Geri Dön

Şalgam suyu da afrodizyakmış

Sindirimi kolaylaştıran şalgam suyu, B grubu vitaminleri de içeriyor. Kalsiyum, potasyum ve demir yönünden zengin. Afrodizyak özelliği de vardır. Fazla kiloların atılmasına yardımcı oluyor, insanları rahatlatarak stres attırıyor.

Şalgam suyu da afrodizyakmış

Türkiye’de şalgam suyu üretiminin yüzde 93’ünü gerçekleştiren Adana’da kurulu firmanın, aralarında Avrupa ülkeleri, Japonya ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 21 ülkeye ihracat yaptığı bildirildi.

Haberin Devamı

Adana Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki entegre tesislerde 1997’de faaliyete geçen Doğanay Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Doğanay, kentin yöresel içeceği olan şalgamın yurt içinin yanı sıra, yurt dışından da yoğun talep gördüğünü söyledi.

Fabrikalarında şalgam suyunun yanı sıra limonata, limon suyu, limon sosu, üzüm ve elma sirkesi üretimi de yaptıklarını bildiren Doğanay, iç piyasada da ihracatta da en büyük satışı şalgam suyuyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Şalgam suyunun asitli içeceklere göre daha sağlıklı olduğunu ifade eden Doğanay, şöyle devam etti: "Şalgam suyu vücut için doğal ilaç görevi görüyor. Şalgam suyunun en önemli ham maddesi havuç A vitamini deposu. Bu özelliğiyle göz sağlığına faydası bilimsel olarak kanıtlanmış. Mide ve karaciğere de faydalı. Sindirimi kolaylaştıran şalgam suyu, B grubu vitaminleri de içeriyor. Kalsiyum, potasyum ve demir yönünden zengin. Afrodizyak özelliği de vardır. Fazla kiloların atılmasına yardımcı oluyor, insanları rahatlatarak stres attırıyor. Yaz-kış içilmesi önerilen şalgam suyu, hücre yenileyici özelliği ile de biliniyor. Özellikle kış mevsiminde grip hastalığına karşı da doğal bir ilaç."

Haberin Devamı

Doğanay, şalgam suyunun ham maddesi olan mor havuçta bol miktarda şeker bulunduğunu ifade ederek, "Ancak mayalanma yoluyla bu şeker sıfırlanıyor. Bu nedenle şalgam, şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir içecektir" dedi.

Doğanay’ın verdiği bilgilere göre, şalgam suyunun ana malzemelerini mor havuç, acı süs biberi, limon tuzu, su, tuz ve maya için gerekli kepekli bulgur oluşturuyor.

Bir kilo mor havuç için bir su bardağı köftelik bulgur, 8 litre su, tuz ve limon tozu kullanılıyor.

Havuçlar iyice yıkandıktan sonra uzunlamasına bir parmak kalınlığında doğrandıktan sora ağzı kapanabilen içinde 8 litre su bulunan bir kaba konuluyor. İçerisine bir miktar tuz atılan su içindeki havuca ayrıca bir miktar limon tuzu da eritilerek ilave ediliyor. Temiz bir tülbent parçasının içine bir su bardağı köftelik bulgur bohça gibi sarılarak karışımın içine konuyor. Bu işleme "mayalama" adı veriliyor. Ancak, maya için konulan bulgur su içinde şişeceğinden konulan tülbent ya da seyrek dokumalı bez parçasını biraz gevşek bağlamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Mayalanmaya bırakılan şalgam yaklaşık 10 ya da 15 gün içinde şalgam suyuna dönüşerek tüketime hazır hale geliyor.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber