Aile Ramazanda tüp bebek tedavisi

Ramazanda tüp bebek tedavisi

16.08.2011 - 15:14 | Son Güncellenme:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Tolga Ecemiş: "Ramazanda uzun süren açlık, tedavideki hastayı olumsuz etkileyebilir."

Ramazanda tüp bebek tedavisi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Tolga Ecemiş, Ramazan ayında uzun süren açlığın tüp bebek tedavisi gören hastayı olumsuz etkileyebileceğini belirterek, "Hastalar, Ramazan ayı süresince oruç tutmayacaklarsa tüp bebek tedavisi yapılabilir" dedi.

Haberin Devamı

Ecemiş, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin Ramazan ayının gelmesiyle tüp bebek tedavisini ertelediklerini belirtti.

Yaklaşık 15-20 gün süren tüp bebek tedavisinin, anne adayının reglinin 2. gününde başlaması gerektiğini ifade eden Ecemiş, bu tedavi sırasında hastaya her gün yumurtaları uyaran hormon iğneleri enjekte edildiğini, gün aşırı da ultrasonda yumurtaların ne kadar büyüdüğünün kontrol edildiğini anlattı.

Uygun boyuta ulaşan hastanın yumurtalarının anestezi yapılarak toplandığını, bu işlemin ardından baba adayının spermlerinin mikroenjeksiyon yöntemiyle enjekte edildiği embriyoların transfer edilmesi için 2-5 gün beklendiğini kaydeden Ecemiş, şunları söyledi: "Bu süreçte iğne ve ilaç kullanıldığı, ultrasona girildiği için oruç tutamayacağını düşünen hastalar, Ramazan ayında tüp bebek tedavisini erteler. Ramazanda uzun süren açlık, tedavideki hastayı olumsuz etkileyebilir. Hasta, kan şekerindeki düşmeye bağlı olarak halsizlik, asabiyet, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilir. Hastalar, Ramazan ayı süresince oruç tutmayacaklarsa tüp bebek tedavisi yapılabilir. Hasta, hem tüp bebek tedavisi görüp hem de oruç tutuyorsa iğneleri ve ilaçları iftardan sonra yapması önerilir."

Haberin Devamı

Ancak, yumurtaların toplanacağı gün, anestezi alacağı için hastaya oruç tutamayacağının bildirilmesi gerektiğini ifade eden Ecemiş, oruç tutan çiftlerde yumurta ve sperm kalitesindeki değişikliklere ilişkin de şu bilgileri aktardı: "Ramazan ayı, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin sigara, alkol gibi olumsuz alışkanlıklardan kurtulması için bir fırsat olabilir. Ramazanda bir gün içinde en az iki öğün yemek yenildiğinden, dengeli beslenilirse vücudun ihtiyacı olan kalori, protein ve vitamin miktarı yeterince karşılanabilir. Bu nedenle sperm ve yumurta kalitesinde azalma olacağı endişesi yersizdir. Ramazanda oruç tutmak, yumurta ve sperm kalitesini düşürmez."

Yazarlar