Editörün Seçtikleri Şampanya ve yemek

Şampanya ve yemek

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şampanya ve yemek

Şampanya ve yemek


       Geçen hafta şampanyanın yapımından, şaraptan ve köpüklü şaraptan hangi noktalarda ayrıldığından söz etmiştik. Evet, başarıların, mutlulukların ve coşkunun “patlatılarak" kutlandığı içki şampanya, bazı eksperlere göre kadınları güzelleştiren içki olarak tanımlanıyor. Belki duygusal anların içkisi olduğu için bu yakıştırmayı alıp biraz da feminenleşmiş.
       Şampanyayı asla derin dondurucuyu koymamak gerek. Soğutmanın en doğru yolu, yarı yarıya buz ve su konulmuş bir buz kovasında şişeyi zaman zaman çevirerek 45 dakika kadar bekletmek. Şampanyanın şişesi özeldir; mantarın çevresindeki tel gevşetilir ama mantar boşa bırakılmaz. Avucun içinde tutularak hafifçe oynatılır. Şişenin içindeki basınçla mantar kendiliğinden çıkar. Genellikle ince uzun bardaklarda servis yapılan şampanya, bardağa iki seferde doldurulmalı. Böylece köpük dağılımı en ideal düzeyde olur. Kısaca iyi bir şampanya ikramının en belirgin kuralları ideal soğuklukta ve bardaklara iki seferde doldurulmuş olması.
       Bir aperatif içki olmasının yanı sıra yemek sırasında da içilebilir. Brüt diye tabir edilen şeker oranı daha az şampanyalar yemek öncesi tercih edilir. Şampanya kokteylleri de genellikle bu türden hazırlanır zaten. Yemek sırasında da az şekerli şampanyalar tercih edilir. Özellikle av etleri, balık ve baharatlı yemeklerle bu içki iyi gider. Yemek sonrasında alınacak tatlının yanına ise dömisek dediğimiz yarı tatlı ama brüt’e göre daha şekerli olan şampanyalar tercih edilir. Size şampanya ile hazırlanmış iki de kokteyl tarifi verelim. Victoria adı verilen kokteyli hazırlamak için iki yemek kaşığı portakal likörü Grand Marnier, üç yemek kaşığı şeftali suyu ve yarım bardak şampanyayı iyice çalkaladıktan sonra geniş ağızlı bir şampanya bardağında servis yapmanız yeterli.
       Mimosa ise beş yemek kaşığı portakal suyu ve yarım bardak şampanyanın iyice karıştırılması ile hazırlanıyor. Yine ince uzun bir bardakta servis yapmalısınız. Şampanyayı bir de bu şekilde deneyin.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Sebzeli pilav, 6 kişilik / Hazırlama süresi: 1 saat
       Malzemeler: 1.5 su bardağı pirinç, 1/2 kg kuşbaşı et, 3 patates, 1 su bardağı bezelye, 1 havuç, 1 çay bardağı sıvı yağ, tuz, karabiber
       Hazırlanışı: Kuşbaşı etleri soteleyin. Parmak şeklinde doğradığınız patatesleri kızartıp, etlerin üzerine dizin. Küp halinde doğranmış havuçları soteleyin, bezelyeleri haşlayın. Bunları da patatesin üzerine yayın. Pirinci en üste eşit biçimde yayın. Malzemenin üzerini örtecek kadar su ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Servis tabağına ters çevirerek alın.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Zeytinyağlı pırasa
  • Sebzeli pilav
  • Yoğurt
  • Sütlaç

  • Yazarlar