Genel Sağlık Sarılık ilaçlarına kısıtlama

Sarılık ilaçlarına kısıtlama

19.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğru tedavi edilmezse karaciğer kanseri ile siroza dönüşebilen bulaşıcı sarılığın tedavisinde kullanılan ilaçlara kısıtlama getirilmemesi istendi.

Sarılık ilaçlarına kısıtlama
SGK tarafından her yıl hazırlanan Sağlık Uygulama Talimatı'nın bulaşıcı sarılık tedavisiyle ilgili bölümünün taslağını hazırlayan doktorlar, toplantıya katılan TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Gümüşhane AKP milletvekili Kemalettin Aydın ve SGK bürokratlarına verdi.

Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde geçen hafta sonu toplanan 60 enfeksiyon hastalıkları uzmanı, 60 gastroenteroloji, patoloji ve mikrobiyoloji uzmanı doktor, bulaşıcı sarılık hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlara kısıtlama getirilmemesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'nu uyardı. Her yıl SGK tarafından yeniden düzenlenen ve eski adı Bütçe Uygulama Talimatı olan Sağlık Uygulama Talimatı'nın bulaşıcı sarılık tedavisiyle ilgili bölümünün taslağını hazırlayan doktorlar, bir kopyasını toplantıya katılan TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Gümüşhane AKP Milletvekili Kemalettin Aydın'a ilgili makamlara ulaştırması için verdi. Taslağın bir kopyası da SGK bürokratlarına verildi.

Haberin Devamı
Tedavi edilmezse öldürüyor

Toplantıya ev sahipliği yapan Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, “Hem gereksiz tedavilerden kaçınmayı ve ekonomik kayıpları önlemeyi, hem de en doğru tedavinin yapılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz”dedi. Bulaşıcı sarılığın Türkiye'de en yaygın görülen hastalıklardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Balık, nüfusun ortalama yüzde 5’inin Hepatit B taşıyıcısı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Balık, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde oran yüzde 8'lere kadar çıkmaktadır. Hepatit C taşıyıcılığı ise yüzde 1 dolaylarında. Bu hastalık doğru şekilde tedavi edilmezse, karaciğer kanseri ve siroz gibi tedavisi daha pahalı ve uzun olan ölümcül hastalıklara dönüşebilir” diye konuştu.

Prof. Dr. İsmail Balık geçmiş yıllarda, Sağlık Uygulama Talimatı'nın herkes tarafından aynı şekilde anlaşılamaması ve yorumlanamaması nedeniyle hastalar ile yakınlarının eczane kapılarından döndüğünü öne sürdü, 'ilacı tasarruflu kullanalım’ derken, bir kişinin bile mağdur olmasına yol açmamak gerektiği uyarısını yaptı.
Yazarlar