönemde daha hafif ve pişirme yöntemi olan haşlama ızgara tarzında pişirilebilen besinler tercih edilmeli.
  • İkram amaçlı sunulan her tatlı yenilmemeli. Aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları yenilmeli. Yenilmesi halinde ise porsiyon miktarı azaltılmalı.
  • Ramazan sonrası artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlarda alındığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritm bozukluklarına neden olabilir. Bu tür içecekler dikkatli tüketilmeli, aşırısından kaçınılmalı. Yine aynı şekilde fazla miktarlarda tüketilen çikolata da benzer problemleri yaratabilir.
  • Tek yönlü beslenmek yerine tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-yağ gibi) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalı.
  • Diyabet, kalp, mide, tansiyon ve böbrek yetmezliği olan hastaların da kesinlikle bayramda mevcut diyetlerini bozmamalı.
Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber