Kültür Sanat Satılık idam fermanı!

Satılık idam fermanı!

09.12.2009 - 00:37 | Son Güncellenme:

Alif Art’ın 13 Aralık’ta Esma Sultan Yalısı’nda yapılacak “Resul-ü Pürkerem” müzayedesinde Sultan V. Mehmed Reşad’ın yazdırdığı idam fermanı da satılacak. Fermanın tahmini satış fiyatı 8 bin lira

Satılık idam fermanı

Alif Art Antikacılık tarafından 13 Aralık Pazar günü Esma Sultan Yalısı’nda yapılacak “Resul-ü Pürkerem” (Hz. Muhammed’i kastederek ‘çokça cömert olan peygamber’ anlamına geliyor) adlı müzayedede ilk kez bir idam fermanı açık artırmayla satışa sunulacak. Sultan V. Mehmed Reşad’ın yazdırdığı idam fermanı hicri 1331 (miladi 1912) tarihli. “İs mürekkebi” ile ferman kâğıdı üzerine 6 satır divani hatla kaleme alınmış... Ferman, İzmir Kuvva-i Mürettebe Kumandanlığı’na hitaben yazılmış.
Adının baş harfleri H.C. olan bir koleksiyonere ait fermanda, Rum asıllı Osmanlı vatandaşı Aşçı Mihailoğlu Tireli Nikola’nın Yunan askerleri ile birlikte çete kurmak ve Helvacı Ahmet Efendi ile karısını öldürmek suçlarından idama mahkûm edildiği anlaşılıyor. Fermanın müzayedede muhammen satış değeri 8 bin TL.

Müzayedede bir ilk
Alif Art Antikacılık tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de ilk kez bir idam fermanı müzayede yoluyla satışa sunuluyor. 450 eserin satışa sunulacağı müzayedede idam fermanının yanı sıra Sultan II. Bayezid’e ait 168 satırlık Vakfiye (vakfa bağışlanan eserlerinin tutulduğu belge) 450 bin TL, benzeri Topkapı Sarayı’nda bulunan Çeyiz Sandığı 260 bin TL, III. Selim Dönemi 9 adet Tasvir-i Hümayun Koleksiyonu 220 bin TL’den satışa sunulacak. Müzayede ayrıca, İstanbul Kapalıçarşı’da antikacılık yapmış bir ismin kütüphanesinde yer alan yazma eserler ile koleksiyoner iki ailenin hat sanatı koleksiyonu da dikkat çekici eserler arasında.