Editörün Seçtikleri Savaş her gün barış bir gün

Savaş her gün barış bir gün

01.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Savaş her gün barış bir gün

Savaş her gün barış bir gün


Çatışmalar 2000 yılında da sürüyor. 1 Eylül’ün Dünya Barış Günü olduğu gerçeğini görmek istemeyenler var


       1Eylül, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Barış Günü olarak ilan edilmeden önce, insanlık tarihi açısından inanılmaz acılarla dolu olan 2. Dünya Savaşı’nın başlangıç günü olarak anılıyordu. Hitler’in emriyle 1939’da Nazi ordularının Polonya’yı işgali, işkencelerin, toplu katliamların günlük yaşamın sıradan unsurları haline geldiği günleri başlatmıştı. Milyonlarca ölü ve yüzbinlerce yaralı... Ve 1984’te BM, bu tarihi günü her yaştan, her cinsten, her kesimden, her ırktan insana büyük acılar yaşatan savaşlara karşı, barış günü olarak ilan etti. Fakat, Dünya Barış Günü her ülkede kutlanmasına karşın, savaş ve çatışmalar 2000’li yıllarda yine can almaya devam ediyor.

       Çatışma ihtimali hep var
       Amerika - Küba: ABD’nin Küba’ya karşı uyguladığı ambargo son dönemde gevşemiş olsa da Kübalı Elian Gonzales iki ülke arasındaki tarihi gerilimin yeni unsuru oldu.
       İngiltere - Kuzey İrlanda: İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) örgütü ile İngiliz kuvvetleri arasındaki gerilim, sürekli yapılıp bozulan ateşkeslere rağmen devam ediyor.
       Guatemala: 36 yıl süren iç savaş, anlaşmayla sona ermesine rağmen gerilim hâlâ var.
       Cezayir: Çatışmalar zaman zaman toplu katliamlar şeklinde dünya gündemine taşınıyor.
       Peru - Ekvator: Sınır anlaşmazlıkları ve politik nedenlerle başlayan gerilim sürüyor.
       Kolombiya: Hükümet güçleriyle, gerillalar arasındaki çatışmalar sürerken, uyuşturucu mafyası da ülkenin çoğu bölgesinde terör estiriyor.
       Meksika: Zapatistaların etkin olduğu Chiapas bölgesinde seçimleri kaybeden hükümet, geçtiğimiz günlerde bir grup köylüyü öldürerek gözdağı verdi.
       Sri Lanka: Tamil gerillaları ile hükümet kuvvetleri arasındaki çatışmalar 17 yıldır sürüyor.
       Gündemden hiç düşmediler
       Irak, Suriye, Ürdün, İsrail, İran ve Filistin’de yaşanan çatışmalar zaman zaman durulsa da bölge hâlâ barut fıçısı gibi. Ortadoğu’nun dışında Filipinler, Burma, Haiti, Kosova, Fiji, Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan, Sierra Leone, Çin-Tayvan, Afganistan, Tanzanya, Endonezya-Doğu Timor, İspanya, Hindistan, Burundi-Ruanda, Liberya, Malezya ve Sudan’daki çatışmalar her zaman dünya gündemini meşgul ediyor.

       Barış günü etkinlikleri

       Tüm dünyada barış günü kabul edilen “1 Eylül", Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklerle kutlanıyor:
      
  • İstanbul’da İHD, ÖDP, EMEP, KESK, HADEP, TMMOB ve DBP’nin oluşturduğu ortak girişim çeşitli etkinlikler düzenliyor.
  • Ankara’da saat 13.00’de “Barış Günü" nedeniyle miting düzenleniyor.
  • İstiklal Caddesi’nde saat 19.00’da “Barış İçin İnsan Zinciri" oluşturulacak.
  • 3 Eylül’de Abide-i Hürriyet Meydanı’nda 11.00’de Barış Mitingi yapılacak.
  • 17 Eylül’de Yedikule Zindanları’nda saat 19.00’da çeşitli sanatçıların katıldığı “Barış Konseri" gerçekleştirilecek.
  • 2 Eylül Cumartesi günü saat 16.30’da Didim Belediye Düğün Salonu’nda “Kadın ve Barış" konulu bir panel var.
  • EĞİTİM-SEN, saat 13.00’de Ankara Kızılay Postahanesi’nden “2000 Hoşgörü ve Barış Yılı Kampanyasıönın sonuçlarını Birleşmiş Milletler’e fakslayacak.
  • KESK saat 17.00’de İzmir Konak Meydanı’nda basın açıklaması yapacak.
  • Erzincan Öğretmen Evi’nde 2 Eylül’de “Barış ve Demokrasi" konulu panel izleyicileriyle buluşacak.
  • Didim’de saat 18.30’da barış mesajları teknelerle denize bırakılacak. Altınkum Plajı’nda ise 1 - 3 Eylül tarihlerinde Plaj Voleybolu Barış Kupası karşılaşmaları yapılacak.

           Dalay Lama’nın mesajı
          
           New York’ta bin dini liderin katıldığı Milenyum Dünya Barışı Zirvesi’ne Nobel Barış ödüllü Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama gönderdiği mesajla katıldı.
           Konferansın Birleşmiş Milletler oturumuna Nobel Barış ödüllü Dalay Lama, BM’in Güvenlik Konseyi’nin veto kullanan üyesi Çin’i kızdırmamak için konferansın yalnız son iki gününde davet edilmişti.
           Çin, Dalay Lama’nın bağımsız Tibet çağrısını reddediyor. Dalay Lama kendisi katılmak yerine, Budist liderlerden oluşan sekiz kişilik bir delegasyonu gönderdi. Dalay Lama’nın gönderdiği mesaj şöyle:
           “Eğer farklı inanışlar arasında uyum ve barış sağlanırsa, dünya dinleri dünya barışına katkıda bulunabilir. 20. yüzyıl anlatılamayacak acıların ve savaşların yüzyılı olmasına rağmen, 21. yüzyılın barış ve diyalog yüzyılı olması gerektiğine inanıyorum. Bitmeyen yoksulluk, toplumsal adaletsizlik, eşitsizlik, baskı, çevre bozulması olduğu sürece, zayıf ve küçük olan, güçlü ve büyük tarafından ezildiği sürece barış olamaz. Dünyanın ruhani liderleri, bu gerçek ve acil sorunlara eğilmeliler."
           Yokluğuyla kendisini hissettiren Budist lider Dalay Lama’nın mesajı sayesinde Tibet 40 yıldan bu yana Birleşmiş Milletler’in Genel Kurul salonunda ilk defa temsil edilmiş oldu.





  • Yazarlar