Sağlıklı Beslenme Rengarenk vitamin depoları

Rengarenk vitamin depoları

28.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağlık yaşamın kaynağı vitamin ve antioksidanlar mutfağımızın vazgeçilmez renkli sebzelerinde saklı.

Rengarenk vitamin depoları

Patates

Patates önemli bir C vitamini kaynağıdır. B6 vitamini, bakır, potasyum, manganez, triptofan ve diyet posası içerir. Patates yapısında bulunan kukoaminler olarak isimlendirilen bileşikler kan basıncını düşürücü etki gösterir. Iyi bir B6 vitamini kaynağıdır ve B6 vitamini vücutta yüzden fazla enzimatik reaksiyonda görev alan vücut için önemli bir vitamindir. DNA sentezinden, kan hücrelerinin yapımına, hücreler arası iletişimi sağlayan fosfolipidlerin sentezlenmesine, metilasyonda görev alarak homosistein dengesini sağlayarak kalp sağlığını korumaya, beyin ve sinir sisteminin aktivitesine, sporcularda dayanıklığın ve fiziksel performansın artırılmasını kadar pek çok işlevde görev alır. Ayrıca patates özellikle kabuğuna yakın kısımlarda olmak üzere yüksek posa içeriği ile kolesterolün düşürülmesine, kolon kanserinin önlenmesine yardımcıdır.

Havuç

Havuç önemli bir antioksidan kaynağıdır. A vitamini öncüsü beta karotenin çok önemli bir kaynağıdır. K ve C vitamini, diyet posası, potasyum, B6 vitamini, manganez, molibden, B1 ve B3 vitamini, fosfor, magnezyum ve folat içerir. Karotenoidler kalp hastalıkları riskini azaltan, özellikle gece görüşünü sağlayan, maküler dejenerasyona ve katarakt gelişimine karşı koruyucu etki gösteren önemli bileşenlerdir. Ayrıca karotenoid tüketimi menopoz sonrası dönemde görülen meme kanseri riskini, mesane, serviks, prostat, kolon, akciğer, larinks ve özefagus kanserleri gibi pek çok kanser riskini azaltmakta, kan şekeri dengesini sağlamakta, insülin direncini ve yüksek kan şekeri düzeylerini olumlu etkilemektedir. Havuç ayrıca karoten dışında yapısında bulundurduğu falkarinol isimli bileşenle de kolon kanserine karşı koruma sağlar.

Bezelye

Bezelye besin öğelerinden oldukça zengindir. 8 vitamin(K, C, B1, B2, B3, B6, A , folat), 7 mineral (manganez, fosfor, magnezyum, bakır, demir, çinko, potasyum), diyet posası ve protein kaynağıdır. Zengin içeriği sağlığı olumlu etkiler. Kemik sağlığını koruyan önemli besin öğelerini içerir. Osteokalsini aktive eden K1 vitamininden oldukça zengindir. Osteokalsin kalsiyumu kemiklerde tutan temel yapıdır. Bezelye aynı zamanda folik asitin ve B6 vitaminin de önemli bir kaynağıdır. Bu vitaminler homosistein metabolizması için önemlidir, eksiklikleri homosisteinin vücutta artmasına neden olur. Yüksek homosistein ise kalp hastalıkları için risk faktörüdür. Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin metabolik süreçleri için önemli olan B vitaminlerinden zengin olan bezelye içeriğindeki C vitamini ile de vücudu zararlı maddelere karşı koruyarak çeşitli kanserlere karşı koruyucu etki gösterir.

Mısır

Mısır tiamin (B1 vitamini), folat, diyet posası, C vitamini, fosfor, manganez ve pantotenik asit (B5) içerir. Özellikle içeriğindeki zengin folat ve posa nedeniyle kalp hastlıklarına karşı koruma sağlar. Folat ayrıca doğumsal defektlere karşı koruma açısındanda son derece önemlidir. Mısır akciğer kanseri gelişim riskini önemli düzeyde azaltan turuncumsu kırmızı karotenoid olan beta-kriptoksantinden zengindir. Tiamin için çok iyi bir kaynak olan mısır bu sayede hafızanın güçlenmesine yardımcıdır. Ayrıca yapısındaki pantotonik asit ilestrese karşı vücudun savunmasını sağlar.

Besinlerin, kan şekerini yükseltme hızlarına "glisemik indeks" adı verilir. Her besinin, yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızı farklıdır. Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerini hızla yükseltir ve devamlı açlık hissi yaratırlar. Havuç, mısır, bezelye ve patatesin glisemik indeks değerleri yüksek olduğundan, sürekli açlık hissi yaratırlar. Bu nedenle yukarıda sayılan faydalarına rağmen bu besinler beslenme düzeni içerisinde tüketilirken dikkatli tüketilmelidir.

Yazarlar