Yaşam Savcıdaki ‘ihmal’ listesi

Savcıdaki ‘ihmal’ listesi

09.02.2011 - 02:16 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma yürütülmediğini belirtti, ama kaynaklara göre savcı hazırlık soruşturması yapıyor. İşte haklarında iddianame hazırlanması beklenen isimler ve iddialar

Savcıdaki ‘ihmal’ listesi

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali olan 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatıldığı haberleri dün İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından yalanlandı. Atalay, bir soruşturma yürütülmediğini sadece ailenin yaptığı başvuru olduğunu söyledi. Ancak kaynaklar, İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu’nun 2011/192 numarasıyla hazırlık soruşturması yaptığını doğruluyor. Savcılığın inceleme sonucunda “ihmal”, “kusur” ve “görevi kötüye kullanma” gibi suçları işlediği öne sürülen kamu görevlilerinin kim olduğunu tespit edeceği, gerekli görmesi halinde de haklarında iddianame hazırlayacağı belirtiliyor. Dink ailesi avukatlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda “örgütlü suçlar” kapsamında yargılanmalarını istediği 28 kamu görevlisi hakkında, cinayete giden süreçte ihmal ve görevlerini kötüye kullandıkları yönünde ciddi iddialar var. Dink cinayetinin ardından yapılan soruşturmada Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün Dink’in öldürülebileceği bilgisini Şubat 2006’da hem İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne hem de Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na bildirdiği ortaya çıkmıştı. Ayrıca Jandarma’nın kendi muhbirinin de cinayet planlarıyla ilgili Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı’na ihbarda bulunduğu belirlenmişti.
Daha önce hazırlanan Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu, polis müfettiş raporları, avukatların suç duyuruları ve jandarmalara ilişkin iddianamede, yargılanması istenen 28 kamu görevlisi hakkında yer alan suçlamalar şöyle:

Haberin Devamı

İSTANBUL
Muammer Güler:
Dönemin İstanbul Valisi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden gönderilen ve Dink’e silahlı saldırı yapılacağı yönünde uyarı içeren yazının gereğinin yapılmasında ihmali olduğu iddia ediliyor.
Celalettin Cerrah: Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü. Uyarı yazısının gereğinin yapılmasında ihmali olduğu iddia ediliyor.
Ergun Güngör: Dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Güngör, valilikteki makamına çağrılan Dink’in “uyarılması” olayıyla gündeme geldi. Dink, Sabiha Gökçen’in Ermeni olduğu iddiasında bulunan yayınları nedeniyle MİT görevlilerince uyarılırken, Güngör odadaydı.
Ahmet İlhan Güler: Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü. Uyarı yazısının gereğini yapmadığı öne sürüldü. Aynı şubede görevli Bülent Köksal, İbrahim Pala, Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin ve Özcan Özkan da yine aynı kapsamda suçlanıyor.

Haberin Devamı

İSTİHBARAT
Ramazan Akyürek:
Cinayet işlendiğinde Emniyet İstihbarat Daire Başkanı. Cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan Erhan Tuncel’i “yardımcı istihbarat elemanı” yapan Trabzon Emniyet Müdürü. Trabzon’dan, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi‘ne gönderilen ihbarla ilgili ihmali olduğu iddia ediliyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Dink cinayetinin gerçekleştiği süreçte ihmali olduğu iddiasıyla görevinden alındı.
Ali Fuat Yılmazer: Dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı, C Şube (Azınlıklar ve Sağ Terör Bölümü) müdürü. Dink’in öldürüleceğine ilişkin istihbarat raporlarıyla ilgili gerekli işlemleri yapmadığı iddiasıyla suçlanıyor.

TRABZON
Reşat Altay:
Cinayetin işlendiği dönemde Trabzon Emniyet Müdürü. Dink’in öldürüleceğini bildiği halde, gelen ihbarların gereğinin yapılmasında ihmali olduğu iddiasıyla suçlanıyor. Dink cinayetinden bir hafta sonra merkeze alındı.
Muhittin Zenit: Dink’in öldürülmesi planlarının yapıldığı dönemde Trabzon İstihbarat Şubesi’nde görevli polis memuru. Cinayetin işlendiği süreçteki en kilit isimlerden birisi. Muhbir Erhan Tuncel, Zenit’e bağlı olarak çalışıyordu. Tuncel, Yasin Hayal’in Dink’i öldürme planlarını Zenit’e bildirdi. Zenit ise ifadelerinde Trabzon’da Dink’in öldürüleceğine ilişkin istihbari bilgileri İstanbul’a ilettiklerini söyledi.
Engin Dinç, Ercan Demir, Özkan Mumcu ve Mehmet Ayhan da, yine Trabzon’da o dönem görevli olan ve haklarında suçlama bulunan polis memur ve amirleri.

Haberin Devamı

JANDARMA
Albay Ali Öz:
Dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı. Dink’in öldürüleceği yönünde istihbaratı almasına rağmen gereğini yapmadığı iddiasıyla ‘görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmak’ suçundan Trabzon’da yargılanıyor.
Metin Yıldız: Cinayetin işlendiği dönemde Trabzon İl Jandarma’da İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan yüzbaşı. Albay Öz ile birlikte “görevi ihmal” davasında suikast hazırlığından haberdar olmalarına rağmen gerekli önlemleri almamak ve kendilerine ulaşan istihbaratı diğer güvenlik güçleriyle paylaşmamakla suçlanıyor. Yıldız, “Haber kaynağını güvenilir bulmadığım için MİT ve Emniyet’e bildirmedim” demişti.
Binbaşılar Ali Çağlar ve Hüsamettin Polat, Astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Gazi Günay, Uzman çavuşlar Uğur Erdoğan, Önder Aras da ihmalle suçlanan jandarma görevlileri.

Yazarlar