Kültür Sanat Salimcan Satıcı yazarlık kariyeri ve 'Nazenin'i anlattı

Salimcan Satıcı yazarlık kariyeri ve 'Nazenin'i anlattı

17.04.2018 - 17:40 | Son Güncellenme:

Salimcan Satıcı, 18 yaşında üniveriste sınavlarına hazırlanıyor. DEX İlk Romanım yarışmasının bu yılki kazananı Satıcı, kitabını ilk kez Wattpad üzerinde yazmaya başladı ve sonrasında da Wattpad ve DEX Yayınları’nın yaptığı yarışmaya katıldı. “Nazenin” isimli kitabı bu hafta DEX tarafından yayımlanan Satıcı, sorularımızı yanıtladı…

Salimcan Satıcı yazarlık kariyeri ve Nazenini anlattı

•Dex İlk Romanım Yarışması’nın birincisi oldunuz. Yarışmaya nasıl katılma kararı aldınız?

Haberin Devamı

Yarışmayı, Wattpad'de kitap okurken önerilenler kısmından öğrendim ilk başta çok ön yargılı davransam da hiçbir şey kaybetmeyeceğimi düşününce katılmaya karar verdim. İlk başlarda çok önemsemedim fakat son gün gerçekten çok önemseye başladığımın farkına vardım, heyecanlıydım. İlk kez yazdığım bir şey ile bir yarışmaya katılıyordum ve bu konuda özgüven kazanmam çok önemliydi. Daha önce tüm yazdıklarımı kendime saklardım ama şimdi Türkiye ile paylaşma vakti geldi.

•Yazıyla nasıl bir ilişkiniz var, ne zaman başladı? Bir alışkanlık olarak düzenli yazar mısınız mesela?

Küçüklükten beri yazmaya özen gösterirdim ve devamlı olarak günlük tutardım. Yazmak benim için içimi boşaltma aracı. Bunu size toprağa çıplak ayakla basmak gibi diyerek özetleyebilirim. Ara sıra deneme ve kısa hikayeler yazıp zihnimi meşgul ediyorum.

Haberin Devamı

•Diliniz hayli şaşırtıcı, bu kadar genç bir yazar için bu şiirsel dil, birbirine geçmiş örüntüler ve şaşırtıcı son... Kimleri okuyorsunuz, hangi isimlerden esinleniyorsunuz?

Bana okumayı sevdiren yerli yazarlardan Canan Tan’ı, yabancı yazarlardan ise Rick Riordan ve Melissa Panarello’yu sayabilirim. Diğer yandan izlemeyi çok severim. Vaktimin çoğunu izleyerek geçiririm. İzlemek bildiğimiz anlamda bir ekrana bakmak gibi değil. İnsan izlerim, olay izlerim, bir müziği izlerim, aslında rutin olan her şeyi izlerim. Sanırım bu izlemeler bir zaman sonra bir tortu bırakıyor. O tortu da bu roman oldu.

•Nazenin’i anlatır mısınız bize, Wattpad’de 1.5 milyon okunma görünüyor. Neden sevildi bu kadar sizce?

Her şeyden önce okuyan arkadaşlar kitabımda kendini ve hali hazırda gördüğü sorunları buluyor. Empati, sanırım bu hikayenin daha çok kişiye ulaşmasını sağladı. Şiirsel anlatım ve hikayenin akıcılığı ile hikayede kaybolmuşlar, beğendikleri kitabımı değer verdiği kişilerle paylaşmaya başladı. Bu da çığ gibi büyüdü. Ben de aslında çok şaşkınım. Hikaye artık benden çıktı ve bir sevgiye dönüştü; Nazenin sevgisi. Tam bunun mutluluğunu yaşarken bir de üzerine Dex İlk Romanım ödülü geldi.

Haberin Devamı

•Wattpad edebiyata yeni bir soluk getirdi, pek çok yayınevinin ve yazarının ulaşamadığı büyük ve genç bir okur kitlesini kazandırdı. Siz de Wattpad’de büyük bir okur kitlesi kazanmış bir yazar olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Edebiyat dünyamıza teknoloji ve kuşakların değişimi ile yeni bir soluk gelmesi kaçınılmazdı. Nedeni ise artık okuma alışkanlıkları gün geçtikçe değişiyor. Eskiden insanlar sadece kitap mağazalarından kitap alıp okumak zorunda kalırken, şimdi çok daha kolay bir şekilde yazarların kitaplarına ve hikayelerine ulaşılabiliyor. Direkt olarak yazar ile iletişime geçip kitaplar hakkında yazara yorum ve eleştirilerini iletebiliyor. Ve bizde bu yeni yapıda kendi iç dünyamızda yazarken gün sonunda okuyucunun da yorumlarına alışıyoruz. Anlık gelen yorumlardan, eleştirilerden beslenebiliyor buna göre yazdıklarımıza yön verebiliyoruz.

•Sosyal medyada okumak ve yazmanın basılı medyayı kullanmaktan farkı ne? İkisini de deneyimlemiş bir isim olarak, hangisini tercih edersiniz?

Haberin Devamı

Tabii ki sosyal medyada okumak ve yazmak imkanlar dahilinde çok daha basit. Sosyal medyada kendinizi ifade etmek için herhangi bir onaya ihtiyaç duymuyorsunuz. İçinizden bir hikaye geliyor ve onu bir tıkla dünyaya salabiliyorsunuz. Haliyle ben bunu yazmayı ve paylaşmayı isteyen herkes için eşsiz bir olanak olarak görüyorum. Ben naçizane bir yazar olarak sosyal medyanın bu alanda kullanılmasını destekliyorum.

•Peki gelecek planlarınız neler? Halihazırda yazmakta olduğunuz ya da yazmayı planladığınız bir kitabınız var mı?

İnsanları şaşırtmayı seviyorum üniversiteyi kazandıktan sonra ikinci kitabımı sizlerle paylaşabilirim önce tabii ki üniversiteye girmem gerek. Edebiyat dünyasına onur verici bir şekilde giriş yaptım bu yüzden çok mutluyum. Yazmak benim her zaman “beklenmedik” bir parçam olacak.